Renate Krößner: Η Google τιμά με Doodle την Γερμανίδα ηθοποιό – Έγινε γνωστή από τον ρόλο της στο «Solo Sunny»

Το σημερινό Doodle γιορτάζει τα 78α γενέθλια της Γερμανίδας ηθοποιού Renate Krößner. Έγινε διεθνής φήμη μετά τον ρόλο της ως ομότιτλης χαρακτήρας στο Solo Sunny – μια πρωτοποριακή ταινία από την Ανατολική Γερμανία που είχε απήχηση στους ανθρώπους παντού.

Ο Krößner γεννήθηκε την ημέρα αυτή στο Osterode της Γερμανίας το 1945. Μεγάλωσε στο Βερολίνο και έπαιξε σε σχολικές θεατρικές παραγωγές. Αφού σπούδασε υποκριτική στο Staatliche Schauspielschule του Βερολίνου, ο Krößner εργάστηκε σε θέατρα της Ανατολικής Γερμανίας. Ενώ έπαιζε μικρότερους ρόλους σε μερικά τηλεοπτικά προγράμματα, η Krößner ήταν καθ’ οδόν για να γίνει σταρ.

Το 1980, επιλέχτηκε ως πρωταγωνίστρια στο Solo Sunny, μια ταινία της Ανατολικής Γερμανίας για τον τραγουδιστή ενός συγκροτήματος που λαχταρά να γίνει σόλο καλλιτέχνης. Η ερμηνεία του Krößner ως επαναστατημένος και εκνευρισμένος Sonny έλαβε την αποδοχή των κριτικών σε όλο τον κόσμο. Κέρδισε την Αργυρή Άρκτο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου για την Καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία — το πρώτο για παραγωγή της Ανατολικής Γερμανίας. Η στάση του χαρακτήρα της και η αίσθηση της μόδας επηρέασαν επίσης ευρέως τη γερμανική νεολαία.

Αφού έλαβε την άδεια να φύγει από την Ανατολική Γερμανία το 1985, μετακόμισε στο Δυτικό Βερολίνο, η Krößner έγινε βασικός στήριγμα σε τηλεοπτικές εκπομπές όπως το Stubbe – Von Fall zu Fall και το Einmal Bulle. Ο ρόλος της ως ερωτικού ενδιαφέροντος ενός Φραγκισκανού μοναχού στην παράσταση Bruder Esel της χάρισε το βραβείο Χρυσού Λέοντα. Πρωταγωνίστησε επίσης σε περισσότερες ταινίες, συμπεριλαμβανομένου του θρίλερ Unbesiegbar και της κωμωδίας Alles auf Zucker.

Το 1991, ο Krößner ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής στο 41ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου. Αργότερα κέρδισε το βραβείο καλύτερης ηθοποιού Deutscher Filmpreis για τη δουλειά της στο Nordkurve. Ο Krößner συνέχισε την υποκριτική μέχρι τη δεκαετία του 2000, μετακομίζοντας αργότερα στο Βραδεμβούργο της Γερμανίας.

Χρόνια πολλά Renate Krößner, οι εμβληματικές ερμηνείες σου απαθανατίζονται στην ασημένια οθόνη και είναι εξίσου σαγηνευτικές σήμερα.

Τι είναι τα Google Doodle

Τα google doodle δημιουργούνται από τη Google για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων.

Η ομάδα μηχανικών και σχεδιαστών doodle της Google (γνωστοί ως doodlers) ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες.

Το πρώτο doodle είχε δημιουργηθεί το 1998, όταν οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, προκειμένου να ενημερώσουν τους χρήστες ότι θα λείπουν (ήθελαν να πάνε σε φεστιβάλ στην έρημο της Νεβάδα), τοποθέτησαν το σχέδιο μίας φιγούρας σε ράβδο πίσω από το δεύτερο «ο» του λογοτύπου της εταιρείας, ενημερώνοντας έτσι τους χρήστες ότι βρίσκονται εκτός γραφείου.

Η ιδέα άρεσε και έκτοτε καθιερώθηκε και εμπλουτίσθηκε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ