Qatar Gate: Διευρύνονται οι έρευνες – Υποψίες για δωροδοκία κι άλλων στελεχών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο «Qatar Gate», την μεγάλη υπόθεση διαφθοράς που συγκλονίζει το Ευρωκοινοβούλιο και έχει προκαλέσει πολιτικό σεισμό.

Qatar Gate: Σε αυτές τις φυλακές κρατείται η Εύα Καϊλή – Αυτό είναι το ποσό που βρέθηκε στο σπίτι της

Η Εύα Καϊλή, και άλλα τρία άτομα που φέρονται να εμπλέκονται στη υπόθεση βρίσκονται ήδη στην φυλακή. Μετά την έκδοση του εντάλματος σύλληψης σε βάρος της, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής φέρεται να οδηγήθηκε στις κεντρικές φυλακές των Βρυξελλών, Σεν Ζιλ (Saint-Gilles). Ωστόσο δεν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση και επιβεβαίωση από την πλευρά των βελγικών αρχών.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, καθώς το κουβάρι της υπόθεσης ξετυλίγεται, οι έρευνες διευρύνονται. Σήμερα παρουσία της Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, οι βελγικές αρχές έκαναν φύλλο και φτερό την οικία του ευρωβουλευτή, Μαρκ Ταραμπέλα. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Soir», κατασχέθηκε το κινητό του τηλέφωνο και ο ηλεκτρονικός του υπολογιστής.

Qatar Gate: Πώς η Εύα Καϊλή εξυπηρετούσε τα συμφέροντα του Κατάρ – Οι συνταρακτικές αποκαλύψεις δύο έμπειρων δημοσιογράφων

Εκτός από την έρευνα στο σπίτι του Ταραμπέλα, υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι έρευνα πραγματοποιήθηκε και στο σπίτι της επίσης Βελγίδας ευρωβουλευτή, Μαρί Αρενά, επίσης με την παρουσία της Ρομπέρτα Μετσόλα όπως προβλέπει ο βελγικός νόμος, επειδή εκλέγονται στο Βέλγιο.

Αναμένεται πάντως να διευρυνθεί ο κύκλος των ερευνών και σε άλλα πρόσωπα εντός του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Qatar Gate: Πότε ξεκίνησαν οι επαφές της Εύας Καϊλή με το Κατάρ – Ο ρόλος του συντρόφου της

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης από την πλευρά τους εστιάζουν στον πρώην ευρωβουλευτής, Αντόνιο Παντσέρι, τον οποίο αναφέρουν ως «ο ιθύνων νους του σκανδάλου χρηματισμού». Η Repubblica αποκαλύπτει πως ο Παντσέρι μαζί με τον σύντροφο της Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, «φέρονται να είχαν τις πρώτες επαφές με Καταριανούς, κατά την περίοδο 2016 – 2018». Οι βελγικές Αρχές θεωρούν πως οι Ιταλοί έλαβαν χρήματα σε αρκετές περιπτώσεις. Μάλιστα μετέδωσαν στις ιταλικές Αρχές πως ο Παντσέρι έκανε λόμπι και για το Μαρόκο.

Σε κατ’ οίκον κράτηση στην Ιταλία βρίσκονται και η σύζυγος και η κόρη του Παντσέρι, που οποίες φέρονται να γνώριζαν τα πάντα για τις παράνομες δοσοληψίες του και να απολάμβαναν μια ζωή γεμάτη χλιδή. Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει η La Stampa, η οικογένεια του Παντσέρι φέρεται να ξόδεψε 100.000 ευρώ για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

Το ενδιαφέρον των βελγικών αρχών εστιάζεται τώρα αφενός στον τρόπο μεταφοράς και διανομής των χρημάτων της δωροδοκίας και αφετέρου στις επιδιώξεις του Κατάρ μέσω της δωροδοκίας, σημαντικότερη εκ των οποίων φαίνεται να είναι η άρση των θεωρήσεων (visa waiver), προκειμένου να ταξιδεύουν ελεύθερα οι Καταριανοί πολίτες στην ΕΕ.

«Εάν επιβεβαιωθούν τα όσα αποκαλύπτονται στα ΜΜΕ, θα είναι μία ντροπή, ένα σοβαρό πλήγμα στη φήμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα πρόκειται για μια από τις πιο δραματικές ιστορίες διαφθοράς των τελευταίων ετών» δήλωσε μιλώντας στο Rai3, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πάολο Τζεντιλόνι. Ωστόσο, το Κατάρ διαψεύδει την όποια εμπλοκή του σε υπόθεση διαφθοράς στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας αναφέρει ότι απορρίπτεται κατηγορηματικά, κάθε προσπάθεια σύνδεσης του Κατάρ με κατηγορίες για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» την Κυριακή (11/12) αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της, ότι η έρευνα των βελγικών Aρχών πρόκειται να διευρυνθεί και σχολιάζει και μια ανάρτηση στο Twitter του Μαργαρίτη Σχοινά για το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ.

Tο δημοσίευμα της ιταλικής «La Repubblica»

«Το Κατάρ έχει διαφθείρει την ευρωπαϊκή δημοκρατία. Και το έκανε μέσω τουλάχιστον δύο Ιταλών πρεσβευτών: Tου πρώην ευρωβουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος, Αντόνιο Παντζέρι. Και ο πρώην βοηθός του, Φραντσέσκο Τζόρτζι, νυν σύντροφος της Aντιπροέδρου του Κοινοβουλίου, Εύας Καϊλή. Αυτό προκύπτει από τις πράξεις που οδήγησαν στη σύλληψη των δύο, μαζί με άλλα τρία άτομα. Και ότι μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα θα πρέπει να αξιολογηθούν για ν’ αποφασιστεί αν θα αφεθούν ελεύθεροι ή θα τους συνοδεύσουν στη φυλακή.

Οι δύο είχαν συνδεθεί με αξιωματούχους από το Κατάρ μεταξύ 2016 και 2018 και, σύμφωνα με τις έρευνες της βελγικής αστυνομίας, έλαβαν χρήματα σε αρκετές περιπτώσεις. Αρχικά για να καθοδηγήσουν την επιχείρησή τους: Ο Παντζέρι ήταν Αντιπρόεδρος της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ένας ρόλος “κλειδί” για όσους όπως το Κατάρ είχαν ανάγκη να “ξεπλύνουν” την εικόνα τους διεθνώς. Στην συνέχεια, όμως -υποψιάζονται οι δικαστές- εργάστηκαν επίσης για να διευρύνουν το δίκτυο διαφθοράς της κυβέρνησης του Κατάρ και αλλού.

Κυρίως στην ομάδα S&D (Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές), όπου ο Αντόνιο Παντζέρι είχε εξαιρετικές προσβάσεις, καθώς είχε εκλεγεί ανάμεσα στα έδρανά τους. Αλλά ακόμη περισσότερο, εκμεταλλευόμενοι τις σχέσεις που είχαν καταφέρει να δημιουργήσουν οι δύο τους. Για παράδειγμα, είναι αυτοί που έφεραν τον Κατάρ στην πόρτα του Λούκα Βιζεντίνι, του ισχυρού Γενικού Γραμματέα της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.

Η αστυνομία είχε επίσης βρει πολλά μετρητά στο σπίτι του Παντζέρι: Πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ, για την ακρίβεια. Αλλά οι υποψίες είναι ότι επρόκειτο μόνο για ένα μέρος των πληρωμών που έγιναν από το Κατάρ τις τελευταίες εβδομάδες: Ένα άλλο μέρος μπορεί να είχε μεταβιβαστεί από τον πρώην Ευρωβουλευτή σ’ άλλους δημόσιους υπαλλήλους, ακριβώς για να τους δωροδοκήσει. Από την άλλη πλευρά, ο Παντζέρι δεν είχε πλέον κανέναν επίσημο ρόλο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Γιατί να τον πληρώσει ξανά; Ίσως επειδή εξακολουθούσε, και μάλιστα όλο και περισσότερο, να είναι υπέρμαχος των επαφών.

Για παράδειγμα: Ήταν αυτός που διατηρούσε επαφή με τον Βιζεντίνι (για τον οποίο εργαζόταν και η κόρη του). Και η απόκτηση μιας μη πολεμικής δήλωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση την παραμονή του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το οποίο έχει ως κύριο αντικείμενο κριτικής ακριβώς την έλλειψη προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων, άξιζε χρυσό για το Κατάρ. Η Μαρία Αρένα, Βελγίδα Ευρωβουλευτής, γνωστή ως σύμβολο διαφάνειας και ακεραιότητας (“δεν ξέρω τίποτα για αυτή την ιστορία” είπε, “έβαλαν σφραγίδα στο γραφείο της βοηθού μου”). Και, όπως μαρτυρούν οι υποκλοπές της, διατηρούσε συνεχείς σχέσεις με δεκάδες Ευρωβουλευτές.

Αλλά ο Παντζέρι δεν εργάστηκε μόνος του. Για να επιβεβαιώσετε τις πολύ υψηλές σχέσεις του, αρκεί να ρίξετε μια ματιά στο διοικητικό συμβούλιο της ΜΚΟ στο οποίο συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η Φεντερίκα Μογκερίνι (που δεν έχει σχέση με την έρευνα και η οποία χθες παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο) και ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Καζενέβ. Για να πιστέψουμε τα αρχεία, ο πρώην βοηθός του Τζόρτζι έπαιξε βασικό ρόλο στην όλη υπόθεση. Σήμερα βοηθός του ευρωβουλευτή του Αντρέα Κοτσολίνο (δεν ερευνάται), είχε ερωτική σχέση με την αντιπρόεδρο της Βουλής, την Ελληνίδα, Καϊλή. Όπως είπαμε, στο σπίτι τους βρέθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε μετρητά. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση οι μίζες μπορεί να οδηγούν αλλού: Για την κυβέρνηση του Κατάρ, ο ρόλος της Καϊλή ήταν ένα πασπαρτού για ν’ ανοίξουν οι πόρτες του ευρωπαϊκού θεσμού. Έξω από την ομάδα PSE. Να πούμε: H βουλευτής φωτογραφήθηκε πρόσφατα στο Άμπου Ντάμπι σε ένα Σαββατοκύριακο με τον συμπατριώτη της, τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, μέλος του ΕΛΚ. Ο ίδιος Σχοινάς που σε ένα tweet στις 20 Νοεμβρίου του περασμένου έτους είχε επαινέσει το παγκόσμιο πρωτάθλημα του Κατάρ, “μια χώρα που εφάρμοσε μεταρρυθμίσεις και που αξίζει αυτή την παγκόσμια επιτυχία“.

Η έρευνα είναι μόνο στον πρώτο βαθμό. Η Αστυνομία ήθελε να επισπεύσει τις έρευνες γιατί φοβόταν ότι, με το τέλος του Παγκοσμίου Κυπέλλου και τη διακοπή των εργασιών της Βουλής για τις διακοπές των Χριστουγέννων, πολλά (με την έννοια των βαλιτσών με χρήματα) θα μπορούσαν να εξαφανιστούν. Μάλλον δεν είχαν άδικο. Τις επόμενες ώρες όμως θα γίνει κατανοητό αν και πώς θα φτάσει στο δεύτερο επίπεδο: Η βελγική αστυνομία ρωτά τον Πάντζερι και τον Γκιόργκι για ποιον προορίζονταν τα μετρητά, που βρέθηκαν στο σπίτι, έχοντας το υλικό από τις υποκλοπές στο χέρι. Επομένως, δεν θα μπορούν να πουν πάρα πολλά ψέματα.

Ενώ οι άλλοι δύο συλληφθέντες, ο συνδικαλιστής Visentini και ο πρόεδρος της ΜΚΟ “No Peace without justice”, Niccolò Figà-Talamanca, θα ερωτηθούν για τις σχέσεις τους με το Κατάρ. Αλλά η έρευνα θα μπορούσε να προχωρήσει ακόμη περισσότερο».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ