Qatar Gate: Ο ρόλος του Αντρέα Κοτσολίνο, οι ομοιότητες και οι διαφορές με την Εύα Καϊλή

Στον δρόμο της Εύας Καϊλή πορεύεται μέχρι σήμερα ο Ιταλός Ευρωβουλευτής Αντρέα Κοτσολίνο, αν και υπάρχει μια ριζική διαφορά μεταξύ τους. Ο Ιταλός δεν είναι στη φυλακή και διατείνεται ότι δεν εμπλέκεται στο Qatar Gate ούτε διώκεται.

Qatar Gate: Αναβλήθηκε για τις 3 Ιανουαρίου η απόφαση για την έκδοση της κόρης του Αντόνιο Παντσέρι στο Βέλγιο

Η ακριβής διατύπωση όμως είναι ότι δεν διώκεται μέχρι στιγμής. Γιατί όσο προχωρεί η έρευνα των βελγικών αρχών, κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να αποκαλυφθεί.  Οι αποκαλύψεις πάντως για το σκάνδαλο διαφθοράς στου κόλπους του Ευρωκοινοβουλίου οδήγησαν το Δημοκρατικό Κόμμα της Ιταλίας (PD) στην αναστολή της κομματικής ιδιότητας του ευρωβουλευτή Αντρέα Κοτσολίνο. Το ίδιο περίπου έγινε και στην Ελλάδα. Το ΠΑΣΟΚ διέγραψε την Εύα Καϊλή. ΟΙ Ιταλοί είπανε ότι το έκαναν, για να διευκολύνουν τον Κοτσολίνο να προετοιμάσει την υπερασπιστική του γραμμή. Και αυτός σχεδόν έξαλλος φωνάζει ότι είναι αθώος, ότι δεν διώκεται ούτε εμπλέκεται, ποια υπερασπιστική γραμμή;

Ο ηλικίας 60 ετών ευρωβουλευτής από τη Νάπολη εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 2009. Έκτοτε επανεξελέγη, το 2014 και το 2019. Υπηρετεί στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης από το 2014. Το 2019 μπήκε και στην υποεπιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στο παρελθόν ήταν μέλος της Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού, στην Επιτροπή Προϋπολογισμών και στην Επιτροπή Διακηρύξεων. Επιπλέον ήταν μέλος των αντιπροσωπειών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με τις χώρες του Μασρίκ, με τις χώρες του Μαγκρέμπ και με τις χώρες της Αραβικής Ένωσης του Μαγκρέμπ. Στις 23 Νοεμβρίου αρνήθηκε να ψηφίσει υπέρ του να αναγνωριστεί η Ρωσία ως κράτος που προάγει την τρομοκρατία.

Qatar Gate: «Η ομολογία Τζιόρτζι αποσκοπεί στην αθώωση της συντρόφου του» – Τι λέει ο ανταποκριτής της «La Repubblica» στις Βρυξέλλες

Ένα από τα κοινά του Κοτσολίνο με την Καϊλή είναι οι θέσεις που παίρνουν υπέρ του Κατάρ. Στην Ελλάδα έκανε πάταγο η ομιλία της Καϊλή στην Ευρωβουλή για την Ελλάδα. Δύο μέρες μετά οι Ευρωβουλευτές πήραν στα μέιλ τους ένα μήνυμα από τον συνάδελφό τους, τον Αντρέα Κοτσολίνο. Στο μήνυμά του, ο Κοτσολίνο ζητούσε από τους συναδέλφους του «να καταψηφίσουν μια παράγραφο (την παράγραφο της αιτιολογικής σκέψης Α του ψηφίσματος για το Παγκόσμιο Κύπελλο Κατάρ) που έλεγε ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο δόθηκε στο Κατάρ από τη FIFA μέσω δωροδοκίας και διαφθοράς. «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα έπρεπε να κατηγορεί μια χώρα χωρίς αποδείξεις προερχόμενες από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές», έγραψε ο Κοτσολίνο.
Κι έκανε και έναν… εκβιασμούλη. «Αν θέλετε να μιλήσουμε για διαφθορά σε αθλητικές διοργανώσεις, τότε ίσως να είναι αναγκαίο να αναφερθούμε στο πώς αποφασίστηκε η Γερμανία να φιλοξενήσει το Μουντιάλ του 2006», έγραψε Αλλά δεν έπεισε. Γιατί 389 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ και 139 κατά του επίμαχου ψηφίσματος.

Λίγους μήνες νωρίτερα ο Κοτσολίνο εξηγούσε πώς η διαμάχη Μαρόκου Αλγερίας μπορεί να επηρεάσει την Ευρώπη. Αναφερόταν στην προμήθεια της Ευρώπης με φυσικό αέριο από το Αλγέρι.
Ο Αντρέα Κοτσολίνο είναι ο ευρωβουλευτής στον οποίον εργάζεται ή μάλλον εργαζόταν, ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο σύζυγος της Εύας Καϊλή.

Qatar Gate: Σήμερα κρίνεται η τύχη της κόρης του Παντσέρι

Ο Κοτσολίνο φωνάζει: «Είμαι εντελώς ξένος στην έρευνα. Δεν είμαι υπό έρευνα, δεν έχω ανακριθεί, δεν έχω ερευνηθεί, ούτε έχει σφραγιστεί το γραφείο μου. Ποτέ δεν επεδίωξα προσωπικά συμφέροντα, πλεονεκτήματα ή οφέλη στην πολιτική μου ζωή». Το ίδιο λέει και ο δικηγόρος της Καϊλή, για την πελάτισσά του.

Αλλά ο Τζιόρτζι, όταν πήγε στον ανακριτή, φαίνεται ότι «κελάηδησε». Δύο πράγματα λέγεται ότι έκανε: Πρώτον ότι είπε πως το αφεντικό του, ο Κοτσολίνο και ο Παντσέρι είναι οι εγκέφαλοι του Qatar Gate. Δεύτερον ότι το μέιλ που έστειλε ο Κοτσολίνο στους ευρωβουλευτές, το είχε γράψει αυτός.

Η θέση στην οποία εργαζόταν, συνεργάτης του Κοτσολίνο, δικαιολογεί και να ξέρει και να έχει συντάξει αυτός το μέιλ. Μένει αυτά να αποδειχτούν.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ