Τίτο Πουέντε: Το Google Doodle για τον «βασιλιά της λάτιν μουσικής»

Το σημερινό Google Doodle τιμά τον Τίτο Πουέντε. Προς τιμήν του Μήνα Ισπανικής Κληρονομιάς των ΗΠΑ, η Google γιορτάζει την ζωή και την κληρονομιά του Αμερικανού μουσικού «Nuyorican» και διεθνούς φήμης διασκεδαστή, Τίτο Πουέντε.

Το σημερινό βίντεο κινουμένων σχεδίων Doodle εικονογραφείται από τον Πορτορικανό καλλιτέχνη, Carlos Aponte. Ένας πολυτάλαντος καλλιτέχνης με καταγωγή από Πουέρτο Ρίκο, ο Τίτο Πουέντε ήταν μουσικός κρουστών, συνθέτης, τραγουδοποιός, καλλιτέχνης και επικεφαλής μουσικού συγκροτήματος. Με μια καριέρα πέντε δεκαετιών, αναφέρεται συχνά ως «El Rey de los Timbales» και «ο βασιλιάς της λάτιν μουσικής». Σαν σήμερα το 2021, το Μνημείο Τίτο Πουέντε αποκαλύφθηκε στο Ανατολικό Χάρλεμ της Νέας Υόρκης.

Ο Τίτο Πουέντε γεννήθηκε στις 20 Απριλίου 1923 στο Harlem Hospital Center στο ισπανικό Harlem της Νέας Υόρκης. Μεγάλωσε με μουσική από το Πουέρτο Ρίκο και την Κούβα, και έδειξε σημαντικό μουσικό ταλέντο από νεαρή ηλικία. Ξεκίνησε την καριέρα του ως ντράμερ στις αρχές της εφηβείας του και βρήκε την μεγάλη του ευκαιρία παίζοντας για τους Happy Boys του Federico Pagani και την Ορχήστρα Machito. Υπηρέτησε στο Πολεμικό Ναυτικό κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, παίζοντας σαξόφωνο Alto ως αρχηγός του πλοίου – μαζί με πάνω από δέκα άλλα όργανα. Συνέχισε τις σπουδές του στο Juilliard School of Music μετά το τέλος του πολέμου.

Το Google Doodle για τον Τίτο Πουέντε

Τίτο Πουέντε google doodle

Ξεκίνησε το δικό του συγκρότημα, την Tito Puente Orchestra, το 1948 και γρήγορα κέρδισε τη φήμη για τις εμφανίσεις του όπου ενθάρρυνε το κοινό να ανέβει στην πίστα. Ο Πουέντε ήταν γνωστός για τις δεξιότητές του στα Timbales (ρηχά μονοκέφαλα τύμπανα), καθώς και για τον τρόπο που συνδύαζε την ενορχήστρωση μεγάλων συγκροτημάτων και τις αρμονίες της τζαζ με την αφρο-κουβανική μουσική. Ηχογράφησε περισσότερα από 118 άλμπουμ και του πιστώνονται δεκάδες ακόμα. Το ταξίδι ξεκίνησε με το Ran Kan Kan, την πρώτη του επαγγελματική ηχογράφηση και το soundtrack του σημερινού Doodle.

Πέρα από το κίνημα mambo, ο Τίτο Πουέντε πειραματίστηκε σε άλλα είδη λάτιν μουσικής όπως το Boogaloo, το Pachanga και η Salsa. Θεωρήθηκε μουσικός πρωτοπόρος για τη δημιουργικότητα και τον πειραματισμό του, και πιστώνεται τη διάδοση της λατινικής μουσικής στις ΗΠΑ. Το 1969, του απονεμήθηκε το κλειδί της Νέας Υόρκης.

Ο Τίτο Πουέντε ήταν επίσης βαθιά αφοσιωμένος στη δημιουργία ευκαιριών για τη λατινική κοινότητα. Το 1979, εισήγαγε ένα ταμείο υποτροφιών που υποστήριξε πολλά υποσχόμενους, νέους Λατίνους μουσικούς κρουστών.

Η επιτυχία, η παρουσία και η μουσικότητα του Τίτο Πουέντε είναι ευρέως γνωστή και σεβαστή μέχρι σήμερα. Μετά τον θάνατό του, πολλοί περίμεναν στην ουρά για μέρες για να τον αποχαιρετήσουν. Αναγνωρίστηκε μετά θάνατον στα πρώτα βραβεία Latin Grammy και η οδός του Χάρλεμ όπου μεγάλωσε μετονομάστηκε σε «Tito Puente Way» για να τιμήσει τη ζωή και την κληρονομιά του.

Τι είναι τα Google Doodle

Τα google doodle δημιουργούνται από τη Google για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων.

Η ομάδα μηχανικών και σχεδιαστών doodle της Google (γνωστοί ως doodlers) ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες.

Το πρώτο doodle είχε δημιουργηθεί το 1998, όταν οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, προκειμένου να ενημερώσουν τους χρήστες ότι θα λείπουν (ήθελαν να πάνε σε φεστιβάλ στην έρημο της Νεβάδα), τοποθέτησαν το σχέδιο μίας φιγούρας σε ράβδο πίσω από το δεύτερο «ο» του λογοτύπου της εταιρείας, ενημερώνοντας έτσι τους χρήστες ότι βρίσκονται εκτός γραφείου.

Η ιδέα άρεσε και έκτοτε καθιερώθηκε και εμπλουτίσθηκε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ