Τουρκία-Νόμος για την βελτιώση συνθηκών εργασίας στα ορυχεία

Τουρκία-Νόμος για την βελτιώση συνθηκών εργασίας στα ορυχεία

 

Η τουρκική κυβέρνηση, η οποία δέχεται επικρίσεις μετά το τραγικό δυστύχημα στο ανθρακωρυχείο της Σόμα το οποίο στοίχισε τη ζωή σε 301 ανθρώπους, κατέθεσε στο κοινοβούλιο ένα σχέδιο νόμου που έχει στόχο την βελτίωση των συνθηκών εργασίας αυτών που απασχολούνται σε ορυχεία.

Το κείμενο αυτό, το οποίο υποστηρίζεται από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), προβλέπει κυρίως τον περιορισμό σε 30 ώρες του εβδομαδιαίου χρόνου απασχόλησης των εργαζομένων σε ορυχεία, έναντι του 48ωρου που ισχύει σήμερα, τον πολλαπλασιασμό των μπόνους που λαμβάνουν και τη μείωση του ορίου της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 55 στα 50 έτη.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με το σχέδιο νόμου αυτό επιβάλλεται επίσης στις εταιρείες που διαχειρίζονται τα ορυχεία να ενισχύσουν τα μέτρα ασφάλειας των εγκαταστάσεών τους, μετά τις ελλείψεις που καταγγέλθηκαν έπειτα από το τραγικό δυστύχημα που σημειώθηκε στις 13 Μαΐου στο ανθρακωρυχείο της Σόμα, στην δυτική Τουρκία.

Βάσει του σχεδίου νόμου, τα ορυχεία θα πρέπει εφεξής να είναι εξοπλισμένα υποχρεωτικά με θαλάμους ασφαλείας, οι οποίοι δεν λειτουργούσαν στην Σόμα, και οι εργαζόμενοι στα ορυχεία να είναι εξοπλισμένοι με μάσκες για να προστατεύονται από τις διαρροές τοξικών αερίων, τα οποία προκάλεσαν άλλωστε τους περισσότερους θανάτους στο ανθρακωρυχείο της Σόμα.

Τέλος το σχέδιο αυτό νόμου, που υποβλήθηκε στο κοινοβούλιο, ενθαρρύνει τις εταιρείες να χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίες, όπως είναι τα ρομπότ.

Το δράμα της Σόμα προκάλεσε έντονη συγκίνηση στην Τουρκία και την οργή ενός μέρους του πληθυσμού κατά της εταιρείας εκμετάλλευσης του ανθρακωρυχείου αυτού, η οποία κατηγορήθηκε ότι προέταξε το κέρδος σε βάρος της ασφάλειας των εργαζομένων.

Το δυστύχημα αυτό προκάλεσε επίσης εκ νέου αμφισβήτηση απέναντι στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία κατηγορήθηκε για αμέλεια.

Οι αρχές απήγγειλαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία από αμέλεια σε 8 υπευθύνους και στελέχη της επιχείρησης Soma Komur Isletmeleri, που φυλακίστηκαν.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ