Ελίζαμπεθ Κένι: Το Google Doodle για την Αυστραλή νοσοκόμα που ανακάλυψε μια εναλλακτική θεραπεία για την πολιομυελίτιδα

Το σημερινό Doodle τιμά την Ελίζαμπεθ Κένι, μια Αυστραλή νοσοκόμα που ανακάλυψε μια εναλλακτική θεραπεία για την πολιομυελίτιδα, γνωστή ως μέθοδο Kenny.

Οι ασκήσεις της αποκατέστησαν χιλιάδες θύματα πολιομυελίτιδας σε όλο τον κόσμο και θεωρείται μία από τις πιο αποτελεσματικές μορφές θεραπείας πριν από τα εμβόλια. The Sister Kenny Memorial House, που γιορτάζει το έργο της ζωής της, άνοιξε αυτήν την ημέρα στο Nobby του Κουίνσλαντ το 1997.

Η Kenny γεννήθηκε το 1880 στη Warialda της Νέας Νότιας Ουαλίας. Μεγάλωσε σε μια φτωχή αγροτική κοινότητα στην επαρχία της Αυστραλίας, όπου έλαβε ελάχιστη επίσημη εκπαίδευση, αλλά ήταν μανιώδης αναγνώστρια που της άρεσε να μαθαίνει για την ιατρική και την ανθρώπινη ανατομία.

Αν και η Kenny δεν είχε την επιλογή να παρακολουθήσει ιατρική σχολή, στα 17 της χάραξε το δικό της μονοπάτι προσφέροντάς της εθελοντικά σε ένα νοσοκομείο στην Guyra. Αφού σκίασε νοσοκόμες και γιατρούς για περισσότερο από μια δεκαετία, η Kenny απέκτησε αρκετές εργασιακές γνώσεις για να ανοίξει το δικό της ιατρείο νοσηλευτικής στο Ντάρλινγκ Ντάουνς του Κουίνσλαντ.

Το 1911 αντιμετώπισε το πρώτο της κρούσμα πολιομυελίτιδας.

Δεν γνώριζε την καθιερωμένη θεραπεία εκείνη την εποχή, η οποία ανάγκαζε τους ασθενείς με πολιομυελίτιδα να μένουν ξαπλωμένοι με γύψους για μήνες, γεγονός που με τη σειρά της προκάλεσε μυϊκή ατροφία.

Αυτό έκανε πολλά θύματα της πολιομυελίτιδας να παραλύσουν μόνιμα.

Με τη φρέσκια προοπτική της, η Kenny συνειδητοποίησε ότι οι μύες που είχαν προσβληθεί ήταν δύσκαμπτοι, όχι μόνιμα κατεστραμμένοι.
Έτσι θεράπευσε τους ασθενείς της εφαρμόζοντας ζεστές, υγρές κομπρέσες στα προσβεβλημένα άκρα, πριν τους κάνει να κάνουν σταδιακές ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης.

Προς έκπληξη της ιατρικής κοινότητας, η μέθοδός της λειτούργησε! Από τότε, οι ασκήσεις έγιναν γνωστές ως Μέθοδος Kenny και τα νέα για αυτήν την αποτελεσματική θεραπεία διαδόθηκαν σε μεγάλο βαθμό.

Η Kenny ταξίδεψε στην Αμερική τη δεκαετία του 1940 για να ανοίξει κέντρα αποκατάστασης όπως το Sister Kenny Institute στη Μινεάπολη, το οποίο έγινε παγκοσμίου φήμης κέντρο για τη θεραπεία της πολιομυελίτιδας.

Η εναλλακτική της μέθοδος ήταν τόσο αποτελεσματική που έλαβε τιμητικούς τίτλους από το Πανεπιστήμιο Rutgers και το Πανεπιστήμιο του Rochester. Πρόεδρος Franklin D.
Ο Ρούσβελτ μάλιστα την κάλεσε σε γεύμα για να συζητήσουν τη δική του θεραπεία.

Εντυπωσιασμένος από τον αριθμό των θυμάτων πολιομυελίτιδας που αποκατέστησε η Μέθοδος Kenny, ο Πρόεδρος Χάρι Τρούμαν εξουσιοδότησε την Κένι να εισέλθει στις ΗΠΑ όπως ήθελε χωρίς βίζα, μια μεγάλη τιμή που είχε προηγουμένως δοθεί μόνο σε έναν άλλο μη Αμερικανό πολίτη.

Τι είναι τα Google Doodle

Τα google doodle δημιουργούνται από τη Google για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων.

Η ομάδα μηχανικών και σχεδιαστών doodle της Google (γνωστοί ως doodlers) ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες.

Το πρώτο doodle είχε δημιουργηθεί το 1998, όταν οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, προκειμένου να ενημερώσουν τους χρήστες ότι θα λείπουν (ήθελαν να πάνε σε φεστιβάλ στην έρημο της Νεβάδα), τοποθέτησαν το σχέδιο μίας φιγούρας σε ράβδο πίσω από το δεύτερο «ο» του λογοτύπου της εταιρείας, ενημερώνοντας έτσι τους χρήστες ότι βρίσκονται εκτός γραφείου.

Η ιδέα άρεσε και έκτοτε καθιερώθηκε και εμπλουτίσθηκε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ