Ρωσία: Επιτέθηκε στην Ουκρανία με 60 drones σε 9 περιοχές – Το Κίεβο θέλει να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς με την έγκριση των ΗΠΑ

Η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, καθώς οι πρόσφατες ουκρανικές επιθέσεις στη ρωσική περιφέρεια Μπέλγκοροντ προκάλεσαν έναν θάνατο και δύο τραυματισμούς, ενώ η Ρωσία αντεπιτέθηκε σε μια μεγάλη νυχτερινή επιχείρηση, εκτοξεύοντας πυραύλους και drones εναντίον ουκρανικών πόλεων. Το Κίεβο κατέρριψε δεκάδες drones, αποτρέποντας ζημιές σε κρίσιμες υποδομές, ενώ παράλληλα ζητά αυξημένη στρατιωτική υποστήριξη από τη Δύση για την αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας.

ΗΠΑ: Η Ρωσία θα δυσκολευτεί να ανακτήσει τα εδάφη που έχει καταλάβει η Ουκρανία – Φωτιά σε ρωσικές δεξαμενές πετρελαίου έπειτα από ουκρανική επίθεση με drone

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και δύο τραυματίστηκαν σήμερα σε ουκρανικά πλήγματα στην ρωσική περιφέρεια Μπέλγκοροντ, που βρίσκεται στα σύνορα με την Ουκρανία, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης της, Βιατσεσλάβ Γκλάντκοφ. «Η πόλη Σεμπέκινο βρέθηκε στο στόχαστρο πληγμάτων των ουκρανικών δυνάμεων», ανέφερε ο Γκλάντκοφ σε ανάρτησή του στο Telegram. «Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε», σημείωσε.

Άλλοι δύο πολίτες -ένας άνδρας και μια γυναίκα- μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με τραύματα που προκλήθηκαν από θραύσματα οβίδας, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Από τα πλήγματα προκλήθηκαν επίσης ζημιές σε διοικητικό κτίριο και σε χώρο κοινωνικής υποδομής, πρόσθεσε.

Ρωσία – Ουκρανία: Προειδοποίηση του ΟΗΕ για κίνδυνο ατυχήματος στον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ – Γιατί θεωρείται εύαλωτος


Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε παράλληλα σήμερα ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας οι ρωσικές δυνάμεις κατέρριψαν ένα μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (drone) πάνω από την περιφέρεια Μπέλγκοροντ. Δύο drones καταρρίφθηκαν επίσης πάνω από την περιφέρεια Μπριάνσκ, η οποία βρίσκεται επίσης στην μεθόριο με την Ουκρανία, και άλλα τρία εξουδετερώθηκαν πάνω από την προσαρτημένη Κριμαία, διευκρίνισε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε ανάρτησή του στο Telegram.


Η περιφέρεια Μπέλγκοροντ τίθεται συχνά στο στόχαστρο φονικών πληγμάτων και έχει αποτελέσει στόχο αρκετών αποπειρών διείσδυσης των ουκρανικών δυνάμεων στο ρωσικό έδαφος από την έναρξη του πολέμου το 2022.

Η ρωσική επίθεση κατά τη διάρκεια της νύχτας

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι κατέρριψε 2 πυραύλους και 60 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones) πάνω από εννέα περιοχές σε επίθεση που εξαπολύθηκε στη διάρκεια της νύχτας, αφού η Ρωσία ενέτεινε την επίθεσή της σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.

Δυόμισι και πλέον χρόνια από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας, το Κίεβο πιέζει τη Δύση για να του δώσει επιπρόσθετα μέσα αντιαεροπορικής άμυνας και υποστήριξη για από κοινού κατάρριψη στόχων πάνω από την Ουκρανία ώστε να αποκρούσει τέτοιες επιθέσεις.

Σήμερα η Ουκρανία κατέρριψε 60 από τα 74 επιθετικά drones που εκτόξευσε η Ρωσία και δύο από τους πέντε πυραύλους. Η Πολεμική Αεροπορία ανέφερε ότι έχασε τα ίχνη άλλων 14 drones, τα οποία είναι πιθανό να έπεσαν στο ουκρανικό έδαφος. Περίπου 15 drones που εξαπέλυσε η Ρωσία στην τρίτη επίθεσή της στην ουκρανική πρωτεύουσα μέσα σε τέσσερις μέρες δεν έφθασαν τους στόχους τους, δήλωσε σήμερα ο Σέρχι Πόπκο, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του Κιέβου.

Συντρίμμια από drone προκάλεσαν ζημιές σε παράθυρα και πόρτες μιας πολυκατοικίας και προκάλεσαν το ξέσπασμα πυρκαγιάς σε ένα κτήριο που δεν αποτελείτο από κατοικίες, η οποία και κατασβέστηκε, ανέφερε ο Πόπκο σε μια δήλωση μετά τα πιο πρόσφατα ρωσικά αεροπορικά πλήγματα στην Ουκρανία, που πραγματοποιήθηκαν κυρίως στη διάρκεια της νύχτας.

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Κιέβου Ρουσλάν Κραβτσένκο δήλωσε πως τα drones δεν προκάλεσαν ζημιές σε κρίσιμες υποδομές στην περιοχή του Κιέβου, ενώ οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές δεν ανέφεραν απώλειες. Συντρίμμια προκάλεσαν επίσης το ξέσπασμα πυρκαγιάς στους χώρους ιδιωτικής επιχείρησης στην κεντρική περιφέρεια Τσερκάσι, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης. Περίπου 75 διασώστες αντιμετώπισαν την πυρκαγιά που είχε επεκταθεί σε τουλάχιστον 2.700 τετραγωνικά μέτρα μέχρι σήμερα το πρωί, όπως ανέφερε η ουκρανική κρατική υπηρεσία εκτάκτων αναγκών.

Η Ρωσία, που ξεκίνησε την εισβολή της τον Φεβρουάριο του 2022, επιτέθηκε σε ενεργειακές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία τη Δευτέρα 26 Αυγούστου, με αεροπορικά πλήγματα στα οποία σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους ενεπλάκησαν τουλάχιστον 200 πύραυλοι και drones.

Η νέα επίθεση στο ενεργειακό δίκτυο έχει αναγκάσει το Κίεβο να προχωρήσει σε προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος αυτή την εβδομάδα στην προσπάθεια να σταθεροποιήσει το σύστημα.

Το Κίεβο ζητεί από την ΕΕ να ασκήσει πιέσεις στις ΗΠΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα ζήτησε σήμερα από την ΕΕ να ασκήσει πιέσεις στις ΗΠΑ, ώστε το Κίεβο να εξασφαλίσει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τα όπλα τους εναντίον στόχων που βρίσκονται σε βάθος στο ρωσικό έδαφος.

«Καλώ την ΕΕ να διαδραματίσει έναν ρόλο και να πει σθεναρά και με μεγάλη σαφήνεια ότι κάτι πρέπει να γίνει τώρα», δήλωσε ο Κουλέμπα κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες, όπου μετέχει στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, συνεχίζουν να επιβάλλουν περιορισμούς στη χρήση των όπλων που παρέχουν στην Ουκρανία, ιδίως όσον αφορά τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, ώστε να αποφευχθεί μια κλιμάκωση της σύγκρουσης. Η Ουκρανία επιμένει στην άρση των περιορισμών αυτών για να της επιτραπεί να πλήξει σε βάθος στο ρωσικό έδαφος «νόμιμους στρατιωτικούς στόχους», υπενθύμισε ο Κουλέμπα, όπως αεροπορικές βάσεις από τις οποίες απογειώνονται τα αεροσκάφη που βομβαρδίζουν την Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε αυτήν την εβδομάδα το αίτημα αυτό μετά τα μαζικά ρωσικά πλήγματα τη Δευτέρα και την Τρίτη κατά ουκρανικών πόλεων και υποδομών.

Η Ουάσινγκτον είχε δεχθεί να άρει εν μέρει τους περιορισμούς αυτούς, αλλά μόνο για να επιτρέψει στο Κίεβο να αμυνθεί από τα πλήγματα που προέρχονται από ρωσικά εδάφη που βρίσκονται κοντά στη μεθόριό του και στη γραμμή του μετώπου, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με το Χάρκοβο.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της άρσης όλων των περιορισμών, αλλά πολλές χώρες μέλη, μεταξύ των οποίων η Ιταλία ή η Ουγγαρία, αντιτίθενται σε αυτό.

Ο Κουλέμπα σημείωσε επίσης ότι θα αναφερθεί ενώπιον των Ευρωπαίων συναδέλφων του στις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των όπλων που έχουν υποσχεθεί να δώσουν στη χώρα του, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων Patriot, οι οποίοι είναι απαραίτητοι στην ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα. «Έχουν δοθεί υποσχέσεις για πυραύλους Patriot, αλλά κανένας δεν έχει παραδοθεί», σημείωσε ο Κουλέμπα. «Ορισμένες από αυτές τις καθυστερήσεις είναι υπερβολικά μεγάλες», πρόσθεσε. Κατά τη σύνοδο κορυφής του NATO στην Ουάσινγκτον τον Ιούλιο, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους είχαν υποσχεθεί να δώσουν στο Κίεβο τέσσερις συστοιχίες Patriot.

Η Ουκρανία δεν έχει λάβει νέα πυρομαχικά από τον Ιούνιο, δήλωσε από την πλευρά του στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ

ENIKOS NETWORK