Τσαβούσογλου: Θα προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας από τη Λιβύη μέχρι το Αιγαίο

Τις επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας από τη Συρία ως τη Λιβύη, περιέγραψε ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών, εκτοξεύοντας νέες απειλές σε βάρος της Ελλάδας. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε σήμερα Κυριακή  από το Στρασβούργο ότι «η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να προστατεύσει τα συμφέροντά της από τη Συρία ως τη Λιβύη, από την Κύπρο, το Αιγαίο και μέχρι την Μεσόγειο».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Σκάι, ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών δήλωσε: «Έχουμε προτεραιότητες: Πρώτο, να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας, από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη, από την Κύπρο, το Αιγαίο μέχρι την Μεσόγειο. Είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τους νόμους μας. Δεύτερο, να συμβάλουμε με την ειρήνη και την ευημερία στις περιφερειακές και παγκόσμιες κρίσεις».

 

Αναφερόμενος εμμέσως στη συμφωνία με τη Λιβύη, την οποία ο Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε «νομικό τερατούργημα», ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να προστατέυσει τα συμφέροντά της, αλλά και ότι η χώρα του σε αυτό τον αιώνα, θα αφήσει το στίγμα της.

Είπε ακόμα ότι η Τουρκία ήταν η χώρα που έκανε τις περισσότερες προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, καθώς και ότι ο διαμεσολαβητικός της ρόλος έχει γίνει πιο αποτελεσματικός. Όλοι θέλουν να συνεχιστεί αυτός ο ρόλος της Τουρκίας, υποστήριξε ο κ. Τσαβούσογλου. Σχετικά με τη διάσκεψη στην Πράγα ο Τούρκος υπουργός είπε ότι οι συνομιλητές του υποστήριξαν το συγκεκριμένο ρόλο της Άγκυρας.

Ωστόσο, είπε «περιμένουμε υποστήριξη όχι μόνο προφορικά αλλά και de facto». «Υπήρχαν προβλήματα στις σχέσεις μας με ορισμένες χώρες της περιοχής μας. Αλλά οι διαδικασίες εξομάλυνσης συνεχίζονται, θέλουμε σταθερότητα», είπε ο Τσαβούσογλου και υπογράμμισε ότι η εξομάλυνση με το Ισραήλ δεν θα γίνει εις βάρος της παλαιστινιακής υπόθεσης. «Μεταφέρουμε τα μηνύματά μας για την Παλαιστίνη πολύ ξεκάθαρα στην ισραηλινή πλευρά», είπε ο Τσαβούσογλου.
Αναφερόμενος στη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων με την Αρμενία είπε ότι ένα μέρος της αρμενικής διασποράς δεν έχει καλές προθέσεις, και ζει με εχθρότητα και μίσος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ