Ο Πούτιν απειλεί με «σκληρή απάντηση» σε επιθέσεις κατά της Ρωσίας

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απείλησε με «σκληρή απάντηση» εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις εναντίον της Ρωσίας, ώρες αφότου τα στρατεύματά του εξαπέλυσαν ένα τεράστιο κύμα πυραυλικών επιδρομών με στόχο πόλεις σε όλη την Ουκρανία ως απάντηση στην επίθεση στη γέφυρα του Κερτς που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία.

Σε τηλεοπτικά του σχόλια, ο Πούτιν κατηγόρησε για άλλη μια φορά την Ουκρανία για την επίθεση στη Γέφυρα του Κερτς, χαρακτηρίζοντάς την ως «τρομοκρατική πράξη».

Η Ρωσία είχε εξαπολύσει επιθέσεις με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εναντίον της ενεργειακής, στρατιωτικής και επικοινωνιακής υποδομής της Ουκρανίας σήμερα ως αντίποινα για την επίθεση στη γέφυρα, είπε.

Μιλώντας σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας στην Αγία Πετρούπολη σήμερα το πρωί, ο Πούτιν είπε: «Εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις κατά της Ρωσίας, η απάντηση θα είναι σκληρή. Οι απαντήσεις θα είναι της ίδιας κλίμακας με τις απειλές στη Ρωσία. Σε περίπτωση περαιτέρω προσπαθειών πραγματοποίησης τρομοκρατικών ενεργειών στο έδαφός μας, η απάντηση της Ρωσίας θα είναι σκληρή. Κανείς δεν πρέπει να έχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό”, είπε ο Πούτιν.
»

«Τα στοιχεία καθώς και επιχειρησιακές πληροφορίες, δείχνουν ότι η έκρηξη της 8ης Οκτωβρίου είναι τρομοκρατική ενέργεια. Τρομοκρατική επίθεση με στόχο την καταστροφή της ζωτικής σημασίας υποδομής της Ρωσίας. Είναι επίσης προφανές ότι οι διοργανωτές και οι δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης είναι ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες», πρόσθεσε.

Επιπλέον, ο Ρώσος ηγέτης κατηγόρησε την Ουκρανία για πράξεις πυρηνικής τρομοκρατίας – τον βομβαρδισμό του πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής του Ζαπορίζια και απόπειρες δολιοφθοράς του πυρηνικού σταθμού του Κουρσκ.

«Οι ειδικές υπηρεσίες της Ουκρανίας πραγματοποίησαν επίσης τρεις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον του πυρηνικού σταθμού Kursk της Ρωσίας, υπονομεύοντας επανειλημμένα τις γραμμές υψηλής τάσης του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής. Ως αποτέλεσμα της τρίτης τέτοιας επίθεσης, τρεις γραμμές υπέστησαν ζημιές ταυτόχρονα» περιέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Ρώσος ηγέτης μίλησε επίσης για τις προσπάθειες των ουκρανικών αρχών να ανατινάξουν ένα από τα τμήματα του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου Turkish Stream.

“Είναι προφανές πως οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες διέταξαν, οργάνωσαν και διενήργησαν την τρομοκρατική επίθεση που είχε στόχο να καταστρέψει κρίσιμες πολιτικές υποδομές της Ρωσίας”, δήλωσε ο Πούτιν για την έκρηξη στη γέφυρα.  “Με τις ενέργειές του, το καθεστώς του Κιέβου έβαλε τον εαυτό του στο ίδιο επίπεδο με τις πιο απεχθείς διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις. Είναι απλώς αδύνατον να αφήσουμε τέτοιου είδους εγκλήματα αναπάντητα”, είπε ο Πούτιν κατά την έναρξη μιας συνόδου του πανίσχυρου Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

Επανέλαβε, χωρίς να παρέχει αποδείξεις, τον ισχυρισμό του πως η Ουκρανία και οι υποστηρικτές της στο ΝΑΤΟ βρίσκονται πίσω από τις ανεξήγητες ρωγμές στους αγωγούς αερίου Nord Stream που διέρχονται από τη Ρωσία στη Γερμανία κάτω από τη Βαλτική θάλασσα.
Μερικά δευτερόλεπτα αφότου ο Πούτιν επιβεβαίωσε τα πλήγματα στην Ουκρανία, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε πως τα ρωσικά πλήγματα “πέτυχαν τους στόχους τους”. “Ο στόχος των πληγμάτων έχει επιτευχθεί. Όλοι οι στόχοι έχουν πληγεί”, ανέφερε.

Ο Μεντβέντεφ

Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε από την πλευρά του πως τα μαζικά πλήγματα εναντίον της Ουκρανίας είναι μόνο “το πρώτο επεισόδιο” και κάλεσε για την “πλήρη διάλυση” της ουκρανικής πολιτικής εξουσίας.
“Το πρώτο επεισόδιο έχει παιχθεί, θα υπάρξουν και άλλα”, έγραψε στο Telegram, έπειτα από τη συνάντηση του Συμβουλίου υπό τον πρόεδρο Πούτιν. “Κατά τη γνώμη μου, ο στόχος πρέπει να είναι η συνολική διάλυση του πολιτικού καθεστώτος της Ουκρανίας”, είπε.
Τα πλήγματα σε ουκρανικές πόλεις σήμερα το πρωί απειλούν να κλιμακώσουν περαιτέρω τον πόλεμο που μαίνεται για περισσότερο από επτά μήνες αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ