Στόλτενμπεργκ: Η Σουηδία εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της προς την Τουρκία – Οι πιέσεις στον Ερντογάν

Συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε σήμερα ο Γ.Γ.  του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ,  στο Ντολμαμπαχτσέ, με κεντρικό σημείο των συνομιλιών την ένταξη της Σουηδίας στην Βορειοατλαντική συμμαχία.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να τεθεί το θέμα της Σουηδίας στην επόμενη συνάντησή τους, που θα γίνει στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 12 Ιουνίου, την επόμενη εβδομάδα. Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ ήταν πολύ σαφής τονίζοντας ότι η Σουηδία έχει ήδη εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι της Τουρκίας, και τόνισε ότι οι αντιτουρκικές διαδηλώσεις για τις οποίες η Τουρκία έχει θέσει βέτο στην ένταξη της Σουηδίας έχουν στόχο ακριβώς να μην ενταχθεί η χώρα στο ΝΑΤΟ.

Η συνάντηση κράτησε μία ώρα και ήταν κλειστή για τον Τύπο. Σε αυτήν συμμετείχαν ο νέος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και ο νέος Υπουργό Εθνικής Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, όπως και ο νέος επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας Ιμπραχήμ Καλίν.

 

Η δήλωση Στολτενμπεργκ

Μετά την συνάντηση ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε: «Η Τουρκία είναι μια σημαντική χώρα για το ΝΑΤΟ και η συνεισφορά της στο ΝΑΤΟ είναι πολύ μεγάλη. Αυτό περιλαμβάνει ειρηνευτικές δυνάμεις, αναλαμβάνουν την ευθύνη σε μέρη όπου η ένταση είναι υψηλή και θέλω να ευχαριστήσω την χώρα για την αποστολή δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο»
Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι το το ΝΑΤΟ υποστηρίζει την Τουρκία και την Ουκρανία και συνέχισε λέγοντας :

«Μιλήσαμε επίσης για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία έχει θεμιτές ανησυχίες για την ασφάλεια. Κανένα άλλο μέλος της συμμαχίας δεν δέχτηκε επίθεση. Η Σουηδία έχει λάβει συγκεκριμένα μέτρα. Υπάρχουν επίσης βήματα για την τροποποίηση του συντάγματος του İşven και για τη λήψη μέτρων κατά της τρομοκρατίας. Ο νέος νόμος για την τρομοκρατία έχει τεθεί σε ισχύ, επομένως η Σουηδία έχει εκπληρώσει τις ευθύνες της. Πρέπει επίσης να γίνει κατανοητό ότι έγιναν διαδηλώσεις στη Σουηδία κατά του ΝΑΤΟ και της Τουρκίας. Η ελευθερία της διαδήλωσης είναι μια από τις μεγαλύτερες αξίες μας στη δημοκρατική κοινωνία μας. Ωστόσο, πρέπει να θυμόμαστε ότι είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε γιατί έγιναν οι διαδηλώσεις. Οι διοργανωτές προσπαθούν να αποτρέψουν την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να πετύχουν.

Στην τελευταία σύνοδο κορυφής, η Τουρκία, η Σουηδία και η Φινλανδία υπέγραψαν την τριμερή συμφωνία. Περιλαμβάνονταν και μόνιμοι μηχανισμοί για αυτό. Ο Πρόεδρος Ερντογάν και εγώ συμφωνήσαμε ότι οι μόνιμοι κοινοί μηχανισμοί θα συναντηθούν ξανά, στις 12 Ιουνίου την επόμενη εβδομάδα. Αυτό θα κάνει τη Σουηδία πιο ασφαλή.»

Το παρασκήνιο

Η Άγκυρα έχει ζητήσει το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη να λάβουν μέτρα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, και έτσι υπογράφηκε μνημόνιο κατανόησης μεταξύ των τριων χωρών, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο του 2022.
Η Άγκυρα όμως πάγωσε τις συνομιλίες με την Σουηδία, λόγω συγκεκριμένων διαδηλώσεων που έγιναν στην χώρα, εναντίον της Τουρκίας, αλλά και εναντίον του προέδρου Ερντογάν. Η Φινλανδία έχει ήδη ενταχθεί στην Συμμαχία, αλλά η Σουηδία σταμάτησε την διαδικασία, λόγω των αντιρρήσεων της Τουρκίας περιμένοντας να εκλεγεί νέος πρόεδρος και να αναδειχτεί νέα κυβέρνησh στην Τουρκία.
Στη Σουηδία, η οποία υποστηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις, δύο ξεχωριστές προκλήσεις σημειώθηκαν τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, υποστηρικτές της τρομοκρατίας κρέμασαν ένα μοντέλο του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπροστά από τον δήμο της Στοκχόλμης. Ο αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος Ράσμους Παλουντάν έκαψε το Κοράνι μπροστά από την Τουρκική Πρεσβεία στη Στοκχόλμη.
Η κυβέρνηση της Στοκχόλμης ψήφισε νέο αντιτρομοκρατικό νόμο, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ στις αρχές Ιουνίου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ