Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από την Ουκρανία – Διπλωματικός πυρετός για την εκτόνωση της κρίσης

Τη στιγμή που πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από την Ουκρανία και η ένταση στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση βρίσκεται στο αποκορύφωμα, συνεχίζονται οι τηλεφωνικές συνομιλίες και οι επαφές προκειμένου να υπάρξει συμβιβασμός στην κρίση.

Η Ρωσία διαμηνύει πως υφίσταται μια «πιθανότητα» να επιλυθεί διά της διπλωματικής οδού η ουκρανική κρίση. «Οφείλω να πω ότι υπάρχει πάντα μια πιθανότητα» να «επιλυθούν τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, στη διάρκεια συνομιλίας του με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, η οποία αναμεταδόθηκε από την τηλεόραση, ενώ πρόσθεσε πως οι ευκαιρίες για διάλογο «δεν έχουν εξαντληθεί».

Ο Λαβρόφ είπε ακόμη στον Πούτιν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη μείωση των στρατιωτικών κινδύνων, αλλά πρόσθεσε πως οι απαντήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ δεν ήταν ικανοποιητικές.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε, παράλληλα, πως δεν θεωρεί ότι σχόλια του απεσταλμένου του Κιέβου στο Λονδίνο σηματοδοτούν επίσημη αλλαγή στη θέση της Ουκρανίας ότι θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά δήλωσε πως θα βοηθούσε σημαντικά στον καθησυχασμό των ανησυχιών της Ρωσίας για την ασφάλειά της, αν το Κίεβο απαρνιόταν την πρόθεσή του να γίνει μέλος της συμμαχίας. Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στη Βρετανία αποσαφήνισε σήμερα προηγούμενα σχόλιά του για το ενδεχόμενο η χώρα του να παραιτηθεί από την προσπάθειά της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, λέγοντας πως η πρώην σοβιετική δημοκρατία δεν θα επανεξετάσει την απόπειρά της να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία.

Εξάλλου, ανώτερος Ρώσος στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε σήμερα πως η Ρωσία είναι έτοιμη να ανοίξει πυρ εναντίον ξένων πλοίων και υποβρυχίων, εφόσον εισέλθουν παρανόμως στα χωρικά της ύδατα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ. Ωστόσο, οποιαδήποτε τέτοια απόφαση θα ληφθεί μόνο στο «ανώτατο επίπεδο», διευκρίνισε ο αξιωματούχος.

Το Σάββατο οι ΗΠΑ αρνήθηκαν ότι διεξήγαγαν στρατιωτικές επιχειρήσεις σε ρωσικά χωρικά ύδατα, αφού η Μόσχα ανακοίνωσε πως σκάφος του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού καταδίωξε αμερικανικό υποβρύχιο σε ρωσικά χωρικά ύδατα στον Ειρηνικό.

Κρεμλίνο: Ο πρόεδρος Πούτιν θα απαντήσει έγκαιρα στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για τις εγγυήσεις ασφαλείας

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα εγκρίνει την κατάλληλη στιγμή την απάντηση της Ρωσίας, όσον αφορά στις απαντήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στις ρωσικές προτάσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ και ερωτηθείς για το πότε συγκεκριμένα θα πρέπει να αναμένει κάποιος την έγκριση από τον Πούτιν της απάντησης αυτής είπε στο πρακτορείο TASS «έγκαιρα».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο το Κρεμλίνο, έχει εγκρίνει κατ’ αρχήν τις απαντήσεις του υπουργείου Εξωτερικών προς τη Δύση σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας που επιδιώκει η Μόσχα, αναφέροντας ότι Ρώσοι διπλωμάτες οριστικοποιούν το κείμενο των απαντήσεων.

Τηλεδιάσκεψη Ευρωπαίων ηγετών για τις εξελίξεις στην Ουκρανία – Συμμετείχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Η ανάγκη συντονισμού των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καλύτερης προετοιμασίας σε περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης, υπογραμμίστηκε στην τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με θέμα τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης τονίστηκε ακόμη η ανάγκη διατήρησης της ευρωπαϊκής ενότητας και η εξάντληση όλων των διπλωματικών μέσων και των διαύλων επικοινωνίας προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση. Οι ηγέτες επανέλαβαν ότι μία επιθετική ενέργεια από την πλευρά της Ρωσίας θα επέφερε σοβαρές συνέπειες με μεγάλο κόστος και συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή.

Συμμετείχαν επίσης, οι πρωθυπουργοί της Φινλανδίας Μαρίν Σάννα, της Πολωνίας Ματέους Μοραγουέσκι, της Ολλανδίας Μαρκ Ρούττε, της Σλοβακίας Έντουαρν Χέγκερ και της Σλοβενίας Γιάνες Γιάνσα.

Σε ανάρτησή του στο twitter ο Σαρλ Μισέλ αναφέρει: «Συνάντηση συντονισμού σήμερα το πρωί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, την Μαρίν Σάννα, τον Ματέους Μαραγουέσκι, τον Μαρκ Ρούττε, τον Έντουαρντ Χέγκερ και τον Γιάνες Γιάνσα σχετικά με την κατάσταση ασφαλείας στην Ουκρανία και γύρω από αυτήν και τη στρατιωτική συσσώρευση. Ενότητα, αλληλεγγύη και σταθερότητα της ΕΕ».

Όλαφ Σολτς: Ζητεί άμεσες κινήσεις αποκλιμάκωσης από τη Μόσχα

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς ζήτησε σήμερα από τη Μόσχα «άμεσες κινήσεις αποκλιμάκωσης», πριν επισκεφθεί το Κίεβο. Ο Όλαφ Σολτς αναμένεται να επισκεφθεί τη Ρωσία την Τρίτη.

«Περιμένουμε από τη Μόσχα άμεσες κινήσεις αποκλιμάκωσης», έγραψε στο Twitter ο Ολαφ Σολτς, προσθέτοντας ότι «μία νέα στρατιωτική επίθεση θα είχε βαριές συνέπειες για την Ρωσία», χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «πάντα πολύ πολύ σοβαρή».

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά τη συνάντηση του με τον Ουκρανό πρόεδρο, ο Γερμανός καγκελάριος κάλεσε τη Ρωσία να αδράξει τις “προσφορές για διάλογο” ώστε να υπάρξει μια αποκλιμάκωση στην ουκρανική κρίση. “Οι στρατιωτικές δραστηριότητες της Ρωσίας στα σύνορα με την Ουκρανία δεν είναι κατανοητές. Δεν υπάρχουν εύλογες αιτίες για μια τέτοια στρατιωτική ανάπτυξη. Και απαιτούμε από τη Ρωσία να αδράξει τις υπάρχουσες ευκαιρίες για διάλογο”, δήλωσε ο Σολτς και διαβεβαίωσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου το Κίεβο ότι η Γερμανία θα συνεχίσει “με αποφασιστικότητα” την οικονομική βοήθεια που παρέχει στην Ουκρανία.

“Καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει υποστηρίξει οικονομικά τόσο ισχυρά την Ουκρανία όσο η Γερμανία στη διάρκεια των τελευταίων οκτώ ετών”, υπογράμμισε ο Όλαφ Σολτς. “Απέναντι στην ξένη επιρροή, μεριμνήσαμε για την αυτονομία και την ανθεκτικότητά της. Και μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως θα συνεχίσουμε την υποστήριξη αυτή με την ίδια αποφασιστικότητα”, συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος είπε πως η Ουκρανία θεωρεί ότι ο αμφιλεγόμενος ρωσογερμανικός αγωγός αερίου Nord Stream 2 είναι ένα “γεωπολιτικό όπλο”. “Αντιλαμβανόμαστε σαφώς πως είναι ένα γεωπολιτικό όπλο”, δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφερόμενος σε αυτόν τον αγωγό που αναμένεται να διοχετεύσει ρωσικό αέριο στη Γερμανία παρακάμπτοντας την Ουκρανία, αλλά δεν έχει ακόμη λάβει το πράσινο φως από το Βερολίνο προκειμένου να λειτουργήσει.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ακόμη πως μια ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ θα “εγγυάτο την ασφάλειά μας”, μια απαίτηση που διατυπώνουν κατ΄ επανάληψη οι ουκρανικές Αρχές με τον φόβο μιας στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας. “Αντιλαμβανόμαστε πως μια ένταξη στο ΝΑΤΟ θα εγγυάτο την ασφάλειά μας και την εδαφική μας ακεραιότητα”, είπε ο Ζελένσκι.

“Σήμερα, πολλοί δημοσιογράφοι και πολλοί ηγέτες υπαινίσσονται στην Ουκρανία ότι είναι δυνατόν να μην διακινδυνεύσουμε, να μην θέτουμε συνεχώς το θέμα της μελλοντικής συμμετοχής στη συμμαχία, επειδή αυτοί οι κίνδυνοι συνδέονται με την αντίδραση της Ρωσικής Ομοσπονδίας”, είπε ο Ζελένσκι και πρόσθεσε: “Πιστεύω ότι πρέπει να κινηθούμε στον δρόμο που επιλέξαμε”.

Επίσης, χαρακτήρισε “μεγάλο λάθος” την απόφαση ορισμένων δυτικών χωρών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Καναδά, να μεταφέρουν τις πρεσβείες τους από το Κίεβο στη δυτική Ουκρανία. “Είναι μεγάλο λάθος -αλλά είναι δική τους απόφαση- να μεταφερθούν ορισμένες πρεσβείες στη δυτική Ουκρανία… Η Ουκρανία είναι ενωμένη και αν συμβεί κάτι, θα συμβεί παντού”, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Στο μεταξύ, αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας της Γερμανίας που μετέφερε στρατιωτικές ενισχύσεις προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Κάουνας στη Λιθουανία, καθώς υπάρχει ανησυχία για ενδεχόμενη επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Ένα αεροσκάφος Α400Μ που μετέφερε περίπου 70 στρατιώτες, από τους επιπλέον 360 που αναμένεται να αναπτύξει τις επόμενες ημέρες η Γερμανία στη Λιθουανία, προσγειώθηκε στη χώρα προκειμένου να ενισχυθούν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην περιοχή, επεσήμανε εκπρόσωπος της Συμμαχίας.

Στο πλαίσιο των νέων δυνάμεων που αναπτύχθηκαν στη Λιθουανία περιλαμβάνονται αναγνωριστικά στρατεύματα και γιατροί από όλη τη Γερμανία, ενώ αναμένεται να φτάνουν ενισχύσεις καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας. Από το 2017 το ΝΑΤΟ έχει αναπτύξει στρατεύματα στη Λιθουανία, τη Λετονία, την Εσθονία και την Πολωνία, απαντώντας στην προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία το 2014. Συνολικά 5.000 στρατιώτες βρίσκονται στην περιοχή υπό τη διοίκηση της Γερμανίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ.

Οι Γερμανοί στρατιώτες αποτελούν περίπου τους μισούς από τους 1.100 στρατιώτες που βρίσκονται ήδη στη Λιθουανία, με στρατεύματα να έχουν αναπτυχθεί εκεί από το Βέλγιο, την Τσεχία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία και τη Νορβηγία.

Μπόρις Τζόνσον: Πιθανή μια ρωσική εισβολή τις επομενες 48 ώρες

Η κατάσταση είναι “πολύ, πολύ επικίνδυνη” με μια ρωσική εισβολή να είναι πιθανή “τις επόμενες 48 ώρες” εκτιμά ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον που κάλεσε σήμερα τον Βλαντίμιρ Πούτιν να κάνει ένα βήμα πίσω από τον “γκρεμό” στην Ουκρανία.

“Η κατάσταση είναι πολύ πολύ επικίνδυνη και δύσκολη, είμαστε στο χείλος του γκρεμού, αλλά υπάρχει ακόμα χρόνος για τον πρόεδρο Πούτιν να κάνει ένα βήμα πίσω”, εκτίμησε ο Βρετανός πρωθυπουργός μιλώντας στη βρετανική τηλεόραση.

“Καλούμε όλο τον κόσμο στον διάλογο (…) προκειμένου να αποτρέψουμε αυτό που θα ήταν ένα ολέθριο λάθος”, πρόσθεσε.

Ενώ το Κίεβο κατηγόρησε την Ουάσινγκτον και το Λονδίνο για κινδυνολογία σε ό,τι αφορά τους κινδύνους μιας επικείμενης ρωσικής επέμβασης, ο Μπόρις Τζόνσον δηλώνει πως “οι αποδείξεις είναι πολύ σαφείς”: “υπάρχουν κάπου 130.000 στρατιώτες συγκεντρωμένοι στα σύνορα με την Ουκρανία και κάθε είδους άλλα σημάδια που δείχνουν σοβαρές προετοιμασίες για μια εισβολή. Τα σημάδια δείχνουν, όπως έχει πει ο [Αμερικανός] πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ότι τουλάχιστον προετοιμάζουν κάτι που μπορεί να λάβει χώρα στις επόμενες 48 ώρες”, είπε.

Το Ηνωμένο Βασίλειο συνέστησε την Παρασκευή στους Βρετανούς πολίτες να εγκαταλείψουν αμέσως την Ουκρανία για λόγους ασφαλείας. Ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να μεταβεί εκ νέου στην ηπειρωτική Ευρώπη προς τα τέλη της εβδομάδας, προκειμένου να έχει συζητήσεις με τους ηγέτες βόρειων και βαλτικών χωρών. Πριν από δύο εβδομάδες, είχε μεταβεί στο Κίεβο για να προσφέρει την υποστήριξή του στην Ουκρανία, στην οποία το Λονδίνο παρέδωσε πρόσφατα, για πρώτη φορά, φονικά όπλα, αντιαρματικούς πυραύλους.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ακόμη πως το κυριαρχικό δικαίωμα του ουκρανικού λαού να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί να απαλλοτριωθεί και πρόσθεσε πως θα μιλήσει “πολύ σύντομα” με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προκειμένου να βοηθήσει τη διπλωματική διαδικασία. “Νομίζω πως είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μια συνομιλία. Αλλά αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε είναι να απαλλοτριώσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα του ουκρανικού λαού να φιλοδοξεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ… δεν μπορούμε να το παζαρέψουμε — είναι για τον ουκρανικό λαό”, είπε ο Τζόνσον.

Επίσης, έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα έχει τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, έγινε γνωστό από έναν αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος αναζητά τη διεθνή ενότητα απέναντι σε μια ενδεχόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η τηλεφωνική επικοινωνία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 19.30 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Έκτακτη συνεδρίαση του ΟΑΣΕ – Απούσα η Ρωσία

Η Ρωσία δεν θα συμμετάσχει στην έκτακτη συνεδρίαση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη που θα διεξαχθεί εντός της ημέρας, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Ria επικαλούμενο δήλωση Ρώσου διπλωμάτη. Την έκτακτη σύγκληση του ΟΑΣΕ με συμμετοχή της Ρωσίας ζήτησαν η Ουκρανία, κατηγορώντας τη Μόσχα για τη μη κοινοποίηση στοιχείων σχετικά με μαζικές κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα ουκρανικά σύνορα, καθώς και οι βαλτικές χώρες, για «ασυνήθη στρατιωτική κινητικότητα» στη Λευκορωσία.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε χθες, Κυριακή, το βράδυ ότι η Μόσχα αγνόησε το αίτημα του Κιέβου σε σχέση με το Έγγραφο της Βιέννης (ΟΑΣΕ) που προωθεί μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης για την διαφάνεια ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις των 57 χωρών μελών του Οργανισμού.

«Περνάμε στο επόμενο στάδιο. Η Ουκρανία συγκαλεί συνεδρίαση με την Ρωσία και όλα τα κράτη μέλη του ΟΑΣΕ εντός 48 ωρών για να συζητηθούν η ανάπτυξη και οι μετακινήσεις των ρωσικών δυνάμεων κατά μήκος των συνόρων μας και στην κατεχόμενη Κριμαία», είπε.

Η Ρωσία «οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για στρατιωτική διαφάνεια ώστε να μειωθούν οι εντάσεις και να ενισχυθεί η ασφάλεια των χωρών μελών», δήλωσε ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να λάβει δράση εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, αλλά δεν είναι ακόμα σίγουρη ότι θα το κάνει”

Αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει διάφορες απαντήσεις στις όποιες περαιτέρω κινήσεις από τη Ρωσία για την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας, αλλά το ευρωπαϊκό μπλοκ δεν γνωρίζει ακριβώς τι σχεδιάζει να κάνει η Μόσχα. Ο αξιωματούχος είπε ότι οι αμερικανικές συνομιλίες με τη Ρωσία δεν «αποδίδουν πολύ», αλλά πρόσθεσε ότι ο διάλογος με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ακόμα ανοικτός μέσω των ηγετών της Γερμανίας και της Γαλλίας.

EUROPEAN UNION -ΕΕ- ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Ο αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε ότι όσο πιο σκληρές είναι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας στην περίπτωση στρατιωτικής εισβολής, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το πλήγμα για το μπλοκ εάν ανταπαντήσει η Μόσχα. Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι το 40% του αερίου της ΕΕ προέρχεται από τη Ρωσία και ότι το μπλοκ είναι σε συνομιλίες με τη Νορβηγία και το Κατάρ, μεταξύ άλλων, για αυξημένες ενεργειακές προμήθειες εάν χρειαστεί.

Ο αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι η ΕΕ εξετάζει πόσο γρήγορα η Ρωσία μπορεί να αλλάξει τις ενεργειακές της προμήθειες προς την Κίνα, εάν μειώσει τις πωλήσεις της προς την Ευρώπη. Η πηγή δήλωσε ότι η ΕΕ αναμένεται να αποφασίσει για περαιτέρω μακροοικονομική στήριξη για την Ουκρανία και ότι το Κίεβο επιδιώκει περισσότερη πολιτική στήριξη. Κάποιοι στην ΕΕ ήθελαν να επιβάλουν αυστηρές κυρώσεις για να αποθαρρύνουν τη Ρωσία από την όποια επίθεση αλλά άλλοι είπαν ότι θα αυτό θα ισοδυναμεί με κλιμάκωση της έντασης και ότι το μπλοκ θα πρέπει να αντιδράσει μόνο αργότερα εάν χρειαστεί, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Λιζ Τρας: Η Ρωσία θα μπορούσε να εισβάλει στην Ουκρανία ανά πάσα στιγμή

Η Ρωσία θα μπορούσε να εισβάλει στην Ουκρανία ανά πάσα στιγμή, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας, μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής διαχείρισης κρίσεων COBR.

«Οι τελευταίες πληροφορίες υποδεικνύουν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εισβάλει ανά πάσα στιγμή και προτρέπουμε το Κρεμλίνο να αποκλιμακώσει την κατάσταση. Επικεντρωνόμαστε στο να δώσουμε προτεραιότητα στην ασφάλεια των Βρετανών υπηκόων στην Ουκρανία», έγραψε η Βρετανίδα υπουργός σε μήνυμα στο Twitter.

Επιπλέον, η Λιζ Τρας είπε σήμερα ότι παρέδωσε ένα αυστηρό μήνυμα στη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα για το θέμα της Ουκρανίας, όταν ερωτήθηκε πώς πήγαν οι συναντήσεις της με τον Ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ.

«Φυσικά και δεν άρεσε στους Ρώσους αυτό που είχα να πω, όμως το λέω και θέλω να σταματήσουν και θέλω να γνωρίζουν ότι θα υπάρξει ένα σοβαρό κόστος έπειτα από μια εισβολή», ανέφερε η Τρας σε δημοσιογράφους, αφότου προήδρευσε της συνάντησης της κυβερνητικής επιτροπής κρίσεων.

Λευκορωσία-Ουκρανία: Tηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών Άμυνας με στόχο τη μείωση της έντασης

Οι υπουργοί Άμυνας της Λευκορωσίας και της Ουκρανίας είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με στόχο να αποκαταστήσουν μια ατμόσφαιρα διαλόγου ανάμεσα στις δύο χώρες και να διασφαλίσουν την ασφάλεια στην περιοχή, ανακοινώθηκε από το λευκορωσικό υπουργείο Άμυνας. Η Λευκορωσία διεξάγει κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τη Ρωσία -η οποία έχει απορρίψει ως «υστερία» τις αμερικανικές προειδοποιήσεις ότι μπορεί να ετοιμάζεται να εισβάλει στην Ουκρανία- ενώ η Ουκρανία διεξάγει τα δικά της στρατιωτικά γυμνάσια.

Η Λευκορωσία ανακοίνωσε πως οι υπουργοί συζήτησαν τα συνεχιζόμενα γυμνάσια, εκφράζοντας την πεποίθησή τους ότι καμιά πλευρά δεν δημιουργεί απειλή για την ασφάλεια της άλλης με τις δραστηριότητές της. Η Ουκρανία επιβεβαίωσε πως η τηλεφωνική επικοινωνία πραγματοποιήθηκε και τη χαρακτήρισε θετική ένδειξη και ένα πρώτο βήμα προς μια συνεργασία.

Η Δούμα ζητεί τη θέση του υπουργείου Εξωτερικών για την αναγνώριση των Ντονιέτσκ και Λουχάνσκ ως ανεξάρτητων περιοχών

Βουλευτές του κόμματος του Βλαντίμιρ Πούτιν “Ενιαία Ρωσία” κατέθεσαν σχέδιο απόφασης ζητώντας την θέση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τα ψηφίσματα για την αναγνώριση του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας ως ανεξάρτητων περιοχών, σύμφωνα με την βάση δεδομένων του ρωσικού κοινοβουλίου.

Η Δούμα πρόκειται να συζητήσει την πρόταση εντός της ημέρας. Η τελική απόφαση θα σταλεί στον Βλαντίμιρ Πούτιν. Η επίσημη αναγνώριση των περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας που τελούν από το 2014 υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών θα ενισχύσει περαιτέρω την ένταση γύρω από την Ουκρανία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ