Σε ρήξη με το Κονγκρέσο ο Ομπάμα

Σε ρήξη με το Κονγκρέσο ο Ομπάμα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κήρυξε, ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων, μελών του Ανώτατου Δικαστηρίου και άλλων σημαντικών προσωπικοτήτων, την ανεξαρτησία του από το Κογκρέσο.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ανακοίνωσε σειρά εκτελεστικών αποφάσεων, κίνηση η οποία αναμένεται να πυροδοτήσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ αυτού και των Ρεπουμπλικάνων, σύμφωνα με το Ρόιτερς, οι οποίες περιλαμβάνουν αύξηση του μισθού των ομοσπονδιακών εργαζομένων και τη δημιουργία ενός συστήματος «αποταμίευσης» μέσω του οποίου εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν τη δυνατότητα να συγκεντρώνουν χρήματα για τη συνταξιοδότησή τους.

«Είμαι πρόθυμος να συνεργαστώ με όλους εσάς, αλλά η Αμερική δεν παραμένει στάσιμη, ούτε κι εγώ. Έτσι, όπου και όποτε μπορώ να πάρω μέτρα χωρίς να χρειάζεται σχετική νομοθεσία θα το κάνω ώστε να αυξήσω τις ευκαιρίες που θα έχουν ακόμα περισσότερες αμερικανικές οικογένειες», είπε χαρακτηριστικά, στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

«Δεν περιμένω ότι θα πείσω τους Ρεπουμπλικάνους φίλους μου για τα προτερήματα του συγκεκριμένου νόμου. Ωστόσο, γνωρίζω ότι ο αμερικανικός λαός δεν ενδιαφέρεται να πολεμήσει ξανά παλιές μάχες», πρόσθεσε.

Σε σχέση με το μεταναστευτικό που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προτεραιότητες του, ο Ομπάμα κάλεσε το Κογκρέσο να συνεργαστεί με την κυβέρνηση: «Ας κάνουμε φέτος πραγματικότητα τις μεταρρυθμίσεις γύρω από τη μετανάστευση», είπε κατά την ομιλία του ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Μπαράκ Ομπάμα μίλησε και για την εγκληματικότητα τονίζοντας ότι: «Έχω δει το θάρρος των γονέων, των μαθητών, των ιερέων και των αστυνομικών σε όλη τη χώρα οι οποίοι λένε “δεν φοβόμαστε” και σκοπεύω να συνεχίσω τις προσπάθειες -με ή χωρίς τη στήριξη του Κογκρέσου- ώστε να σταματήσουν οι τραγωδίες που καταρρακώνουν αθώους Αμερικανούς πολίτες, στην αίθουσα ενός κινηματογράφου, στα εμπορικά κέντρα και τα σχολεία».

Σε ότι αφορά ο Ιράν και τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι Η.Π.Α, ο Ομπάμα είπε:

«Οι κυρώσεις που έχουμε επιβάλει βοήθησαν ώστε να καταστεί εφικτή αυτή η ευκαιρία» και πρόσθεσε: «Εάν το Κογκρέσο μου αποστείλει ένα νέο νομοσχέδιο κυρώσεων, το οποίο θα αποτελέσει απειλή για τη συνέχιση των συνομιλιών, θα ασκήσω βέτο. Για χάρη της εθνικής μας ασφάλειας, πρέπει να δώσουμε στη διπλωματία μία ευκαιρία να επιτύχει».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ