Σκληρό πόκερ για τα πυρηνικά του Ιράν

Tο Ιράν θα πρέπει να καταβάλει ακόμα περισσότερες προσπάθειες προκειμένου να επιτευχθεί μια προκαταρκτική πολιτική συμφωνία μεταξύ αυτού και των 6 παγκόσμιων δυνάμεων (ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα και Γερμανία), σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς.

Ωστόσο, τόνισε ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται στο τελικό και πιο δύσκολο στάδιο των διαπραγματεύσεων, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Απέχουμε μόλις λίγα μέτρα από την γραμμή του τερματισμού, ωστόσο τα τελευταία μέτρα είναι πάντα τα πιο δύσκολα. Θα προσπαθήσουμε και θα περάσουμε την γραμμή», δήλωσε ο Φαμπιούς.

«Δεν έχουμε ακόμα ολοκληρώσει. Επιζητούμε μια ισχυρή και επαληθεύσιμη συμφωνία, ωστόσο υπάρχουν ακόμα σημεία στα οποία χρειάζεται να σημειωθεί πρόοδος, ιδιαίτερα από την ιρανική πλευρά», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι θα παραμείνει στη Λωζάννη τουλάχιστον ως την Πέμπτη το πρωί για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπός του Μαρί Χαρφ, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Εξακολουθούμε να σημειώνουμε προόδους, όμως δεν έχουμε καταλήξει σε μια πολιτική συμφωνία», είπε η Χαρφ. «Γι’ αυτό ο υπουργός Κέρι θα παραμείνει στη Λωζάννη τουλάχιστον ως την Πέμπτη το πρωί για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις».

Επίσης, ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ προέτρεψε την ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία) να «αδράξουν τη στιγμή» για να επιτευχθεί μια συμφωνία σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, επισημαίνοντας ότι αυτή η ευκαιρία ενδέχεται να μην επαναληφθεί ποτέ, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Διαβάστε επίσης:

Συμφώνησαν ότι διαφωνούν για το πυρηνικό πρόγραμμα

Ιράν- Έφυγε από τις διαπραγματεύσεις ο Λοράν Φαμπιούς

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ