Ερντογάν για F-16: Προσωπική άποψη η αντίθεση Μενέντεζ – Έχουμε κι άλλες εναλλακτικές λύσεις

Οι δηλώσεις του Αμερικανού γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ ότι θα ασκήσει βέτο στην πώληση F-16 στην Τουρκία, αποτελούν μία «προσωπική άποψη» και δεν αντικατοπτρίζουν την θέση των ΗΠΑ, καθώς την τελική απόφαση θα πάρει το Κογκρέσο, είπε σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Έστειλε, δε, μήνυμα ότι η Τουρκία διαθέτει κι άλλες εναλλακτικές λύσεις, εάν δεν προχωρήσουν οι σχεδιασμοί για τα F-16.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφου, κατά την πτήση επιστροφής του από το Αζερμπαϊτζάν, ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε ότι «όπως γνωρίζετε, οι προσπάθειες για την αγορά των F-16 ξεκίνησαν πέρυσι και αυτή η διαδικασία συνεχίζεται αυτή τη στιγμή, όπως είχε προγραμματιστεί. Στις συναντήσεις του με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι υποστηρίζουν αυτή την αγορά ως διοίκηση, ως υπουργείο και στρατιωτικά. Προηγουμένως, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας μας πραγματοποίησε τέσσερις συναντήσεις μεταξύ αντιπροσωπειών, τρεις στην Τουρκία και μία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η διαδικασία συνεχίζεται».

Αναφερόμενος στην προειδοποίηση Μενέντεζ, ο Ερντογάν είπε πως «οι δηλώσεις γερουσιαστών όπως ο Ρόμπερτ Μενέντεζ αποτελούν προσωπική άποψη, προσωπικούς ισχυρισμούς. Δεν αντικατοπτρίζουν την θέση των ΗΠΑ», ενώ για όσους γερουσιαστές τάσσονται στο πλευρό Μενέντεζ, ο Τούρκος πρόεδρος σχολίασε: «Οι σχέσεις τους με την Ελλάδα αποτελούν επίσης αντικείμενο ξεχωριστής μελέτης. Γιατί είναι τόσο προκατειλημμένοι;».

Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και τη διαδικασία, συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος και πρόσθεσε: «Κάναμε και συνεχίζουμε να κάνουμε ό,τι πρέπει για ένα θετικό αποτέλεσμα. Αλλά από την άλλη, η παγκόσμια αγορά είναι μεγάλη, οπότε υπάρχουν διάφορες λύσεις. Η αντίθεση του Μενέντεζ από μόνη της δεν εμποδίζει αυτή τη διαδικασία. Οποιοσδήποτε μπορεί να προτείνει, αλλά το νομοσχέδιο πρέπει να περάσει από το Κογκρέσο. Κατά την τελευταία μου επίσκεψη στην Αμερική, είχα μερικές πολύ θετικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους της Γερουσίας και του Κογκρέσου. Επομένως, το όλο θέμα εδώ είναι πώς θα ενεργήσουν γενικά το Κογκρέσο και η Γερουσία. Προς το παρόν, οι προοπτικές της διοίκησης εξελίσσονται σε θετική κατεύθυνση».

Φυσικά, η Αμερική δεν είναι η μόνη διέξοδος για εμάς, ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Τούρκος πρόεδρος. «Όταν είναι απαραίτητο, συζητάμε επίσης εναλλακτικές λύσεις εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως έγινε με τους S-400. Έχουμε τέτοιες εναλλακτικές στη διάθεσή μας», συμπλήρωσε ο ίδιος. Αναφέρθηκε, επίσης, στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, λέγοντας ότι «εξέφρασε ξεκάθαρα και κατηγορηματικά την αμεροληψία του σε αυτό το θέμα. Δήλωσε ότι η παράδοση των F-16 στην Τουρκία είναι ένα σημαντικό γεγονός όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και για το ΝΑΤΟ».

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ