Τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Μέρκελ αποκλείουν το Grexit

«Κλειδί» στην αποφασιστικότητα της Μέρκελ να αποφύγει μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, είναι τα γεωπολιτικά. Τα παραπάνω αποκαλύπτουν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Βερολίνου στο πρακτορείο Euro Insight του ΜΝΙ.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η Καγκελάριος εκτιμά πως η ευρωζώνη μπορεί να αντέξει ένα Grexit αλλά ανησυχεί για τα γεωπολιτικά. Ο Σόιμπλε έχει μελετήσει ένα Grexit και έχει εργαστεί πάνω σε σχέδια έκτακτης ανάγκης , αλλά συμμερίζεται τις ίδιες ανησυχίες. Εάν χρειαστεί, αναφέρει το Euro Insight, το Βερολίνο θα έδινε την έγκριση για περισσότερες εκδόσεις εντόκων γραμματίων ή ακόμη και πρόωρης εκταμίευσης.

Φοβούμενη την αστάθεια στα Βαλκάνια, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είναι αποφασισμένη να αποτρέψει μια κατάσταση στην οποία η Ελλάδα αποχωρεί από το ευρώ από ατύχημα, εν τω μέσω αυξημένων εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών για την χρηματοδότηση, σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματούχους στο Βερολίνο.

Οι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι εάν η Ελλάδα επρόκειτο να εγκαταλείψει το ενιαίο νόμισμα, θα γινόταν διότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος για το πώς θα πρέπει να λειτουργεί η ευρωζώνη, παρά για το ότι δεν θα επιτευχθούν οι κινητοί στόχοι για τις προθεσμίες αποπληρωμής και τις δεσμεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν θέσει με τους πιστωτές.

«Πρόκειται για μια πολιτική απόφαση, δεν θα υπάρχει Graccident», δήλωσε μια καλά ενημερωμένη πηγή σχετικά με τις θέσεις της Καγκελαρίου, χρησιμοποιώντας τον όρο που επινοήθηκε προσφάτως για να περιγραφεί η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη ως ένα αποτέλεσμα των παρεξηγήσεων και των πολιτικών εντάσεων.

Διαβάστε τη συνέχεια στο enikonomia.gr

Διαβάστε επίσης:

Die Linke: Ορθές οι ελληνικές αξιώσεις για αποζημιώσεις

Η Le Monde Diplomatique για την “παγίδα” στον Τσίπρα

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ