Ρωσία – Ανάλυση Guardian: Γιατί οι μισθοφόροι της Wagner έβαλαν στο στόχαστρο το Ροστόφ;

Ο επικεφαλής της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν δήλωσε το μεσημέρι του Σαββάτου ότι οι μαχητές του δεν χρειάστηκε να ρίξουν ούτε μια σφαίρα για να καταλάβουν τον έλεγχο του αρχηγείου του ρωσικού στρατού στην πόλη Ροστόφ. Σε ένα νέο ηχητικό μήνυμα ανέφερε ότι οι άνδρες του δέχθηκαν ωστόσο πυρά από πυροβολικό και ελικόπτερα καθ’ οδόν προς το Ροστόφ. Τόνισε ότι πιστεύει ότι έχει τη στήριξη του ρωσικού λαού σε αυτό που αποκαλεί «πορεία για τη δικαιοσύνη».

Είναι σαφές ότι η κατάσταση στο Ροστόφ είναι επισφαλής και ότι η αναταραχή στην περιοχή που είναι τόσο στρατηγικής σημασίας για τη Μόσχα, θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Γιατί είναι σημαντικό το Ροστόφ;

Όπως αναφέρει ο Guardian, το Ροστόφ επί του Ντον είναι η μεγαλύτερη πόλη στη νότια Ρωσία και η πρωτεύουσα της περιοχής Ροστόφ που συνορεύει με τμήματα της ανατολικής Ουκρανίας , όπου μαίνεται ο πόλεμος. Στην πόλη -μόλις 100 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Ουκρανίας- εδρεύει η διοίκηση της νότιας ρωσικής στρατιωτικής περιφέρειας, της οποίας η 58η Στρατιά Συνδυασμένων Όπλων μάχεται κατά της αντεπίθεσης του Κιέβου στη νότια Ουκρανία, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου (ISW).

Το Ροστόφ στεγάζει επίσης το κέντρο διοίκησης της ρωσικής κοινής ομάδας δυνάμεων στην Ουκρανία στο σύνολό της και ως εκ τούτου αποτελεί κρίσιμο κόμβο εφοδιασμού για τον ρωσικό στρατό.

Οποιαδήποτε απειλή για την παρουσία του ρωσικού στρατού εκεί είναι πιθανό να έχει επιπτώσεις σε ορισμένες κρίσιμες πτυχές της πολεμικής προσπάθειας, αναφέρει το ISW.

Τι σημαίνουν οι εξελίξεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία;

Παρά τον ισχυρισμό ότι έχει τον έλεγχο των στρατιωτικών εγκαταστάσεων του Ροστόφ, ο Πριγκόζιν δήλωσε ότι η επιχείρησή του δεν θα εμποδίσει την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας. Στη δήλωσή του, ο επικεφαλής της Wagner δήλωσε ότι τα μαχητικά του ελέγχουν ένα αεροδρόμιο, αλλά ότι τα αεροπλάνα που συμμετέχουν στην επίθεση στην Ουκρανία «φεύγουν κανονικά» από το αεροδρόμιο. «Πήραμε [το αεροδρόμιο] υπό τον έλεγχό μας, ώστε η επιθετική αεροπορία να μην χτυπήσει εμάς, αλλά τους Ουκρανούς», δήλωσε ο Πριγκόζιν.

Σε ένα ξεχωριστό, ανεπιβεβαίωτο βίντεο, ο Πριγκόζιν εθεάθη να λέει σε στρατιωτικούς αξιωματούχους ότι οι μισθοφόροι του «δεν θα παρεμβαίνουν σε αυτούς που διοικούν στρατεύματα», αλλά ότι οι εντολές τους στην Ουκρανία οδηγούσαν σε τεράστιες απώλειες. «Ήρθαμε εδώ για να σταματήσουμε την ατίμωση της χώρας στην οποία ζούμε», είπε ο Πριγκόζιν και πρόσθεσε: «Σώζουμε τη Ρωσία».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ