Sergei Surovikin: Ο «στρατηγός Αρμαγεδδώνας» του Πούτιν – Οι φόβοι και το αιματοβαμμένο ιστορικό του στη Συρία

«Όταν εκτελούσαμε μάχιμες αποστολές στη Συρία, ούτε για ένα λεπτό δεν ξεχάσαμε ότι υπερασπιζόμασταν τη Ρωσία», είπε ο Sergei Surovikin (Σεργκέι Σουροβίκιν), ο νέος Ρώσος γενικός διοικητής πεδίου μάχης για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σε ένα συγκεντρωμένο πλήθος επίλεκτων στρατιωτικών σε μια τελετή στη Μόσχα το 2017.

Η «υπεράσπιση» των συμφερόντων της Μόσχας στη Συρία από τον Σουροβίκιν περιελάμβανε δεκάδες αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις σε πολιτικούς στόχους και υποδομές, σύμφωνα με έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του 2020, σύμφωνα με την οποία οι ρωσικές δυνάμεις υπό τη διοίκηση του έπληξαν συριακά «σπίτια, σχολεία, εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και αγορές – τα μέρη όπου οι άνθρωποι ζουν, εργάζονται και σπουδάζουν».

Το πρωί της Δευτέρας, μόλις δύο ημέρες αφότου διορίστηκε ως ο πρώτος γενικός διοικητής για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Surovikin έφερε το «εγχειρίδιο του από τις βίαιες συμπλοκές στη Συρία» πιο κοντά στην πατρίδα του, με μια σειρά από επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον αμάχων σε όλη την Ουκρανία, που περιλάμβανε μια σημαντική οδική διασταύρωση, στη συνέχεια σε ένα πανεπιστήμιο και μια παιδική χαρά σε ένα πάρκο.

«Δεν εκπλήσσομαι που βλέπω τι συνέβη σήμερα το πρωί στο Κίεβο. Ο Sergei Surovikin είναι απολύτως αδίστακτος, με ελάχιστη σημασία για την ανθρώπινη ζωή», είπε στον Guardian ένας πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας, ο οποίος έχει συνεργαστεί με τον Ρώσο διοικητή. «Φοβάμαι ότι τα χέρια του θα είναι πλήρως καλυμμένα με ουκρανικό αίμα».

Ο Sergei Surovikin έγινε για πρώτη φορά γνωστός κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος του 1991 που εξαπέλυσαν οι Σοβιετικοί σκληροπυρηνικοί, όταν ηγήθηκε ενός τμήματος στρατιωτών που διέσχισε οδοφράγματα που είχαν στήσει διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας. Στη σύγκρουση σκοτώθηκαν τρεις άνδρες.

Η φήμη του μεγάλωσε το 2004 όταν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας συνταγματάρχης που υπηρετούσε υπό τον ίδιο αυτοκτόνησε αφού έλαβε έντονη επίπληξη.

Οι συνάδελφοί του του έδωσαν έκτοτε το ζοφερό παρατσούκλι «Στρατηγός Αρμαγεδδών» για τη σκληροπυρηνική και ανορθόδοξη προσέγγισή του στη διεξαγωγή πολέμου.

Η κύρια πρόκληση του Surovikin στην Ουκρανία, λένε οι ειδικοί, θα είναι να λύσει τα δομικά προβλήματα που μαστίζουν τον ρωσικό στρατό καθώς αντιμετωπίζει μια σκληρή ουκρανική αντεπίθεση.

«Είναι πολύ σκληρός αλλά και ικανός διοικητής»

Ο Gleb Irisov, πρώην υπολοχαγός της πολεμικής αεροπορίας που συνεργάστηκε με τον Surovikin έως το 2020, είπε ότι ο νέος στρατηγός ήταν ένας από τους λίγους ανθρώπους στον στρατό που «ήξερε πώς να επιβλέπει και να εξορθολογίζει διαφορετικούς κλάδους του στρατού».

«Είναι πολύ σκληρός αλλά και ικανός διοικητής», είπε ο Ιρίσοφ. «Αλλά δεν θα μπορέσει να λύσει όλα τα προβλήματα. Η Ρωσία έχει έλλειψη σε όπλα και ανθρώπινο δυναμικό».

Ο Ιρίσοφ επεσήμανε τις προηγούμενες ανακατατάξεις της ηγεσίας που έχουν κάνει ελάχιστα για να διορθώσουν τις στρατιωτικές αποτυχίες της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο διορισμός του Surovikin, ωστόσο, αμβλύνει την οργή του κοινού μεταξύ των Ρώσων σκληροπυρηνικών, οι οποίοι γίνονταν όλο και πιο ανυπόμονοι με τις στρατιωτικές αποτυχίες της χώρας. Από την εποχή του στη Συρία, είχε καλές σχέσεις εργασίας με την ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner, είπε ο Irisov, και ο διορισμός του χαιρετίστηκε από κορυφαίους επικριτές της πολεμικής προσπάθειας, συμπεριλαμβανομένου του Ramzan Kadyrov, του αρχηγού της Τσετσενικής δημοκρατίας και του επικεφαλής του Wagner, Yevgeny Prigozhin.

«Τώρα, είμαι 100% ικανοποιημένος με την επιχείρηση», έγραψε ο Καντίροφ στο κανάλι του στο Telegram το πρωί της Δευτέρας, αναφερόμενος στον βομβαρδισμό του Κιέβου, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον έξι άμαχοι.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ