Εκλογές Τουρκία – «Βόμβα» Κιλιτσντάρογλου: Κατηγορεί την Ρωσία για την απόσυρση του Μουχαρέμ Ιντζέ

Επίθεση φιλίας στον παραιτηθέντα από την κούρσα των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία,  Μουχαρέμ Ιντζέ έκανε σήμερα το αντίπαλος του Ερντογάν, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κατηγορώντας την Μόσχα για τις απειλές υπό το βάρος των οποίων ο Ιντζέ απέσυρε την υποψηφιότητά του.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, o Κιλιτσντάρογλου έγραψε:

«Αγαπητοί Ρώσοι φίλοι, εσείς βρίσκεστε πίσω από τα μοντάζ, τις συνωμοσίες, το Deep Fake περιεχόμενο, τις κασέτες που αποκαλύφθηκαν χθες σε αυτή τη χώρα. Αν θέλετε να συνεχιστεί η φιλία μας μετά τις 15 Μαΐου, πάρτε το χέρι σας από το τουρκικό κράτος. Είμαστε ακόμα υπέρ της συνεργασίας και της φιλίας». Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της Τουρκίας με αυτήν την ανάρτηση έδειξε να μην υιοθετεί τις κατηγορίες εναντίον του Ιντζέ. Μένει έτσι ελεύθερος ο δρόμος για την μεταξύ τους συνεργασία, απέναντι στον Ερντογάν.

 

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κάλεσε τον Ιντζέ να στηρίξει την Συμμαχία του Έθνους. «Αν θέλει ας έρθει στο τραπέζι μας, να φέρουμε μαζί την αλλαγή. Να καθαρίσουμε μαζί αυτή τη βρομιά από την πολιτική» δήλωσε. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ιντζέ προέρχεται από το κεντροαριστερό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα του Κιλιτσντάρογλου.

Οι δημοσκοπήσεις

Τις τελευταίες ημέρες οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι χάνει την αρχική του φόρα. Δημοσκόπηση του έγκυρου ινστιτούτου Konda που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα δείχνει τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να υπολείπεται σε ποσοστό αποδοχής έναντι του κυριότερου αντιπάλου του, του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κατά περισσότερες από πέντε ποσοστιαίες μονάδες ενόψει των προεδρικών εκλογών της Κυριακής. Η δημοσκόπηση εμφανίζει τον Ερντογάν να εξασφαλίσει στην πρόθεση ψήφου 43,7% και τον Κιλιτσντάρογλου 49,3%, στερώντας του έτσι την απαιτούμενη πλειοψηφία που χρειάζεται για να κερδίσει από τον πρώτο γύρο και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναληπτικού γύρου μεταξύ των δύο υποψηφίων στις 28 Μαΐου.
Πάντως και τα συμπεράσματα αυτής της δημοσκόπησης ενισχύουν την άποψη ότι σε αυτές τις εκλογές ο Ερντογάν αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη πρόκληση της εικοσαετούς παρουσίας του στην εξουσία. Συνάδουν μάλιστα με τα συμπεράσματα άλλων δημοσκοπήσεων που εμφανίζουν τον Κιλιτσντάρογλου να προηγείται.

Τι φταίει;

Το έργο του Ερντογάν έχει περιπλακεί εξαιτίας της κρίσης του κόστους ζωής, λόγω του πληθωρισμού και της υποτίμησης που φέρνει στην λίρα, σε συνδυασμό με τον φονικό σεισμό του Φεβρουαρίου από τον οποίο σκοτώθηκαν πάνω από 50.000 άνθρωποι στην Τουρκία και εκατομμύρια άλλοι έχουν μείνει άστεγοι.
Η δημοσκόπηση, έγινε στις 6 και 7 Μαΐου, και δείχνει την στήριξη στους δύο άλλους υποψήφιους να είναι 4,8% στον εθνικιστή Σινάν Ογκάν και μόλις 2,2% για τον Μουααρέμ Ιντζέ, που αρχικά ήταν πάνω από 6%.  Σύμφωνα με την Konda, η πλειοψηφία των πολιτών τείνει προς το να ψηφίσει τον Κιλιτσντάρογλου, τον αρχηγό του βασικού κόμματος της αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) σε ενδεχόμενο δεύτερο γύρο.

Οι δημοσκοπήσεις

Δημοσκόπηση της εταιρείας Metropoll επίσης κάνει λόγο για δεύτερο γύρο με τον Κιλιτσντάρογλου να παίρνει 49,1% και τον Ερντογάν 46,9%. Σε επαναληπτικό γύρο εμφανίζεται ο Κιλιτσντάρογλου να παίρνει το 51,3%.
Ο Χακάν Ακμπάς, ωστόσο, ο διευθυντής του Strategic Advisory Services, εταιρείας με έδρα την Κωνσταντινούπολη, εκτιμά ότι ο Ερντογάν δείχνει να βρίσκεται σε τροχιά εξασφάλισης αυτού στο οποίο ήλπιζε: έναν δεύτερο γύρο με τον Κιλιτσντάρογλου.  Το φιλοκουρδικό κόμμα HDP, το οποίο υποστηρίζει τον Κιλιτσντάρογλου, αναμένεται έτσι να έχει τον ρόλο του ”ρυθμιστή”.

Σύμφωνα με την Konda, το HDP, το οποίο κατεβαίνει υποψήφιο με το έμβλημα άλλου κόμματος υπό τον φόβο δικαστικής απαγόρευσης, και οι αριστεροί σύμμαχοί του φέρονται να εξασφαλίζουν 12,3% στις βουλευτικές εκλογές. Κάτι τέτοιο θα άφηνε τον Ερντογάν και τους συμμάχους του σε μειοψηφία.

“Αναμφίβολα ο Ερντογάν είναι αντιμέτωπος με μια πλειοψηφία που επιθυμεί την αλλαγή και σε αυτήν περιλαμβάνονται και οι νεότεροι ψηφοφόροι. Είτε κερδίσει οριακά είτε χάσει, εκτιμώ ότι η ΄περίοδος Ερντογάν’ έχει παρέλθει. Η τουρκική κοινωνία είναι έτοιμη να προχωρήσει. Και δυστυχώς ο πρόεδρος Ερντογάν δεν αφήνει πίσω του ένα μοντέλο θεσμικής διακυβέρνησης”, λέει η Ασλι Αϊντιντασμπάς του Ινστιτούτου Brookings.

Η Konda, η οποία δημοσιοποιεί μόνο μια δημοσκόπηση πριν από τις εκλογές, πραγματοποίησε συνεντεύξεις δια ζώσης με 3.480 ανθρώπους σε 35 τουρκικές περιφέρειες. Η δημοσκόπησή της έχει περιθώριο σφάλματος +/- 2.2% .

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ