Σάνα Μάριν: Η «Σιδηρά Κυρία» της Φινλανδίας που μεγάλωσε με δύο μαμάδες – Γιατί αισθανόταν “αόρατη”

Την πρώτη της επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί η Πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μάριν, η οποία συναντήθηκε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Σημειώνεται ότι η Φινλανδία βρίσκεται στο προσκήνιο τον τελευταίο καιρό λόγω της επιθυμίας ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ.
Την Τετάρτη ξεκίνησε στο κοινοβούλιο η συζήτηση για το ενδεχόμενο η χώρα, η οποία έχει σύνορα 1.300 χιλιομέτρων με τη Ρωσία, να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Μάλιστα, η Φινλανδία κάνει ένα βήμα προς την ένταξή της στη Βορειοατλαντική Συμμαχία καθώς οι μεγάλες κοινοβουλευτικές ομάδες της χώρας εξέφρασαν την υποστήριξή τους σε κάποια μορφή στρατιωτικής συμμαχίας ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ποια είναι η Σάνα Μάριν

Η Σάνα Μάριν ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας το 2019, σε ηλικία μόλις 34 ετών, κάτι που την κατέστησε την νεαρότερη πρωθυπουργό στον κόσμο.

Είναι ηγέτιδα του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, μέλος του Κοινοβουλίου της Φινλανδίας από το 2015 και υπουργός Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών από τις 6 Ιουνίου 2019 έως τις 10 Δεκεμβρίου 2019. Μετά την αποχώρηση του Άντι Ρίνε από την θέση του πρωθυπουργού της Φινλανδίας, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα επέλεξε την Μάριν στις 8 Δεκεμβρίου 2019 ως την υποψήφια του κόμματος για πρωθυπουργό της Φινλανδίας. Μετά την ορκωμοσία της στο Κοινοβούλιο, η Μάριν έγινε σε ηλικία 34 ετών η νεότερη ηγέτης κράτους στον κόσμο και η νεότερη πρωθυπουργός στην πολιτική ιστορία της χώρας της. Είναι επίσης η τρίτη γυναίκα που ηγείται της κυβέρνησης στην Φινλανδία μετά τις Ανέλι Γιαατενμάκι και Μάρι Κιβινιέμι, οι οποίες και οι δυο ήταν μέλη του Κεντρώου Κόμματος.

Τα παιδικά χρόνια και ο γάμος 

Γεννήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 1985 στο Ελσίνκι. Έζησε στο Έσποο και στο Πίρκαλα πριν μετακομίσει μόνιμα στο Τάμπερε. Οι γονείς της χώρισαν, όταν η ίδια ήταν πολύ μικρή. Η οικογένειά της αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα και ο πατέρας της είχε σοβαρό πρόβλημα με το αλκοόλ. Μετά το διαζύγιο των γονέων της, η Μάριν μεγάλωσε με την μητέρα της και την σύντροφο της μητέρας της.

Η Μάριν, η οποία είναι vegeterian, περιγράφει τον εαυτό της ως ένα “παιδί ουράνιου τόξου”, καθώς είναι παιδί δυο ομόφυλων γονέων (δυο γυναικών). Ήταν επίσης το μοναδικό παιδί στην οικογένειά της και το πρώτο άτομο στην ίδια οικογένεια, που φοίτησε στο πανεπιστήμιο. Η ίδια είχε δηλώσει στο φινλανδικό ειδησεογραφικό site Menaiset το 2015 ότι ως παιδί αισθανόταν αόρατο επειδή δεν μπορούσε να μιλήσει ανοιχτά για την οικογένειά της. Πρόσθεσε ωστόσο, σύμφωνα με την αναδημοσίευση του BBC, ότι η μητέρα της ήταν πάντα υποστηρικτική και την έκανε να πιστέψει ότι μπορούσε να πετύχει ό,τι επιθυμούσε.

Τον Ιανουάριο 2018 απέκτησε μια κόρη, την Έμμα, με τον σύζυγό της, Μάρκους Ράικονεν, πρώην ποδοσφαιριστή.

Ο γάμος τους είχε τελεστεί τον Αύγουστο του 2020, στην πρωθυπουργική κατοικία Κεσαράντα στο Ελσίνκι και καλεσμένοι ήταν μερικές δεκάδες άτομα από τον στενό οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον του ζευγαριού. Η νεόνυμφη μάλιστα ανέβασε μια τρυφερή φωτογραφία στον προσωπικό της λογαριασμό στο Ιnstagram εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη και τη χαρά της γιατί μοιράζεται τη ζωή της με τον άνδρα που αγαπά.

«Έχουμε βιώσει πολλά μαζί, μοιραστήκαμε χαρές και λύπες, υποστηρίξαμε ο ένας τον άλλον στην ηρεμία και τις καταιγίδες. Έχουμε ζήσει τα νιάτα μας μαζί, ενηλικιωθήκαμε και μεγαλώνουμε την αγαπημένη μας κόρη. Σε ευχαριστώ που είσαι δίπλα μου», είχε γράψει για τον σύζυγό της.

Η καριέρα στην πολιτική

Η Μάριν αποφοίτησε από το Λύκειο του Πίρκαλα το 2004 και από το Πανεπιστήμιο του Τάμπερε με πτυχίο στην Δημόσια Διοίκηση το 2017. Το 2006 έγινε μέλος της νεολαίας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και υπηρέτησε ως η πρώτη αντιπρόεδρός του από το 2010 έως το 2012.

Στις φινλανδικές δημοτικές εκλογές του 2008 κατέβηκε ως υποψήφια αλλά δεν εξελέγη. Από το 2012 είναι ενεργό μέλος στην πολιτική ζωή της Φινλανδίας. Στις εκλογές του 2012 εξελέγη στο δημοτικό συμβούλιο του Τάμπερε, σε ηλικία 27 ετών, και αυτό αποτέλεσε μια σημαντική στιγμή στην πολιτική της καριέρα. Από το 2013 έως το 2017 ήταν προϊστάμενη στο δημοτικό συμβούλιο του Τάμπερε. Το 2017 επανεξελέγη στο δημοτικό συμβούλιο του Τάμπερε. Είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου στην περιφέρεια του Τάμπερε ενώ ήταν μέλος του περιφερειακού συμβουλίου στο Πίρκανμαα από το 2013 έως το 2016.

Το 2014 η Μάριν εξελέγη ως δεύτερη αναπληρώτρια ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Ενώ το 2017 εκλέχθηκε ως η πρώτη αναπληρώτρια ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Το 2015, σε ηλικία 30 ετών, εκλέχθηκε στο Κοινοβούλιο της Φινλανδίας ως βουλευτής της εκλογικής περιφέρειας του Πίρκανμαα. Τέσσερα χρόνια αργότερα, επανεκλέχθηκε στην ίδια θέση. Στις 6 Ιουνίου 2019, έγινε υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Τον Δεκέμβριο 2019, ήταν υποψήφια με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα για να διαδεχθεί τον Άντι Ρίνε στην θέση του πρωθυπουργού της Φινλανδίας. Ο Ρίνε είχε λάβει μια ευρεία κριτική για τον τρόπο, με τον οποίο αντιμετώπιζε τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Η Μάριν αποτελούσε καλύτερη επιλογή από τον αντίπαλό της, Άντι Λίντμαν. Η Μάριν ηγείται της Κυβέρνησης, που δημιουργήθηκε από τον συνασπισμό πέντε κομμάτων. 12 από τους 19 υπουργούς σε αυτό το υπουργικό συμβούλιο είναι γυναίκες, ενώ ο πεντακομματικός συνασπισμός παρέμεινε ο ίδιος όπως και με την Κυβέρνηση Ρίνε.

Η θητεία της ως Πρωθυπουργός

Στις 10 Δεκεμβρίου 2019, η Σάνα Μάριν διαδέχθηκε στον πρωθυπουργικό θώκο τον Άντι Ρίνε, μετά την παραίτησή του προκατόχου της λόγω μιας απεργίας όπου έγινε η αιτία να αποσυρθεί η εμπιστοσύνη της βουλής προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού.

Πάντως η ίδια εκλέχθηκε στην θέση αυτή της πρωθυπουργού και της αρχηγίας του κόμματός της με σχετικά μικρή διαφορά (32-29), από τον αντίπαλο της, καθώς η ίδια θεωρείτο φαβορί για να αναλάβει το αξίωμα της πρωθυπουργίας.

Η ίδια ηγείται ενός πεντακομματικού συνασπισμού, όπου στα χρονικά και τα πέντε κόμματα έχουν ηγέτη γυναίκα, η ίδια αναμένεται να διορίσει ως υπουργό οικονομικών την επικεφαλής του κεντρώου κόμματος, ενώ η επικεφαλής των πρασίνων θα αναλάβει το υπουργείο εσωτερικών, η επικεφαλής της Αριστερής Συμμαχίας θα αναλάβει το υπουργείο Παιδείας και η αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος θα αναλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Είναι η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός της Φινλανδίας και η νεότερη πρωθυπουργός στην παγκόσμια ιστορία, σπάζοντας τα ρεκόρ και άλλων ηγετών όπως της Τζασίντα Άρντερν, σε ηλικία 38 ετών, όπου έγινε πρωθυπουργός στην Νέα Ζηλανδία, του Ουκρανού πρωθυπουργού Αλέξι Χόντσαρουκ σε ηλικία 35 ετών και στην Εσθονία του Τάαβι Ρούιβας σε ηλικία 35 ετών.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.