Τουρκία: «Χαστούκι» από την Επιτροπή της Βενετίας για την ελευθερία του τύπου και σάλος από την λογοκρισία στο Bloomberg

Νέο “χαστούκι” στην Τουρκία αποτελούν το πόρισμα της Επιτροπής της Βενετίας που ζητεί να απορριφθεί το νομοσχέδιο Ερντογάν για την “παραπληροφόρηση”, αλλά και η αποκάλυψη ότι η κυβέρνηση λογόκρινε δημοσίευμα του Bloomberg, που αποκάλυπτε ότι η Άγκυρα έχει υποβάλει επίσημο αίτημα στη Ρωσία να καθυστερήσει τις πληρωμές για το φυσικό αέριο.

Το πόρισμα της Επιτροπής της Βενετίας αναφέρει ότι το προτεινόμενο νομοσχέδιο για την “παραπληροφόρηση” στην Τουρκία απειλεί την ελευθερία του λόγου και είναι ενδεχόμενο να πλήξει περαιτέρω τη δημοσιογραφία, πριν από τις εκλογές του 2023. Η Επιτροπή της Βενετίας είναι συμβουλευτικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η Επιτροπή, κάλεσε το τουρκικό κοινοβούλιο να απορρίψει το αναφερόμενο νομοσχέδιο, ανακοινώνοντας ότι οι ποινές φυλάκισης και τα άλλα που προβλέπονται στο νομοσχέδιο θα είναι δυσανάλογα των στόχων του και μπορούν να οδηγήσουν σε “αυθαίρετους περιορισμούς της ελευθερίας της έκφρασης” .

Η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζει ότι έφερε το νομοσχέδιο στη Βουλή για να αντιμετωπίσει την παραπληροφόρηση στον Τύπο, αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και οι σύμμαχοί του έχουν πλειοψηφία στη Βουλή και θεωρείται βέβαιο ότι το νομοσχέδιο θα περάσει.
Οι επικριτές του νομοσχεδίου, συμπεριλαμβανομένων και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και των ενώσεων του Τύπου, ανησυχούν κυρίως για ένα άρθρο που λέει ότι αυτοί που διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια της Τουρκίας, για να προκαλέσουν φόβο και να διαταράξουν τη δημόσια ασφάλεια θα βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινές φυλάκισης από ένα ως τρία χρόνια.

Σύμφωνα με την Επιτροπή της Βενετίας το νομοσχέδιο “αποτελεί μία παρέμβαση στην ελευθερία της έκφρασης,” η οποία προστατεύεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECHR). Υπάρχουν εναλλακτικοί μη ποινικοί τρόποι για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και της εσφαλμένης διάδοσης πληροφοριών σε μία δημοκρατική κοινωνία, ανέφερε η Επιτροπή της Βενετίας στο 23 σελίδων πόρισμά της.

Λογοκρισία στο Bloomberg

Εντωμεταξύ αποκαλύφθηκε σήμερα ότι η τουρκική κυβέρνηση αφαίρεσε ένα άρθρο από την τουρκική έκδοση του Bloomberg. Το άρθρο έγραφε για το αίτημα της τουρκικής κυβέρνησης να αναβάλει τις πληρωμές φυσικού αερίου στη Ρωσία, όπως αποκαλύπτει το Nordic Monitor.

Το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg μετέδωσε τη Δευτέρα ότι Τούρκοι αξιωματούχοι ζήτησαν από τη Ρωσία να δεχτεί να καθυστερήσει ένα μέρος των πληρωμών της Άγκυρας για το φυσικό αέριο, καθώς η Τουρκία επιδιώκει να μετριάσει την οικονομική ζημιά από τις υψηλές τιμές ενέργειας και την ύφεση.  Σύμφωνα με το Bloomberg, ο κρατικός εισαγωγέας ενέργειας της Τουρκίας BOTAŞ επιδιώκει να αναβάλει ορισμένες από τις πληρωμές μέχρι το 2024, σύμφωνα με πηγές που ζήτησαν ανωνυμία, καθώς οι συζητήσεις για την πληρωμή είναι απόρρητες. Οι συνομιλίες έρχονται μετά από μια συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών που επιτρέπει στην BOTAŞ να πληρώσει το 25 τοις εκατό των υποχρεώσεών της σε ρούβλια αντί σε δολάρια.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το θέμα δημοσιεύτηκε σε όλα σχεδόν τα μέσα ενημέρωσης εκτός από εκείνα που υποστηρίζουν την κυβέρνηση, και αναδημοσιεύτηκε γρήγορα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι ένα τέτοιο αίτημα είναι φυσική συνέπεια της ύφεσης της τουρκικής οικονομίας.  Η λογοκρισία της κυβέρνησης δεν απέδωσε όμως γιατί παρά το γεγονός ότι η είδηση αφαιρέθηκε πολλά ΜΜΕ είχαν προλάβει να την αναμεταδώσουν. Λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση της είδησης, στέλεχος της BOTAŞ δήλωσε στο φιλοκυβερνητικό μέσο ενημέρωσης της Ρωσίας Sputnik, ότι η εταιρία έχει ζητήσει ανατιμολόγηση και όχι καθυστέρηση στις πληρωμές.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ