Σεισμός στο Μαρόκο: «Νιώθω σαν να έσπασε η καρδιά μου» – Οι συγκλονιστικές περιγραφές των κατοίκων

Επιζώντες του ισχυρού σεισμού που έπληξε το κεντρικό Μαρόκο την Παρασκευή περιμένουν υπομονετικά σε μια τεράστια ουρά για βοήθεια αφού έχασαν το σπίτι τους. Όμως η ταπεινή κίτρινη σκηνή που παραλαμβάνουν μαρτυρά το πόσο επισφαλής είναι πλέον η τύχη τους.

Μαρόκο: Μυστηριώδεις λάμψεις στον ουρανό πριν τον φονικό σεισμό

Ωστόσο ακόμη και αυτή η βοήθεια αποτελεί μια πρόοδο για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται επιζώντες όπως η Φάτιμα Ουμάλουλ, στο πρόσωπο της οποίας υπάρχουν ακόμη ίχνη αίματος μολονότι έχουν περάσει μέρες από τον καταστροφικό σεισμό, στον οποίο είδε να καταρρέει το σπίτι της. Τουλάχιστον δεν θα περάσει άλλη μια νύχτα στο ύπαιθρο.

“Το μόνο που θέλω είναι ένα σπίτι, ένα αξιοπρεπές μέρος για έναν άνθρωπο”, λέει η 59χρονη καθώς στρατιώτες διανέμουν σκηνές στην Αμιζμίζ, τοποθεσία που βρίσκεται περίπου μια ώρα δρόμο νοτιοδυτικά του Μαρακές. Το μέρος αυτό έχει μετατραπεί σε κέντρο διανομής βοήθειας για τους κατοίκους των χωριών του Άνω Άτλαντα.

Φονικός σεισμός στο Μαρόκο: Τουλάχιστον 2.862 οι νεκροί

Οι καταυλισμοί με σκηνές που αρχίζουν να εμφανίζονται κοντά σε κατεστραμμένα ή με πολύ μεγάλες ζημιές σπίτια δείχνουν ότι η βοήθεια φτάνει. Ωστόσο δεν αίρει την αβεβαιότητα για το μέλλον αυτών που επέζησαν.

Ο σεισμός που συγκλόνισε την περιφέρεια του Άνω Άτλαντα στις 8 Σεπτεμβρίου στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 2.900 ανθρώπους, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό.

Μαρόκο: Η στιγμή που γάμος διακόπτεται από τον φονικό σεισμό – Συγκλονιστικό ΒΙΝΤΕΟ

Φόβος για τις βροχές

Ο σεισμός έπληξε κυρίως αγροτικές περιοχές, όπου πολλά σπίτια δεν είναι πλέον κατοικήσιμα και οι κάτοικοί τους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα ξαναχτίσουν γρήγορα, χωρίς βοήθεια.

Ωστόσο το χειρότερο έχει περάσει για κάποιους, όπως η Ουμάλουλ, η οποία βρισκόταν εγκλωβισμένη στα ερείπια του σπιτιού της ως την ώρα που ένας γείτονας ήρθε και περπάτησε πάνω στα συντρίμμια στα οποία ήταν θαμμένη.

“Είμαι από κάτω. Μην με συνθλίψεις!”, διηγείται, βγάζοντας έναν αναστεναγμό, ότι του φώναξε.

Μια άλλη κάτοικος της Αμιζμίζ, η Φάτιμα Μπενχάμουντ, πήρε μια σκηνή έξι ατόμων για να μείνει με τα παιδιά της κι άλλα πρόσωπα της οικογένειάς της διότι οι τοίχοι του σπιτιού της έχουν μεγάλες ρωγμές. “Υπάρχει κίνδυνος στο σπίτι μας”, λέει η 39χρονη.

“Δεν μπορούμε να κοιμηθούμε μέσα. Αναγκαζόμαστε να κοιμόμαστε έξω, άρα χρειαζόμαστε σκηνή”, συνεχίζει και συμπληρώνει ότι φοβάται την εποχή των βροχών.

Ακριβώς απέναντι από το σπίτι της, η ουρά του κόσμου που περιμένει για σκηνή παραμένει μεγάλη για ώρες.

Στην Αμιζμίζ έχουν φτάσει πολλές αυτοκινητοπομπές με βοήθεια από ιδιώτες, τις οποίες διαχειρίζονται πρόσωπα ή σύλλογοι, προκαλώντας ακόμη και μποτιλιάρισμα στους στενούς δρόμους της. Ωστόσο άλλα χωριά είναι πολύ δύσβατα για να φτάσει εκεί βοήθεια.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ