Qatar Gate: Πώς η Εύα Καϊλή εξυπηρετούσε τα συμφέροντα του Κατάρ – Οι συνταρακτικές αποκαλύψεις δύο έμπειρων δημοσιογράφων

Ένας από τους πιο έμπειρους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες και βαθύς γνώστης του σκανδάλου «Qatar gate», ο Τζακ Πάροκ, αποκαλύπτει αποκλειστικά στον ΑΝΤ1 πώς η Εύα Καϊλή εξυπηρετούσε, όπως υποστηρίζει ο βρετανός δημοσιογράφος, τα συμφέροντα του Κατάρ ακόμα και μετά την έναρξη του Μουντιάλ.

Ο Τζακ Πάροκ είναι δημοσιογράφος και ανταποκριτής της Ντοϊτσε Βέλε στις Βρυξέλλες και εμφανίζεται σίγουρος ότι το συγκεκριμένο σκάνδαλο είναι μια μόνο πτυχή της διαφθοράς που ίσως και να ενδημεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η υπόθεση Καϊλή είναι η πρώτη υπόθεση.

Ερώτηση: Πόσο αξιόπιστες είναι κατά την γνώμη σας οι πηγές που σας διαβεβαιώνουν ότι η Καϊλή ήταν στην Ντόχα την ημέρα της τελετής έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου;

Πάροκ: «Δεν ήμουν παρών αλλά γνωρίζω πλείστους ανθρώπους που μου επιβεβαίωσαν ότι η Καϊλή ήταν εκεί. Θα εκπλαγώ αν υπάρχουν αποδεικτικά ντοκουμέντα ότι βρισκόταν στο Κατάρ.»

Ερώτηση: Η Καϊλή ψήφισε υπέρ του Κατάρ σε μια επιτροπή του Κοινοβουλίου, της οποίας δεν ήταν μέλος. Πώς το επέτρεψαν τα άλλα μέλη της επιτροπής να το κάνει;

Πάροκ: «Της επιτρέπεται να το κάνει αυτό. Σε αφήνουν να ψηφίζεις για διάφορά ζητήματα. Υπάρχουν τρόποι για να μπαινοβγαίνεις σε επιτροπής, να υποκαθιστούν άλλους ευρωβουλευτές, να παρακάθονται σε επιτροπές, δεν είναι δηλαδή κάτι το ασυνήθιστο. Απλώς αυτό φανερώνει ότι για το συγκεκριμένο θέμα (απελευθέρωση βίζας) ήταν εκεί στην δεδομένη στιγμή.

Η διπλωματική αποστολή στο Κατάρ στην ΕΕ έχει εκδώσει ένα ανακοινωθέν που λέει ότι οι κατηγορίες – υπόνοιες είναι αβάσιμες και παραπληροφορημένες. Ότι εργάζεται θεσμικά… Προσπαθούν να αποστασιοποιηθούν από το σκάνδαλο στην κορύφωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, επιχειρούν να το σκεπάσουν όλο αυτό, ωστόσο το διερευνούν, ξέρουμε ότι το ερευνούν… Και δεν λένε τίποτα άλλο πέρα από αυτό. Αύριο που συνεδριάζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα πιάσει η κουβέντα φωτιά. Τίποτα από όσα έχω δει τα δέκα χρόνια που το καλύπτω.»

Ο Τζακ Πάροκ θεωρεί ότι η Καϊλή και οι υπόλοιποι που ενδεχομένως να φανούν υπόλογοι για διαφθορά έγιναν πιόνια στην σκακιέρα των ανταγωνισμών που άνοιξαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χώρες του Κόλπου.

Λουί Κολάρ: «Βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή»

Στην ΕΡΤ μίλησε ο Λουί Κολάρ, υπεύθυνος του αστυνομικού και δικαστικού ρεπορτάζ της Le Soir, ο οποίος  στα μέσα Σεπτεμβρίου ήταν ο ένας από δύο δημοσιογράφους της που αποκάλυψαν για πρώτη φορά στα μέσα Σεπτεμβρίου το Qatar Gate.

Όπως είπε ο βραβευμένος δημοσιογράφος, «λάβαμε μία πρώτη πληροφορία για μια υπόθεση που «έτρεχε» και αφορούσε το Ευρωκοινοβούλιο, μέσα στον Σεπτέμβριο. Από τότε ξεκινήσαμε τη δημοσιογραφική μας έρευνα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την πρώτη αποκάλυψη την Παρασκευή, παράλληλα με την τεράστια αστυνομική επιχείρηση που ξεκίνησε στην πόλη των Βρυξελλών».

Για την πορεία του χρήματος σε αυτή την υπόθεση, ο κ. Κολάρ τόνισε ότι «οι ανακριτές υποψιάζονται ότι το Κατάρ προσφέρει χρήματα σε υψηλά ιστάμενα πρόσωπα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και είναι ουσιαστικά τα χρήματα τα οποία βρέθηκαν την Παρασκευή σε πολύ μεγάλες ποσότητες, στην αρχή, στο σπίτι του πρώην Ιταλού Ευρωβουλευτή, Πιερ Αντόνιο Πανζέρι, και αργότερα, μέσα στην ημέρα, πιάστηκε επ’ αυτοφώρω μία εκ των αντιπροέδρων του Ευρωκοινοβουλίου, η Ελληνίδα Εύα Καϊλή, στο σπίτι της οποίας βρέθηκε επίσης μία μεγάλη ποσότητα χρημάτων. Δεν ξέρουμε ακριβώς το ποσό, αλλά μιλάμε σίγουρα για πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ».

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, “αυτό δεν είναι παρά μόνο η αρχή», ενώ σε ό,τι αφορά τις μεγαλύτερες προκλήσεις της συγκεκριμένης έρευνας, ο υπεύθυνος αστυνομικού ρεπορτάζ της Le Soir επισήμανε: “Η βασική μας πρόκληση είναι αυτή που συναντούν και άλλοι δημοσιογράφοι και είναι η προστασία της ταυτότητας των πηγών μας. Επίσης, όταν συζητάμε με τους συναδέλφους θέματα τόσο ευαίσθητα, θα έλεγα ότι μία ακόμα πρόκληση είναι να αποφύγουμε σε κάθε περίπτωση την υποκλοπή των συζητήσεων ή των πληροφοριών που έχουμε αποκτήσει, θέμα που συνδέεται επίσης με τη διασφάλιση της μυστικότητας των πηγών μας».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ