Σανγκάη: Πότε επιστρέφει στην κανονικότητα μετά το απάνθρωπο lockdown – “Μην λέτε ψέματα” ζητούν οι κάτοικοι

Σταδιακή άρση των μέτρων έπειτα από έξι εβδομάδες αυστηρών περιορισμών προανήγγειλε σήμερα η Αντιδήμαρχος της Σανγκάης, με την ελπίδα η οικονομική πρωτεύουσα της Κίνας να επιστρέψει σε μια πιο ομαλή καθημερινότητα και να μετριαστούν οι οικονομικές επιπτώσεις.

Η σταδιακή εφαρμογή των μέτρων θα έχει ως αποτέλεσμα η πόλη να αρχίσει να ζει σε κανονικούς ρυθμούς και η οικονομία θα αρχίσει να αναπληρώνει τις απώλειες μετά από σχεδόν 15 ημέρες, δηλαδή από 1ης Ιουνίου. Την ανακοίνωση των μέτρων, τα οποία μέχρι στιγμής είναι το πιο σαφές χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινωθεί, ανακοίνωσε η αντιδήμαρχος Ζονγκ Μινγκ. Η κ. Μινγκ δήλωσε ότι η Σανγκάη θα “ανοίξει” και πάλι σε φάσεις, με τους περιορισμούς στις μετακινήσεις να παραμένουν σε μεγάλο βαθμό σε ισχύ έως τις 21 Μαΐου, για να αποφευχθεί μια εκ νέου έξαρση στις μολύνσεις από κορονοϊό.

«Από την 1η Ιουνίου έως τα μέσα και τέλη Ιουνίου, εφόσον είναι υπό έλεγχο οι κίνδυνοι για έξαρση των μολύνσεων, θα εφαρμόσουμε πλήρως την επιδημιολογική πρόληψη και τον έλεγχο, θα εξομαλύνουμε τη διαχείριση και θα αποκαταστήσουμε πλήρως την ομαλή παραγωγή και τη ζωή στην πόλη», ανέφερε η ίδια.

Επιφυλάξεις από τους κατοίκους

Ωστόσο η ανακοίνωση έγινε δεκτή με επιφυλακτικότητα από ορισμένους κατοίκους της Σανγκάης, οι οποίοι έχουν απογοητευθεί πολλές φορές από αλλαγές που γίνονται στα χρονοδιαγράμματα για την άρση των περιορισμών, που στο παρελθόν είχαν ανακοινωθεί. “Σανγκάη, Σανγκάη….υποτίθεται ότι σας πιστεύω ακόμα;”, έγραψε χρήστης στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Weibo.

Το αυστηρό lockdown της Σανγκάης και οι περιορισμοί λόγω COVID σε εκατοντάδες εκατομμύρια καταναλωτές και εργαζομένους σε δεκάδες κινεζικές πόλεις, έχουν επιφέρει οικονομικές επιπτώσεις σε μια σειρά από κλάδους, εντείνοντας τους φόβους ότι η οικονομία μπορεί να συρρικνωθεί το δεύτερο τρίμηνο.
Οι περιορισμοί, που έρχονται σε αντίθεση με ό,τι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο όπου αίρονται οι κανόνες για την COVID παρά την αύξηση των μολύνσεων, προκαλούν επίσης τριγμούς στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες και το διεθνές εμπόριο.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή και οι λιανικές πωλήσεις στην Κίνα μειώθηκαν τον Απρίλιο με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο και πλέον ετών, διαψεύδοντας τις προσδοκίες της αγοράς. Τα πρόσφατα στοιχεία ήταν δυσοίωνα: τα έσοδα στις υπηρεσίες κέτερινγκ γκρεμίστηκαν κατά 22,7%, οι πωλήσεις αυτοκινήτων κατέγραψαν βουτιά 47,6%, οι πωλήσεις των ακινήτων βάσει αξίας υποχώρησαν κατά 46,6%.

Η οικονομική δραστηριότητα πιθανόν να βελτιώθηκε κάπως τον Μάιο, σύμφωνα με αναλυτές, και η κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα αναμένεται να χρησιμοποιήσουν περισσότερα μέτρα στήριξης για να επισπεύσουν τα πράγματα. Αλλά η ισχύς και η διάρκεια της ανάκαμψης είναι αβέβαιες, δεδομένης της πολιτικής της Κίνας περί «μηδενικής ανοχής της COVID» για εξάλειψη των εξάρσεων σχεδόν με κάθε κόστος. «Τα στοιχεία σκιαγραφούν την εικόνα μιας στάσιμης οικονομίας και μιας οικονομίας που χρειάζεται περισσότερο επιθετικά μέτρα στήριξης και ταχεία χαλάρωση των περιορισμών της COVID, τίποτα από τα οποία δεν φαίνεται να έρχεται στο άμεσο μέλλον», σχολίασε ο Μίτουλ Κοτέτσα, επικεφαλής ανάλυσης αναδυόμενων αγορών στην TD Securities. Μια ασθενέστερη ανάπτυξη στην Κίνα θα «τροφοδοτούσε την περαιτέρω επιδείνωση των παγκόσμιων οικονομικών προοπτικών», δήλωσε.

Στο Πεκίνο, ο εντοπισμός δεκάδων νέων κρουσμάτων COVID κάθε μέρα για τις τρεις τελευταίες εβδομάδες δείχνει πόσο δύσκολη είναι η εξάλειψη ακόμα και των μικρών εξάρσεων. Η κινεζική πρωτεύουσα δεν έχει επιβάλει καθολικό αποκλεισμό σε όλη την πόλη, αλλά έχει σκληρύνει τους περιορισμούς στο σημείο που η κίνηση στους δρόμους ήταν σε αντίστοιχα επίπεδα με αυτά στη Σανγκάη, η οποία βρίσκεται υπό lockdown, σύμφωνα με τα στοιχεία από τον κινεζικό κολοσσό του διαδικτύου Baidu.
Χθες, το Πεκίνο επέκτεινε τις οδηγίες για τηλεργασία σε τέσσερις περιοχές. Μεταξύ άλλων μέτρων, έχει απαγορεύσει τους καθήμενους πελάτες σε εστιατόρια και έχει περιορίσει τα δρομολόγια των δημόσιων μέσων μεταφοράς.

“Παρακαλώ μην λέτε ψέματα”

Στη Σανγκάη, η αντιδήμαρχος δήλωσε ότι η πόλη θα αρχίσει από σήμερα σταδιακά να ξανανοίγει τα σούπερ μάρκετ, τα μπακάλικα και τα φαρμακεία, αλλά οι περιορισμοί στις μετακινήσεις θα παραμείνουν σε ισχύ έως τουλάχιστον τις 21 Μαΐου.

Από σήμερα, θα αποκατασταθούν σταδιακά τα δρομολόγια τρένων και οι πτήσεις εσωτερικού, δήλωσε η αντιδήμαρχος. Από τις 22 Μαΐου, τα δρομολόγια των λεωφορείων θα αποκατασταθούν σταδιακά αλλά οι πολίτες θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ COVID των τελευταίων 48 ωρών για να χρησιμοποιήσουν τα μέσα συγκοινωνίας.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του lockdown, η Σανγκάη έχει αναγκαστεί να διαψεύσει κατ’ επανάληψη τις ελπίδες για τερματισμό της δοκιμασίας. Οι αρχές ανέμεναν ότι τα περιοριστικά μέτρα θα κρατούσαν μόνο μέχρι στις 5 Απριλίου όταν επιβλήθηκαν, στις 27 Μαρτίου. Ωστόσο οι αρχές αναγκάστηκαν πολλές φορές να αλλάξουν τις ημερομηνίες για τις οποίες είχαν ανακοινώσει ότι θα αίρονταν μέτρα. Για το λόγο αυτό ένας άλλος χρήστης έγραψε στο Weibo.

«Σας παρακαλώ, μην μας λέτε ψέματα αυτή τη φορά».

Στις 15 Μαΐου η Σανγκάη ανακοίνωσε λιγότερα από 1.000 νέα κρούσματα, όλα εντός των περιοχών που βρίσκονται υπό τον αυστηρότερο έλεγχο.
Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε νωρίτερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες στην ηπειρωτική Κίνα επιβεβαιώθηκαν 1.789 κρούσματα κορονοϊού και τρεις θάνατοι εξαιτίας επιπλοκών της Covid-19.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στο γιγαντιαίο ασιατικό κράτος, από όπου άρχισε πριν από περίπου δύο χρόνια η παγκόσμια υγειονομική κρίση, έχει φθάσει τους 5.209 νεκρούς επί συνόλου 221.804 μολύνσεων. Ωστόσο, ο απολογισμός θεωρείται γενικά υποτιμημένος από τους ειδικούς.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ