Σενάριο για τέταρτη δόση νωρίτερα από το αναμενόμενο λόγω της “Όμικρον” – Τι δήλωσε ο Μπουρλά

Την εκτίμηση ότι ενδέχεται να χρειαστεί και μία τέταρτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό, νωρίτερα από το αναμενόμενο, λόγω της παραλλαγής “Όμικρον“, διατύπωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά.

Σε δηλώσεις που έκανε την Τετάρτη στο CNBC, ο Άλμπερτ Μπουρλά τόνισε αυτό το σενάριο είναι πιθανόν, καθώς προκαταρκτική έρευνα δείχνει ότι η “Όμικρον” μπορεί να παραγκωνίσει τα προστατευτικά αντισώματα που παράγονται από το εμβόλιο που ανέπτυξαν οι Pfizer/BioNTech.

Το πρωί της Τετάρτης, οι δύο εταιρείες δημοσίευσαν τα αποτελέσματα από μια αρχική εργαστηριακή μελέτη, που έδειξε ότι η τρίτη δόση του εμβολίου είναι αποτελεσματική στην καταπολέμηση της “Όμικρον”, ενώ οι δύο δόσεις έχασαν σημαντικά την ικανότητά τους να προστατεύσουν από την νέα παραλλαγή. Ωστόσο όπως ανέφεραν, οι δυο δόσεις πιθανότατα εξακολουθούν να προσφέρουν προστασία από σοβαρή ασθένεια από την “Όμικρον”.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer υπογράμμισε ότι μια προκαταρκτική μελέτη από την εταιρεία βασίστηκε σε ένα συνθετικό, εργαστηριακό αντίγραφο της παραλλαγής και χρειάζονται περισσότερα δεδομένα από δοκιμές κατά του πραγματικού ιού. Τα αποτελέσματα αυτά, που θα είναι πιο ακριβή, αναμένονται τις επόμενες δύο εβδομάδες, όπως ανέφερε.

“Όταν δούμε τα δεδομένα από τον πραγματικό κόσμο, θα προσδιορίσουμε εάν η ‘Όμικρον’ καλύπτεται καλά από την τρίτη δόση και για πόσο χρονικό διάστημα. Και το δεύτερο σημείο, νομίζω ότι θα χρειαστούμε μια τέταρτη δόση”, ανέφερε ο Μπουρλά.

Προηγουμένως, είχε προβλέψει ότι θα χρειαζόταν μια τέταρτη δόση σε διάστημα 12 μηνών μετά την τρίτη δόση. “Με την Όμικρον πρέπει να περιμένουμε να δούμε γιατί έχουμε πολύ λίγες πληροφορίες. Μπορεί να τη χρειαστούμε πιο γρήγορα”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αυτό που είναι πιο σημαντικό τη δεδομένη στιγμή, πρόσθεσε, είναι να γίνουν οι τρίτες δόσεις του εμβολίου για τον χειμώνα. Αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας ανησυχούν για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, καθώς οι άνθρωποι συγκεντρώνονται περισσότερο σε εσωτερικούς χώρους λόγω των κακών καιρικών συνθηκών. Ο Μπουρλά εξέφρασε την πεποίθησή του ότι μια τρίτη δόση θα δώσει πολύ καλή προστασία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ