Τουρκία εκλογές: Εκρηκτική πόλωση δύο ημέρες πριν από τις κάλπες

Με εκατέρωθεν φραστικές επιθέσεις προχωρούν προς τις κάλπες, στην Τουρκία, οι δύο μεγάλοι μονομάχοι των προεδρικών εκλογών, καθώς το πολιτικό κλίμα πολώνεται ασυνήθιστα και η ένταση κλιμακώνεται με κάθε εμφάνιση όποιου εκ των δύο υποψηφίων.

Τουρκία: Με αλεξίσφαιρο γιλέκο ο Κιλιτσντάρογλου μετά τις φήμες για σχέδιο δολοφονίας του

Σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει τη βάση του, δύο ημέρες πριν από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές, τις πιο αμφίρροπες που αντιμετωπίζει εδώ και δύο δεκαετίες που βρίσκεται στην εξουσία, ο Ερντογάν επιτέθηκε σήμερα στον Κιλιτσντάρογλου κατηγορώντας τον ότι αδίκως επιτίθεται στην Ρωσία για την αποχώρηση του Ιντζέ από την προεδρική κούρσα.

Η επίθεση Ερντογάν

Είπε ότι αυτός πρέπει να ντρέπεται γι’  αυτούς που αναμιγνύονται στα εσωτερικά της Τουρκίας, εννοώντας τις ΗΠΑ. Τον κατηγόρησε ακόμα ότι είναι αυτός που εμπλέκει τις ΗΠΑ στα εσωτερικά της χώρας τους. Είπε μάλιστα ότι ο Κιλιτσντάρογλου έχει παρελθόν με ροζ σκάνδαλα, όταν έβγαλε κασέτες για τον Μπαϊκάλ, τον οποίον διαδέχτηκε στην ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.
Οι Ερντογάν κατηγόρησε τον Κιλιτσντάρογλου ότι είναι υποχείριο –το μακρύ χέρι- της Δύσης και ιδιαίτερα των ΗΠΑ. Ότι ταυτίζεται με την τρομοκρατία επειδή τον στηρίζει το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών. Το εν λόγω κόμμα ο Ερντογάν το θεωρεί πολιτική πτέρυγα του ΡΚΚ και το θέτει υπό απαγόρευση σε πρώτη ευκαιρία. Επιπλέον ο Ερντογάν κατηγορεί τον Κιλιτσντάρογλου ότι εξυπηρετεί την ατζέντα των γκιουλενιστών, τους οποίους κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Τουρκία – Κιλιτσντάρογλου: Το Χρηματιστήριο προεξοφλεί την νίκη μου – Οι αλλαγές στην εξωτερική πολιτική

Σε μια κατά παράδοση συντηρητική συνοικία της Κωνσταντινούπολης, ο Ερντογάν απευθύνθηκε σήμερα το απόγευμα στους υποστηρικτές του και στη συνέχεια εγκαινίασε ένα τζαμί – ένα από τα χιλιάδες που έχουν ανεγερθεί επί της προεδρίας του σε όλη τη χώρα. Στην ομιλία του προειδοποίησε ότι η χώρα «θα πληρώσει βαρύ τίμημα» εάν κερδίσει τις εκλογές η αντιπολίτευση, μια εξακομματική συμμαχία που διψά για «εκδίκηση», όπως είπε.  Κάποιες  δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο κύριος αντίπαλός του, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) προηγείται με μικρή διαφορά.

Εκλογές Τουρκία – «Βόμβα» Κιλιτσντάρογλου: Κατηγορεί την Ρωσία για την απόσυρση του Μουχαρέμ Ιντζέ

Την Πέμπτη απέσυρε την υποψηφιότητά του ο ένας από τους τέσσερις υποψηφίους, ο Μουχαρέμ Ιντζέ, γεγονός που σύμφωνα με τους παρατηρητές ευνοεί τον Κιλιτσντάρογλου. Εάν κανένας από τους υπόλοιπους τρεις δεν καταφέρει την Κυριακή να συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, οι δύο πρώτοι θα αναμετρηθούν μεταξύ τους στον δεύτερο γύρο, στις 28 Μαΐου.

Πάντως ο Ερντογάν, εμφανίστηκε ασυνήθιστα επιφυλακτικός χθες, αναφερόμενος στα αποτελέσματα. «Θα μας το πουν οι κάλπες την Κυριακή», απάντησε σε μια δημοσιογράφο που τον ρώτησε αν πιστεύει ότι θα νικήσει. Παραδέχτηκε επίσης ότι δυσκολεύεται να πείσει τους νέους (5,2 εκατομμύρια Τούρκοι θα ψηφίσουν σε αυτές τις εκλογές για πρώτη φορά) οι οποίοι, όπως είπε, δεν έχουν βιώσει το χάος και τη διαφθορά των κυβερνήσεων συνασπισμού. «Υπάρχει μια γενιά στη χώρα μας που δεν γνώρισε καμία σκοτούρα από εκείνες που μας έκαναν να υποφέρουμε», συνόψισε. «Δυσκολευόμαστε να εξηγήσουμε τις αξίες μας σε αυτή τη νέα γενιά. Επειδή οι νέοι μας δεν κάνουν τη σύγκριση με την παλιά Τουρκία αλλά με χώρες που έχουν καλύτερες συνθήκες», είπε σήμερα. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, πάνω από τους μισούς νέους θα προτιμούσαν να ψηφίσουν τον Κιλιτσντάρογλου.

Οι παρατηρητές εκτιμούν ότι το διακύβευμα της Κυριακής είναι το δημοκρατικό μέλλον της Τουρκίας. «Είτε θα χάσει ο Ερντογάν, δίνοντας στην Τουρκία μια πιθανότητα να αποκαταστήσει τη δημοκρατία, είτε θα κερδίσει και ενδεχομένως θα παραμείνει στην εξουσία για το υπόλοιπο της ζωής του», σχολίασε ο Σονέρ Τσαγκαπτάι, ερευνητής στο Washington Institute.

Η απάντηση Κιλιτσντάρογλου

Ο Κιλιτσντάρογλου δεν άφησε τίποτα αναπάντητο. Πρώτα κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι δεν τολμά να πάει σε ντιμπέιτ μαζί του. Ο Κιλιτσντάρογλου, στην προεκλογική του ομιλία του στην Σαμψούντα εμφανίστηκε φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο, την ώρα που Ερντογάν κάνει λόγο για απειλή νέου πραξικοπήματος στο οποίο θα απαντήσει όπως έκανε το 2016. Ο τούρκος πρόεδρος εμφανίζεται να ανεβάζει τα ποσοστά του και σε κάποιες τελευταίες μετρήσεις φαίνεται να ξεπερνάει ακόμα και το 50%. Η επιθετική ρητορική του, η συνεχής αναφορά σε φερόμενη ανάμειξη των Αμερικανών στις εκλογές της Κυριακής και η απειλή για ένα νέο πολιτικό αυτή τη φορά πραξικόπημα με τη στήριξη των Γκιουλενιστών, ίσως συσπειρώσει περισσότερο το ακροατήριο του.

Απέναντι στη δυσαρέσκεια που εκφράζει ένα μέρος της κοινωνίας, ο Κιλιτσντάρογλου βάσισε την εκστρατεία του σε θετικά μηνύματα, αποφεύγοντας τις προσωπικές επιθέσεις στον Ερντογάν για να επικεντρωθεί στις υποσχέσεις για την αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας και των ελευθεριών. Περιβάλλεται επίσης από οικονομολόγους που χαίρουν της εμπιστοσύνης των Δυτικών επενδυτών, αλλά και πρώην συμμάχων του Ερντογάν, ώστε να προσελκύσει το εθνικιστικό και συντηρητικό τμήμα των ψηφοφόρων.

 

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης τονίζει ότι προτεραιότητά του είναι η επιστροφή στο κοινοβουλευτικό σύστημα, ώστε να κλείσει το κεφάλαιο της προεδρίας που απέκτησε παντοδυναμία μετά τη συνταγματική μεταρρύθμιση του 2017. Για να γίνει αυτό, η αντιπολίτευση θα πρέπει να κερδίσει και τις βουλευτικές εκλογές, ωστόσο οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στη συντηρητική συμμαχία του Ερντογάν. Το CHP θα μπορούσε πάντως να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο εάν στηριχθεί από το φιλοκουρδικό κόμμα και τα κόμματα της αριστεράς.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ