Τιτανικός: «Σταδιακή ασφυξία, υποθερμία και κρίσεις πανικού» – Τι αντιμετωπίζουν οι εγκλωβισμένοι στο υποβρύχιο

Ένας βετεράνος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ προειδοποίησε για τις ανατριχιαστικές επιπτώσεις στην υγεία των εγκλωβισμένων σε υποβρύχιο λίγες εβδομάδες πριν από την εξαφάνιση του τουριστικού υποβρυχίου στο ναυάγιο του Τιτανικού, όπως αποκαλύπτει η DailyMail.com.

«Είχα παγιδευτεί σε υποβρύχιο για 84 ώρες» – Ο Roger Mallinson αφηγείται τη διάσωσή του

Σε μια επιστημονική εργασία που δημοσιεύτηκε σε ιατρικό περιοδικό τον περασμένο μήνα, ο Dr Dale Molé, πρώην διευθυντής υποθαλάσσιας ιατρικής και ακτινοβολίας για την υγεία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, παρουσίασε λεπτομερώς το «εχθρικό» περιβάλλον στα εμπορικά υποβρύχια, με τους επιβάτες να αντιμετωπίζουν εξάντληση των αποθεμάτων οξυγόνου, τοξικό διοξείδιο του άνθρακα και πτώση της θερμοκρασίας.

Το σκάφος Titan που εξακολουθεί να αγνοείται, θα έχει γεμίσει με διοξείδιο του άνθρακα που συσσωρεύεται όταν οι επιβάτες εκπνέουν στον περιορισμένο χώρο.

Τιτανικός: «Έχουν εντοπιστεί πιθανά σημάδια ζωής στο υποβρύχιο» – Ακούγονται χτύποι ανά 30 λεπτά

Υπάρχει επίσης κίνδυνος υποθερμίας λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών στα βάθη του ωκεανού, καθώς και του υπεραερισμού που προκαλείται από κρίσεις πανικού, οι οποίες μπορούν να καταναλώσουν περισσότερο πολύτιμο οξυγόνο.

υποβρύχιο

Τιτανικός: Κορυφώνεται το θρίλερ με την εξαφάνιση του υποβρυχίου – «Έχουν οξυγόνο για ακόμη 40 ώρες»

Η εργασία του Δρ Μολέ δημοσιεύτηκε σε επιστημονικό περιοδικό στις 29 Μαΐου, μόλις 20 ημέρες πριν το σκάφος Τιτάνας χάσει την επαφή με το μητρικό του πλοίο, αφήνοντας πέντε ανθρώπους παγιδευμένους. Το υποβρύχιο έχει πλέον οξυγόνο μόλις 40 ωρών, σύμφωνα με την Ακτοφυλακή των ΗΠΑ.

Μιλώντας στην DailyMail.com σήμερα, ο Δρ Μολέ είπε ότι είναι ένας αγώνας ενάντια στο χρόνο για να σωθούν οι επιβάτες, αν δεν είναι ήδη νεκροί από μια «καταστροφική ρήξη του δοχείου πίεσης».

Στην εργασία του, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό  Ciottone’s Disaster Medicine, ο Dr Molé είπε: «Το παγιδευμένο πλήρωμα σε βυθισμένο πλοίο ή υποβρύχιο αντιμετωπίζει πολλές φυσιολογικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων τοξικών αερίων, έκθεσης σε υψηλές πιέσεις περιβάλλοντος και υποθερμία».

«Κάθε φορά που οι άνθρωποι είναι περιορισμένοι σε αεροστεγές χώρο, οι περισσότεροι μπορεί να ανησυχούν για την επάρκεια του οξυγόνου, αλλά το διοξείδιο του άνθρακα είναι στην πραγματικότητα η μεγαλύτερη ανησυχία. Σε ένα υποβρύχιο, θα έχουν κάποιο σύστημα καθαρισμού του διοξειδίου του άνθρακα. Αν έχαναν την ισχύ της μπαταρίας, τότε αυτό το σύστημα δεν θα λειτουργούσε πλέον» σημειώνει.

Ένα σύστημα καθαρισμού αφαιρεί το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, καθιστώντας τον αέρα ασφαλή για την αναπνοή.

«Οι άνθρωποι μέσα θα δυσκολευτούν να αναπνεύσουν, το βάθος της αναπνοής τους θα αυξηθεί. Θα εμφανίσουν πονοκεφάλους και σταδιακά θα χάσουν τις αισθήσεις τους.  Το αυξανόμενο επίπεδο διοξειδίου του άνθρακα είναι αυτό που σκοτώνει πρώτα τους ανθρώπους όταν βρίσκονται σε αεροστεγές περιβάλλον, όχι το επίπεδο του οξυγόνου» περιγράφει.

Εάν το υποβρύχιο δεν βρεθεί εντός των επόμενων 40 ωρών, ο Δρ Μολέ ανέφερε πως «Μόλις χάσουν την ικανότητα να απομακρύνουν το διοξείδιο του άνθρακα από την εσωτερική ατμόσφαιρα, αυτό θα είναι που θα οδηγήσει σε θανατηφόρο συμβάν».

«Είναι σαν να βάζεις μια τσάντα πάνω από το κεφάλι σου. Θα έχουν ένα αίσθημα πνιγμού ή αναζήτησης αέρα και μετά ακολουθεί απώλεια των αισθήσεων».

Η υποθερμία είναι ένας άλλος σημαντικός κίνδυνος για τους επιβαίνοντες.

Ο Δρ Μολέ δήλωσε ότι «Μέσα σε ένα μικρό υποβρύχιο όπως αυτό, ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός στο σκάφος θα παράγει κάποια εσωτερική θερμότητα και οι επιβάτες θα παράγουν θερμότητα, καθώς δεν είναι πολύ μεγάλος χώρος. Αλλά με τη μεσαία σφαίρα σε επαφή με τον ωκεανό, θα κάνει πολύ κρύο εκεί μέσα γρήγορα. Η μέση θερμοκρασία των ωκεανών είναι 41 βαθμοί Φαρενάιτ. Αρχικά, [οι επιβάτες] θα αρχίσουν να τρέμουν για να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν θερμότητα, η οποία καταναλώνει περισσότερο οξυγόνο, και στη συνέχεια, πολλές φορές, μερικά από τα πρώτα πράγματα που επηρεάζονται είναι η κρίση».

Στη συνέχεια θα χάσουν την ικανότητα να χρησιμοποιούν τα χέρια τους και «μετά θα πέσουν σταδιακά σε απώλεια συνείδησης», τονίζει.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ