Τα σκάνδαλα «λύγισαν» τον Πάπα

Τα σκάνδαλα «λύγισαν» τον Πάπα

 

Σάλο έχει προκαλέσει το δημοσίευμα που «συνδέει» την παραίτηση του Πάπα Βενέδικτου με την ανακάλυψη ενός δικτύου ομοφυλόφιλων κληρικών στο Βατικανό, μερικοί από τους οποίους είχαν δεχθεί απειλές από ανθρώπους εκτός της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας. Ο εκπρόσωπος του Ποντίφικα αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή και να διαψεύσει το δημοσίευμα της εφημερίδας La Repubblica. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Πάπας Βενέδικτος πήρε την απόφαση να παραιτηθεί στις 17 Δεκεμβρίου, ημέρα όπου παρέλαβε δύο κόκκινους δερματόδετους τόμους σχεδόν 300 σελίδων, οι οποίοι περιείχαν ακριβή «χάρτη» της απάτης και των πρωταγωνιστών της στην Αγία Έδρα, την οποία συνέταξαν τρεις Καρδινάλιοι οι οποίοι είχαν κληθεί να ερευνήσουν τη συγκεκριμένη υπόθεση. 

Τον Μάιο, ο μπάτλερ του Πάπα, Πάολο Γκαμπριέλε, συνελήφθη και κατηγορήθηκε πως υπέκλεψε παπική αλληλογραφία, η οποία έδειχνε σαφέστατα πως στο Βατικανό υπήρχε έντονη ίντριγκα και αλληλοκατηγορίες. Σύμφωνα με τη La Repubblica, οι δύο τόμοι βρίσκονταν σε ασφαλές σημείο στα διαμερίσματα του Πάπα και επρόκειτο να έρθουν στα χέρια του επόμενου ποντίφικα, αμέσως μετά την εκλογή του. Η εφημερίδα αναφέρει πως οι καρδινάλιοι αποκάλυψαν ένα μυστικό δίκτυο ομοφυλοφίλων, τα μέλη του οποίου διοργάνωναν σεξουαλικές συνευρέσεις σε πολλούς χώρους στη Ρώμη και την Πόλη του Βατικανού και τα οποία είναι εύκολοι στόχοι εκβιασμού λόγω της σεξουαλικής τους ταυτότητας.

Μάλιστα, η La Repubblica δημοσίευσε πληροφορίες από πηγή που βρίσκεται κοντά στους Καρδινάλιους που έγραψαν την έκθεση, η οποία αναφέρει ότι «τα πάντα περιστρέφονται γύρω από την μη τήρηση της έκτης και της έβδομης εντολής». Οι δύο αυτές εντολές είναι «ου κλέψεις» και «ου μοιχεύσεις». 

Οι Καρδινάλιοι μάλιστα στην έκθεσή τους έδωσαν στοιχεία για περιοχές στις οποίες πραγματοποιούνταν συναντήσεις, μέσα και έξω από τη Ρώμη, ενώ έκαναν λόγο για μία βίλα έξω από την πρωτεύουσα της Ιταλίας, ένα ινστιτούτο στα προάστια και ένα ινστιτούτο ομορφιάς στο κέντρο, καθώς και ένα πρώην κτίριο πανεπιστημίου. 

Ο εκπρόσωπος του Βατικανού, Φεντερίκο Λομπάρντι, είπε: «Δεν πρόκειται να σχολιάσω και δεν θα επιβεβαιώσω ή θα διαψεύσω όσα έχουν γραφτεί για αυτό το θέμα. Ας αναλάβει ο καθένας τις δικές του ευθύνες. Δεν θα πρέπει να παρακολουθούμε τις όσα λέγονται για αυτό το θέμα». Πρόσθεσε πως οι ερμηνείες που δίνει το δημοσίευμα δημιουργούν «μία ένταση γύρω από τους Καρδινάλιους που θα εκλέξουν τον επόμενο Πάπα και αυτό είναι αντίθετο με αυτό που επιθυμεί η εκκλησία». 

Στο μεταξύ, ακόμη μία ιταλική εφημερίδα, η Corriere della Sera, είχε αναφερθεί στην συγκεκριμένη έκθεση 300 σελίδων αμέσως μετά την ανακοίνωση του Πάπα πως πρόκειται να παραιτηθεί, χαρακτηρίζοντάς την «ενοχλητική».

Η τριμελής ομάδα που ερεύνησε την συγκεκριμένη υπόθεση είχε επικεφαλής τον Ισπανό Καρδινάλιο, Ζουλιάν Χέρανζ, ενώ οι δύο που δούλεψαν μαζί του για αυτήν την έκθεση ήταν ο Καρδινάλιος Σαλβατόρε Ντε Τζιόρτζι, πρώην αρχιεπίσκοπος του Παλέρμο και ο Σλοβάκος Καρδινάλιος Τζόσεφ Τόμκο, που κάποτε ήταν επικεφαλής του Βατικανού για τους ιεραπόστολους. 

Το δημοσίευμα της La Repubblica είναι το τελευταίο σε μία σειρά από ισχυρισμούς πως μέσα στο Βατικανό υπάρχει δίκτυο ομοφυλοφίλων. Το Βατικανό δεν καταδικάζει τη συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων, ωστόσο κηρύσσει ότι το σεξ ανάμεσα σε ανθρώπους του ιδίου φύλου είναι διαταραγμένο. Μάλιστα, ο Πάπας Βενέδικτος έχει αποκλείσει τους σεξουαλικά ενεργούς ομοφυλόφιλους από τις σπουδές για την ιεροσύνη.

 

Πηγή: real.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ