Βασιλιάς Κάρολος: Τα μυστικά της… λιτής τελετής στέψης

Η Dailymail αποκαλύπτει τα μυστικά της… λιτής τελετής στέψης του Βασιλιά Καρόλου Γ’: Η τελετή θα διαρκέσει λίγο περισσότερο από μία ώρα – αντί για τέσσερις – ενώ οι αρχαίες τελετουργίες «κόβονται» δια ροπάλου και η λίστα καλεσμένων μειώνεται κατά 6.000.

Η λειτουργία στο Αβαείο του Γουέστμινστερ τον επόμενο χρόνο θα έχει λιγότερες απόκρυφες τελετουργίες και θα είναι σημαντικά μικρότερη από την τελετή του 1953 όταν στέφθηκε η βασίλισσα Ελισάβετ.

Ο βασιλιάς Κάρολος φαίνεται ότι θέλει η στέψη του να δώσει τον τόνο για μια βελτιωμένη και σύγχρονη μοναρχία, διατηρώντας παράλληλα λίγη από τη μεγαλοπρέπεια και την αίγλη που κατέπληξε τον κόσμο κατά την κηδεία της Βασίλισσας.

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο που είναι γνωστό ως Operation Golden Orb

  • Η τελετή στέψης πρόκειται να μειωθεί δραματικά σε διάρκεια από περισσότερες από τρεις ώρες σε λίγο περισσότερο από μία ώρα
  • Η λίστα των καλεσμένων για την τελετή είναι πιθανό να μειωθεί από 8.000 σε 2.000, με εκατοντάδες ευγενείς και βουλευτές να λείπουν
  • Έχουν διεξαχθεί συζητήσεις για έναν πιο χαλαρό κώδικα ενδυμασίας
  • Αρχαίες και χρονοβόρες τελετουργίες – συμπεριλαμβανομένης της παρουσίασης του μονάρχη με ράβδους χρυσού – θα «κοπούν» για εξοικονόμηση χρόνου
  • Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ είναι πιθανό να παίξει σημαντικό ρόλο στον σχεδιασμό της τελετής

Η στέψη της Βασίλισσας βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό σε αυτή του πατέρα της, του Βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’, το 1937, ο οποίος με τη σειρά του βασίστηκε στο πρότυπο του Βασιλιά Γεωργίου Ε’ το 1911.

Η τελετή στέψης της Ελισάβετ

Ωστόσο, οι γνώστες του Παλατιού λένε ότι ο Δούκας του Νόρφολκ, ο οποίος ως κόμης Στρατάρχης είναι ο εγκέφαλος της στέψης, έχει επιφορτιστεί με την προετοιμασία μιας απλούστερης, συντομότερης και πιο διαφορετικής τελετής που αντικατοπτρίζει τη σύγχρονη Βρετανία.

«Ο Βασιλιάς έχει αφαιρέσει πολλά από τη στέψη αναγνωρίζοντας ότι ο κόσμος άλλαξε τα τελευταία 70 χρόνια», είπε μια καλά τοποθετημένη πηγή χθες το βράδυ.

Το 1953, περίπου 8.000 άτομα πέρασαν περισσότερες από τρεις ώρες στοιβαγμένοι στο Αβαείο σε αυτοσχέδια παγκάκια. Ενώ η στέψη του 1953 απαιτούσε από τη βασίλισσα να κάνει διάφορες αλλαγές στο ντύσιμο, μια πηγή είπε: «Ο Βασιλιάς Κάρολος είναι απίθανο να κάνει το ίδιο και η γλώσσα θα προσαρμοστεί έτσι ώστε να είναι κατανοητή σε ένα πιο σύγχρονο κοινό».

Ορισμένες βασικές τελετουργίες θα διατηρηθούν, συμπεριλαμβανομένου του χρίσματος του μονάρχη, ο οποίος θα ορκιστεί ότι είναι ο «υπερασπιστής της πίστης». Η χρυσή άμαξα του 1762, που ανακαινίστηκε με μεγάλα έξοδα για το Platinum Jubilee της Βασίλισσας, θα είναι και πάλι μέρος της πομπής της στέψης.

Άλλες μακροχρόνιες παραδόσεις είναι πιθανό να αποσβεσθούν. Τις τελευταίες εβδομάδες του 1952, το αρχαίο Δικαστήριο Αξιώσεων ιδρύθηκε στο Γουέστμινστερ για να αξιολογήσει ποια μέλη των ευγενών είχαν το δικαίωμα να εκτελέσουν ορισμένους ρόλους. Σε διάστημα αρκετών εβδομάδων, το δικαστήριο, υπό την ηγεσία ανώτερων δικαστών στην Αγγλία και τη Σκωτία, άκουσε 21 ισχυρισμούς.

Ο κόμης του Shrewsbury διορίστηκε να φέρει ένα λευκό ραβδί ως σύμβολο του γραφείου του, ενώ ο κοσμήτορας του Westminster είχε τη δυνατότητα να καθοδηγεί τη βασίλισσα στις τελετές και τις τελετές. Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, τότε Πρωθυπουργός και Λόρδος φύλακας των λιμανιών Cinque, μια τελετουργική θέση που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα, παρουσίασε αξιώσεις από διάφορους βαρόνους των λιμανιών.

Φαίνεται ότι το Court of Claims πρόκειται να καταργηθεί εν όψει της τελετής, πιθανότατα το καλοκαίρι.

Μία από τις κάμερες του BBC φαίνεται κατά τη διάρκεια της στέψης της βασίλισσας το 1953

Η παραδοσιακή παρουσίαση χρυσού στον μονάρχη είναι επίσης πιθανό να εξαφανιστεί. Το 1952, αναφέρθηκε ότι «μια ράβδος ή σφήνα χρυσού βάρους μιας λίβρας» παρουσιάστηκε στον μονάρχη από τον Λόρδο Μεγάλο Τσάμπερλεν πριν τοποθετηθεί στο βωμό. Μια πηγή είπε: «Σε μια εποχή όπου οι άνθρωποι αισθάνονται το τσίμπημα της ακρίβειας, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί».

Οι βελούδινες καρέκλες που κατασκευάστηκαν ειδικά για τη στέψη του 1953 είναι πιθανό να αντικατασταθούν από τυπικά καθίσματα.

Ο ενδυματολογικός κώδικας του χρόνου θα είναι λιγότερο περιοριστικός.

Είχαν γίνει συζητήσεις για τη χαλάρωση της απαίτησης για τους αξιωματούχους να φορούν τις λεγόμενες ρόμπες στέψης. Ο αντισυνταγματάρχης Anthony Mather, ο οποίος ξεκίνησε το σχέδιο για τη στέψη του βασιλιά Καρόλου – το οποίο έκτοτε έχει ενημερωθεί – είπε στην Mail την Κυριακή: «Όχι ρόμπες στέψης. Δώστε τα σε ένα μουσείο όπου ανήκουν».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ