Τραμπ: Έσκιζε έγγραφα και τα πετούσε στις… τουαλέτες – Οι νέες αποκαλύψεις και η απάντησή του – ΦΩΤΟ

Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέρχεται στην επικαιρότητα με αφορμή ένα υπό έκδοση βιβλίο μίας πολιτικής συντάκτριας, που αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ πέταγε έγγραφα τα οποία προηγουμένως είχε κομματιάσει σε λεκάνες τουαλέτας.

Το φωτογραφικό υλικό πρόκειται να συμπεριληφθεί στο βιβλίο «Confidence Man» της Μάγκι Χάμπερμαν, συντάκτριας του πολιτικού τμήματος της εφημερίδας New York Times.

Οι φωτογραφίες δείχνουν κομματάκια εγγράφων μέσα σε δύο λεκάνες τουαλέτας, με σημειώσεις που έχουν τον χαρακτηριστικό γραφικό χαρακτήρα του Ντόναλντ Τραμπ.

«Ορισμένοι συνεργάτες (του κ. Τραμπ) ήταν ενήμεροι για τη συνήθειά του αυτή», είπε η κυρία Χάμπερμαν στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios, ο οποίος δημοσίευσε το φωτογραφικό υλικό.

Επρόκειτο για συνέχεια της «μακράς συνήθειας του Τραμπ να κάνει κομματάκια έγγραφα που όφειλαν να φυλάσσονται και να αρχειοθετούνται», πρόσθεσε η ρεπόρτερ των NYT.

Σύμφωνα το ρεπορτάζ του Axios, η μία φωτογραφία είναι τραβηγμένη σε αποχωρητήριο στον Λευκό Οίκο και η δεύτερη σε χώρα του εξωτερικού, όπου είχε ταξιδέψει ο πρώην πρόεδρος.

Είναι αδύνατο να πει κανείς ποιο ήταν το θέμα των κατεστραμμένων εγγράφων. Ωστόσο διακρίνεται το επώνυμο «Στεφάνικ» —μάλλον αναφέρεται στη βουλεύτρια των Ρεπουμπλικάνων Ελίζ Στεφάνικ— στο ένα από τα σκισμένα χαρτιά.

Τι απαντά ο Τραμπ

Ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ, πάντως, αντιμετώπισε με ειρωνικό τρόπο το δημοσίευμα και το υπό έκδοση βιβλίο. «Πρέπει να έχεις απελπιστεί τελείως αν το σχέδιό σου για να προωθήσεις την πώληση ενός βιβλίου είναι να δημοσιεύεις φωτογραφίες από λεκάνες τουαλέτας», σχολίασε εκπρόσωπός του.

Ο θυελλώδης μεγιστάνας, ο οποίος παραπέμφθηκε δυο φορές από τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε δίκη στη Γερουσία, ήταν γνωστό επί χρόνια πως έκανε κομμάτια έγγραφα, στα συχνά ξεσπάσματα της οργής του, αναγκάζοντας συνεργάτες του να μαζεύουν τα κομμάτια και να τα συναρμολογούν για να καταχωριστούν στα εθνικά αρχεία.

Όταν αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο την 20ή Ιανουαρίου 2021, ο πρώην πρόεδρος πήρε μαζί του στη Φλόριντα αρκετές κούτες με έγγραφα, ανάμεσά τους κάποια τα οποία είχαν διαβάθμιση «απόρρητο». Σημειώνεται ότι αυτό αντίκεται στη νομοθεσία για τα προεδρικά αρχεία στις ΗΠΑ, που ορίζει ρητώς πως όλα τα έγγραφα του εκάστοτε αρχηγού του κράτους αποτελούν δημόσια περιουσία και πρέπει να αρχειοθετούνται και να φυλάσσονται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/tca/dpa

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.