Τουρκία – Δημοτικές εκλογές: Στην αντιπολίτευση παραμένουν οι 3 μεγαλύτερες πόλεις – Έχασε το στοίχημα ο Ερντογάν

Προβάδισμα των υποψηφίων της αντιπολίτευσης των κεμαλιστών στους τρεις μεγαλύτερους δήμους της Τουρκίας – Κωνσταντινούπολης, Άγκυρας και Σμύρνης- δείχνουν τα έως τώρα επίσημα αποτελέσματα στις δημοτικές εκλογές.

Τουρκία – Δημοτικές εκλογές: Τι δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα – Ποιοι προηγούνται σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα

Στην Κωνσταντινούπολη με τους περισσότερους από 11 εκατομμύρια ψηφοφόρους ο Εκρέμ Ιμάμογλου έρχεται πρώτος με ποσοστό 50,4% και 3.201.000 ψήφους στο 74,2% της ενσωμάτωσης. Ο «εκλεκτός» του Τούρκου προέδρου ο Μουράτ Κουρούμ είναι στην δεύτερη θέση με ποσοστό 40,87% και 2.569.000 εκατομμύρια ψήφους.

Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία: Έκλεισαν οι κάλπες – Στην Κωνσταντινούπολη ο Ερντογάν

Για τον δήμο της Άγκυρας ο Μανσούρ Γιαβάς λαμβάνει 58,81% και 940.134 ψήφους με την ενσωμάτωση στο 49,75%. Ο υπερεθνικιστής υποψήφιος του Ερντογάν, Τουργκούτ Αλτινόκ λαμβάνει το 33,22% και 531.163.

Ο Μανσούρ Γιαβάς, διεκδίκησε τη νίκη του σε ομιλία μπροστά σε ένα ενθουσιώδες πλήθος κόσμου που είχε συγκεντρωθεί, σημείωσε το Γαλλικό Πρακτορείο. «Οι εκλογές έληξαν, θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε την Άγκυρα και τους/τις έξι εκατομμύρια κατοίκους χωρίς διακρίσεις», υποσχέθηκε ο Γιαβάς, ενώ η καταμέτρηση των ψήφων, ακόμη σε εξέλιξη.

Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία: Συγκινημένος ο Ιμάμογλου στην κάλπη – Ερντογάν: Να αρχίσει μια νέα εποχή για τη χώρα

Στην Σμύρνη ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμίλ Τουγκάι συγκεντρώνει το 48,22% και 868.787 ψήφους και ο Χάμζα Νταγκ του ΑΚΡ λαμβάνει 37,05% και 667.530 ψήφους.

«Οι ψηφοφόροι επέλεξαν να αλλάξουν το πρόσωπο της Τουρκίας»

«Οι ψηφοφόροι επέλεξαν να αλλάξουν το πρόσωπο της Τουρκίας» μετά από 22 χρόνια κυριαρχίας του ισλαμο-συντηρητικού κόμματος AKP, δήλωσε σήμερα το βράδυ ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

«Ήθελαν να ανοίξουν την πόρτα σε ένα νέο πολιτικό κλίμα στη χώρα μας», πρόσθεσε ο Οζγκιούρ Οζέλ, το κόμμα του οποίου βρίσκεται σε πορεία νίκης στις μεγάλες τουρκικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Κωνσταντινούπολης και της πρωτεύουσας Άγκυρας.

Χάνει τις 3 πόλεις – κλειδιά ο Ερντογάν

Το βασικό στοίχημα του Τούρκου προέδρου ήταν να πάρει πίσω τον δήμο της Κωνσταντινούπολης ο εκλεκτός του κόμματος του. Η πόλη έχει πολλαπλούς συμβολισμούς για τον Ταγίπ Ερντογάν και σημαίνει πολλά για την κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας.

Η άποψη στους πολιτικούς διαδρόμους της Τουρκίας είναι ότι όποιος κατέχει τα «κλειδιά» της Κωνσταντινούπολης κερδίζει και την εξουσία της χώρας. Άλλωστε και ο Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε την πολιτική σταδιοδρομία του ως δήμαρχος Κωνσταντινούπολης.

Ο Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να ήθελε να κερδίσει και την τουρκική πρωτεύουσα, την Άγκυρα. Οι δήμοι της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας άλλαξαν χέρια το 2019 όταν υποψήφιοι της αντιπολίτευσης κατάφεραν να κερδίσουν τους ισλαμιστές του Ερντογάν. Οι δήμοι αυτοί βρίσκονταν υπό την κυριαρχία του ΑΚΡ για 25 χρόνια.

Σύμφωνα με αναλυτές, τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν κατάφερε να βελτιώσει τα ποσοστά των υποψηφίων του παρά την κατάρρευση της συμμαχίας της αντιπολίτευσης, την οποία κέρδισε στις περσινές προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Παράλληλα εκτιμάται ότι αυτά τα αποτελέσματα αντανακλούν εν μέρει τις σοβαρές οικονομικές πιέσεις που προκαλούνται στα λαϊκά στρώματα από τον υψηλό πληθωρισμό κοντά στο 70%. Έτσι οι δυσαρεστημένοι Κούρδοι και οι ισλαμιστές ψηφοφόροι που αποτελούν την παραδοσιακή βάση του κόμματος του Ερντογάν φαίνεται ότι γύρισαν την πλάτη στους εκλεκτούς του προέδρου.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ