Βασιλιάς Κάρολος: Έφτασε η ιστορική ημέρα για τη Βρετανία – Όλο το πρόγραμμα μέχρι και τη στέψη

Ξημέρωσε μια ιστορική μέρα για τη Βρετανία. Σε λιγότερο από έξι ώρες θα ξεκινήσει η μεγάλη γιορτή για τη στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ’.

Βρετανία: Φαλλικό σύμβολο εμφανίστηκε στο γκαζόν της «Βασιλικής Ημισελήνου» πριν από τη στέψη του Καρόλου

Ο Κάρολος, ο οποίος έγινε μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου και των υπόλοιπων 14 κρατών της Κοινοπολιτείας μετά τον θάνατο της μητέρας του, βασίλισσας Ελισάβετ, τον περασμένο Σεπτέμβριο, πρόκειται να στεφθεί επισήμως σήμερα στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ.

Άνθρωποι από κάθε σημείο του πλανήτη έχουν εδώ και ημέρες κατασκηνώσει πιάνοντας θέση στη διαδρομή που θα ακολουθήσει η άμαξα του βασιλικού ζεύγους προς το Αββαείο και από εκεί στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ. Η τελετή θα αρχίσει στις 13:00 ώρα Ελλάδος και θα διαρκέσει δύο ώρες.

Βρετανία: Ο Βασιλιάς Κάρολος μαζί με τον πρίγκιπα Ουίλιαμ χαιρέτησαν τα πλήθη έξω από το Μπάκιγχαμ

Την παραμονή της στέψης του βασιλιά, οι πρωθυπουργοί και οι αξιωματούχοι της Κοινοπολιτείας συγκεντρώθηκαν για ένα ειδικό γεύμα στο παλάτι και στη συνέχεια ο Κάρολος, μαζί με τον πρίγκιπα και την πριγκίπισσα της Ουαλίας ξάφνιασαν τα πλήθη που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Μπάκιγχαμ με έναν απροσδόκητο περίπατο. Φωτογραφήθηκαν και μίλησαν με τον κόσμο, Βρετανούς αλλά και τουρίστες.

Βασιλιάς Κάρολος: Αντίστροφη μέτρηση για την στέψη – Όλο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

«Δεν κοιμάστε και πολύ εδώ πέρα, όπως μαθαίνω», είπε ο Ουίλιαμ σε μια γυναίκα, αναφερόμενος στον κόσμο που ζει σε σκηνές και έχει ήδη δημιουργήσει μια γιορτινή ατμόσφαιρα, παρά τη σφοδρή βροχόπτωση.

«Ελπίζω να μην βρέχεστε», πρόσθεσε.

Βασιλιάς Κάρολος: Και σε ηχητικό μήνυμα στο μετρό με το… «Mind the gap»

Δύο γυναίκες που κατάφεραν να ανταλλάξουν μερικές κουβέντες με τον βασιλιά, αφού πέρασαν δύο νύχτες κατασκηνώνοντας στο The Mall, δήλωσαν στο CBS News ότι ήταν μια “πραγματικά υπέροχη” εμπειρία.

Βασιλιάς Κάρολος: Ιστορίες από τα παρασκήνια – Τι αποκαλύπτει ο φωτογράφος της βασιλικής οικογένειας Κρις Τζάκσον

«Του είπα: “Συγχαρητήρια για αύριο”, και γύρισε προς το μέρος μας και μας έσφιξε το χέρι», είπε η Τζόαν, η οποία δεν θέλησε να μοιραστεί το πλήρες όνομά της.

«Με ρώτησε αν κάποιος διανυκτέρευσε, και ανατρίχιασα λέγοντας του: “Ναι!”. Τότε αυτός έσκυψε και μου έσφιξε το χέρι» συμπλήρωσε.

«Ήμουν εδώ πριν από 70 χρόνια για τη στέψη της Βασίλισσας Ελισάβετ και ήθελα απλώς να είμαι εδώ για αυτό. Είναι μια εμπειρία που γίνεται μια φορά στη ζωή», είπε σε δημοσιογράφο του BBC μια 84χρονη, η οποία θα διανυκτερεύσει απόψε μαζί με τον γιο και την εγγονή της.

Η ασφάλεια του βασιλιά Καρόλου προέτρεψε τους θεατές να αφήσουν κάτω τα τηλέφωνά τους για να απολαύσουν τη στιγμή, σύμφωνα με το BBC.

Όλα είναι ρυθμισμένα στο χιλιοστό σ’ αυτό το τελετουργικό, το οποίο είναι βασισμένο σε σχεδόν 1.000 χρόνια ιστορίας, με κορώνες που κοσμούν διαμάντια, βελούδινες στολές και χρυσά σκήπτρα, αλλά το οποίο λίγοι Βρετανοί έχουν παρακολουθήσει στη διάρκεια της ζωής τους, καθώς η τελευταία τελετή στέψης ήταν αυτή της Ελισάβετ Β’ το μακρινό 1953.

Το Λονδίνο εδώ και μέρες ζει σε ρυθμούς στέψης και ακόμη και οι επιβάτες των τρένων και του μετρό μετακινούνται ακούγοντας μηνύματα από τον Κάρολο και την σύζυγό του. Ακόμη και το χαρακτηριστικό «Προσοχή στο κενό».

«Η σύζυγος μου κι εγώ ευχόμαστε σε εσάς και τις οικογένειες σας ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο Στέψης. Όπου και να ταξιδεύετε ελπίζουμε να έχετε ένα ασφαλές και ευχάριστο ταξίδι. Και να θυμάστε: Προσοχή στο κενό!», ακούγεται να λέει στο τέλος ο Κάρολος.

Για την πρώτη στέψη Βασιλιά εδώ και 70 χρόνια στη Βρετανική πρωτεύουσα καταφθάνουν συνεχώς ξένοι ηγέτες και επίσημοι προσκεκλημένοι. Επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας, η Τζιλ Μπάιντεν που έγινε δεκτή στη Ντάουνινγκ Στριτ από την σύζυγο του Ρίσι Σούνακ, Ακσάτα Μέρτι.

Το πρόγραμμα μέχρι και την στέψη

Πριν από την τελετή, συγκεντρώσαμε μια ολοκληρωμένη λίστα με εκδηλώσεις, το δρομολόγιο και τους αναμενόμενους χρόνους.

Αναλυτικά το πρόγραμμα

  • 6 π.μ.: Οι χώροι παρακολούθησης της στέψης θα ανοίξουν κατά μήκος της κύριας διαδρομής της πομπής
  • 7:15 π.μ.: Οι επισκέπτες του Αβαείου του Γουέστμινστερ θα αρχίσουν να φτάνουν στα σημεία ελέγχου ασφαλείας στους Κήπους του Πύργου Victoria.
  • 9 π.μ.: Οι καλεσμένοι θα πάρουν τις θέσεις τους μέσα στο Αβαείο του Γουέστμινστερ.
  • 9:30 π.μ.-10:45 π.μ.: Οι καλεσμένοι της στέψης, συμπεριλαμβανομένης της βασιλικής οικογένειας, αρχηγών κρατών και πρώην πρωθυπουργών έχουν προγραμματιστεί να φτάσουν.
  • 9:45 π.μ.: Το βασιλικό Ιππικό θα προετοιμαστεί να συγκεντρωθεί για την Πομπή του Βασιλιά από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.
  • 10:20 π.μ.: Ο Βασιλιάς και η Βασίλισσα θα κατευθυνθούν από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στο Αβαείο του Γουέστμινστερ με την άμαξα “Diamond Jubilee State Coach”.
  • 11 π.μ.: Θα πραγματοποιηθεί η κύρια εκδήλωση, η στέψη.

Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρυ θα ζητήσει την αναγνώριση του μονάρχη δηλώνοντας: «Κύριοι, εδώ σας παρουσιάζω τον Βασιλιά Κάρολο, τον αναμφισβήτητο Βασιλιά σας. Γιατί όλοι εσείς που ήρθατε σήμερα για να αποτίσετε τον φόρο τιμής και την υπηρεσία σας, είστε πρόθυμοι να κάνετε το ίδιο;»,

Η εκκλησία αναμένεται να διακηρύξει: «Ο Θεός να σώσει τον Βασιλιά», το γνωστό God save the King.

Ύστερα από αυτό, ο Κάρολος αναμένεται να ορκιστεί, ότι θα κυβερνά όλα τα έθνη και τις περιοχές του κατάλληλα σύμφωνα με τους νόμους και τα έθιμά τους, θα εκτελεί τον νόμο και τη δικαιοσύνη με έλεος και θα διατηρήσει την Προτεσταντική Μεταρρυθμισμένη Θρησκεία και την Εκκλησία της Αγγλίας.

Αναμένεται ότι στη συνέχεια θα φιλήσει την ειδική Βίβλο με φύλλα χρυσού που χρησιμοποιήθηκε για την τελετή, πριν υπογράψει τον Όρκο.

Ακολούθως ο Κάρολος θα χριστεί με το προσφάτως φτιαγμένο έλαιο στέψης, και μετά θα του δοθούν βασιλικά σκήπτρα.

Στη συνέχεια θα στεφθεί με το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου, πριν λάβει χαιρετισμούς με όπλο. Ο Βασιλιάς θα συνοδεύεται στον θρόνο για να πάρει συμβολικά τον έλεγχο του Ηνωμένου Βασιλείου.  Μετά τη στέψη του, μια σύντομη τελετή θα ακολουθήσει ώστε η Καμίλα να στεφθεί Βασίλισσα μετά τον φόρο τιμής στον Βασιλιά.

  • 13:00: Η πομπή στέψης αναμένεται να ξεκινήσει καθώς οι βασιλιάδες επιστρέφουν από το Αβαείο του Γουέστμινστερ στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ, με σχεδόν 4.000 στρατιωτικούς να συμμετέχουν
  • 1:45 μ.μ.: Ο Βασιλικός Χαιρετισμός θα δει τον Βασιλιά και τη Βασίλισσα να χαιρετίζονται στη Δυτική Ταράτσα του κήπου των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ, μετά την οποία το στρατιωτικό προσωπικό θα δώσει τρεις επευφημίες.
  • 14:15: 15 μέλη της βασιλικής οικογένειας θα συγκεντρωθούν στο μπαλκόνι του παλατιού του Μπάκιγχαμ για το πέρασμα των αεροσκαφών που θα αποτίσουν φόρο τιμής στον Κάρολο και την Καμίλα.

Ο μικρότερος γιος του Καρόλου, ο Χάρι, θα βρεθεί στο αβαείο χωρίς τη σύζυγό του, την Μέγκαν Μαρκλ, και τα δύο παιδιά τους. Αναμένεται ότι θα απουσιάσει από τον εξώστη, εκτός αν υπάρξει κάποια κίνηση συμφιλίωσης ανάμεσα στην οικογένεια και τον πρίγκιπα, ο οποίος έχει εξοριστεί από το 2020 στην Καλιφόρνια και έχει διατυπώσει κατηγορίες εναντίον της βασιλικής οικογένειας, κυρίως εναντίον του αδελφού του, του Ουίλιαμ, και της μητριάς του, της Καμίλα.

Η συναυλία της στέψης

Το άλλο μεγάλο γεγονός της ημέρας είναι η συναυλία της στέψης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο ανατολικό γκαζόν του κάστρου του Ουίνδσορ, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που πραγματοποιείται συναυλία στους χώρους.

Οι κάτοχοι εισιτηρίων θα γίνονται δεκτοί στην εκδήλωση από τις 15:00 και μετά, με 20.000 άτομα να αναμένεται να παρευρεθούν. Η Katy Perry, ο Lionel Ritchie και οι Take That θα μαγέψουν τα πλήθη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ