Την «κεφαλήν επί πίνακι» των «8» του ελικοπτέρου απαιτεί η Άγκυρα

Του Παναγή Γαλιατσάτου 

Σε αναδίπλωση προχώρησε χθες το απόγευμα ο Τούρκος πρέσβης Κερίμ Ουράς, ο οποίος σε προγενέστερες δηλώσεις του είχε υποστηρίξει, πως τυχόν μη έκδοση των 8 αξιωματικών που κατέφυγαν με το ελικόπτερο στην Ελλάδα δεν θα βοηθήσει τις διμερείς σχέσεις. 

Σε νεότερη ανακοίνωση της πρεσβείας αναφέρεται, πως μια αρνητική απόφαση του δικαστηρίου σε σχέση με την έκδοση των 8, «θα μπορούσε να προκαλέσει αρνητικά αισθήματα στην Τουρκική κοινή γνώμη και φυσικά αυτό είναι κάτι που ο ίδιος δεν επιθυμεί, καθώς το βασικό καθήκον του ως πρέσβη είναι να βελτιώσει τις διμερείς σχέσεις και να κρατήσει τα πράγματα σταθερά».

Παρά την εμφανή προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι πάντως, της οποίας προηγήθηκαν πυρετώδεις διαβουλεύσεις ανάμεσα στην τουρκική πρεσβεία και το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, το μήνυμα που ήθελε να στείλει χθες η Άγκυρα ήταν κάτι παραπάνω από σαφές: 

«Ήταν λάθος που δεχτήκατε τους 8, δώστε τους πίσω γρήγορα», ήταν συμπυκνωμένο σε μια φράση το νόημα της έκτακτης συνέντευξης Τύπου, την οποία παραχώρησε χθες στην πρεσβευτική κατοικία ο κ. Ουράς. 

Τα όσα είπε ο Τούρκος πρέσβης προκάλεσαν έντονο προβληματισμό στην κυβέρνηση, που διαπίστωσε ότι σε αυτήν την υπόθεση οι Τούρκοι έχουν αποφασίσει να εξαντλήσουν τις δυνατότητες πίεσης που διαθέτουν. 

Η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης ήταν να εκτονώσει το κλίμα με παρασκηνιακές κινήσεις και αποφεύγοντας τις δηλώσεις και δεν είναι τυχαίο ότι χθες δεν υπήρξε καμία επίσημη αντίδραση της Αθήνας στις δηλώσεις του πρέσβη. 

Αργά το απόγευμα ωστόσο, κυβερνητικές πηγές παρέπεμπαν στη διευκρινιστική δήλωση της πρεσβείας. 

Νωρίς το απόγευμα, ο Τούρκος πρέσβης είχε παραχωρήσει έκτακτη συνέντευξη τύπου στην οποία αναφέρθηκε αναλυτικά στο θέμα των 8. 

Εκεί είπε μεταξύ άλλων ότι η τουρκική πλευρά ελπίζει πως η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σύντομα και ότι οι οκτώ θα επιστραφούν στην Τουρκία, όπου θα έχουν μια δίκαιη δίκη. 

Ωστόσο χαρακτήρισε λάθος το ό,τι επετράπη στο ελικόπτερο των οκτώ να προσγειωθεί επί ελληνικού εδάφους λέγοντας ότι ένα ελικόπτερο μπορεί να προσγειωθεί οπουδήποτε και ότι τα ελληνικά μαχητικά που το παρακολούθησαν από την είσοδό του στον ελληνικό εναέριο χώρο δεν θα έπρεπε να του είχαν επιτρέψει να προσγειωθεί σε ελληνικό έδαφος. 

Ο Τούρκος πρέσβης είπε επίσης ότι η προτίμηση της Άγκυρας θα ήταν να είχαν εκδοθεί αμέσως οι οκτώ. 

Σε σχέση με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, είπε και οι Έλληνες θα ήταν θυμωμένοι σε περίπτωση που είχε γίνει απόπειρα πραξικοπήματος στην Ελλάδα με βομβαρδισμούς του κοινοβουλίου και αμάχων και κάποιοι πραξικοπηματίες είχαν βρει καταφύγιο στην Τουρκία. 

Είπε ότι η Τουρκία παρακολουθεί αυτή την υπόθεση στενά και ότι έχει κατατεθεί επίσημο αίτημα από την τουρκική πλευρά για την έκδοση των οκτώ αλλά και ότι έχουν παραδοθεί στην Αθήνα όλες οι αποδείξεις για την εμπλοκή τους στο πραξικόπημα. 

Επίσης σε ερώτηση τι θα γίνει στην περίπτωση που το δικαστήριο αποφασίσει να τους χορηγήσει πολιτικό άσυλο ο κ. Ουράς ανέφερε ότι η κοινή γνώμη στην Τουρκία παρακολουθεί με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αυτή την υπόθεση, η οποία δημιουργεί έντονη συναισθηματική φόρτιση και ότι αν δεν επιστραφούν οι οκτώ στην Τουρκία είναι ανήσυχος για τις αντιδράσεις της τουρκικής κοινής γνώμης και πως κάτι τέτοιο δεν θα βοηθήσει τις διμερείς σχέσεις. 

Ο κ. Ουράς ρωτήθηκε και για την επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία λέγοντας ότι το θέμα θα συζητηθεί στο κοινοβούλιο της χώρας του, αλλά αυτό δεν σημαίνει και ότι το η τουρκική εθνοσυνέλευση θα αποφασίσει για επαναφορά της θανατικής ποινής, ενώ επισήμανε ότι στη δικαιική πρακτική δεν υπάρχει αναδρομική εφαρμογή και ότι αυτήν την στιγμή στην Τουρκία δεν υπάρχει θανατική ποινή υπενθυμίζοντας την υπόθεση Οτσαλάν όπου ο αρχηγός του PKK εκτίει ποινή ισοβίων δεσμών.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης, ο κ. Ουράς έδωσε τέλος μια σειρά από πληροφορίες για το πραξικόπημα, αλλά και την επιχείρηση εκκαθάρισης που το ακολουθεί. 

Είπε μεταξύ άλλων ότι οι πραξικοπηματίες επιτέθηκαν και στο κέντρο τηλεπικοινωνιών, και ότι οι τουρκικές αρχές κατάφεραν να διατηρήσουν σε λειτουργία τις τηλεπικοινωνίες και το διαδίκτυο μέσω περιφερειακών κέντρων, ενώ ανακοίνωσε ότι έχουν συλληφθεί 7500 άτομα για συμμετοχή στο πραξικόπημα, εκ των οποίων οι 6000 είναι στρατιωτικοί και ανάμεσά τους 118 στρατηγοί και ναύαρχοι, από 330 που έχει η Τουρκία. 

Είπε επίσης ότι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα 2250 δικαστικοί και άλλοι 8000 δημόσιοι υπάλληλοι.

Πηγή:real.gr

 Διαβάστε επίσης

Ανεβάζει τους τόνους ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα – ΒΙΝΤΕΟ

Η βίλα – κρησφύγετο του Ερντογάν την ώρα της επίθεσης – ΦΩΤΟ

σχολίασε κι εσύ