Συνεδριάζουν οι ειδικοί την Τετάρτη για τη χαλάρωση των μέτρων – Οι προτάσεις που βρίσκονται στο “τραπέζι”

Η περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας, αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος, και συγκεκριμένα μέσα στον Μάρτιο, θα υπάρξει σταδιακή αποκλιμάκωση των επιδημιολογικών δεικτών. Ήδη, εξάλλου, τα τελευταία 24ωρα καταγράφεται μείωση του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών με κορονοϊό, όπως αποτυπώνεται στις ημερήσιες εκθέσεις του ΕΟΔΥ, γεγονός που γεννά την αισιοδοξία ότι θα υπάρξει αποσυμφόρηση στα νοσοκομεία, τα οποία δέχονται μεγάλη πίεση τα δύο αυτά χρόνια της πανδημίας. Καλύτερα είναι η εικόνα και σχετικά με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, καθώς παρατηρείται μία αργή αλλά σταθερή μείωση του αριθμού των νέων εισαγωγών.

Οι ειδικοί θα συνεδριάσουν την Τετάρτη προκειμένου να αξιολογήσουν την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και στο μικροσκόπιο αναμένεται να μπουν ειδικά οι σκληροί δείκτες. Οι τελευταίες πληροφορίες, αναφέρουν ότι στην ατζέντα της συνεδρίασης θα βρεθούν οι αποκριάτικες εκδηλώσεις, αλλά και η χαλάρωση ορισμένων περιορισμών, που ισχύουν στα κέντρα διασκέδασης και στα γήπεδα.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, οι επιστήμονες αναμένεται να συζητήσουν το ενδεχόμενο να επιτρέπονται πλέον και οι όρθιοι πελάτες στα κέντρα διασκέδασης, αλλά και να αυξηθεί η πληρότητα στα γήπεδα. Επίσης, για πρώτη φορά θα συζητηθεί και το ζήτημα των σχολικών εκδρομών.

Σχετικά με τις αποκριάτικες εκδηλώσεις, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, οι ειδικοί δεν φαίνεται να είναι σύμφωνοι με το ενδεχόμενο πολυπληθών συγκεντρώσεων, όπου θα είναι δύσκολο να ελεγχθεί ποιοι από τους συμμετέχοντες είναι εμβολιασμένοι και ποιοι όχι. Σε τέτοιου είδους συγκεντρώσεις, υπάρχει ο κίνδυνος για τους ανεμβολίαστους πολίτες να βρεθούν εκτεθειμένοι απέναντι στον ιό και να νοσήσουν σοβαρά, όπως έχει επισημανθεί ήδη αρκετές φορές.

Θετικά φαίνεται πως αντιμετωπίζουν αρκετά μέλη Επιτροπής, το ενδεχόμενο να επιτραπούν οι όρθιοι πελάτες στα κέντρα διασκέδασης. Εξάλλου, σε αυτά τα μαγαζιά έχουν πρόσβαση μόνο οι εμβολιασμένοι πολίτες κι έτσι, φαίνεται πως είναι πιθανόν το ενδεχόμενο να δοθεί το “πράσινο φως”, ώστε οι θαμώνες να μπορούν και να χορεύουν.

Σε ό,τι αφορά στα γήπεδα, οι επιστήμονες φέρονται να μην αντιτίθενται στο ενδεχόμενο να αυξηθεί η πληρότητα στο 50% από το 10% που ισχύει σήμερα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από την πλευρά της, η κυβέρνηση αναμένεται να εισηγηθεί την επαναφορά της όρθιας διασκέδασης, την αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα άνω του 50% και επιστροφή των σχολικών εκδρομών.

Ερωτηθείς πάντως σχετικά με το ενδεχόμενο χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, δήλωσε σήμερα ότι η Επιτροπή των ειδικών θα κάνει την εισήγησή της και η κυβέρνηση θα πάρει τις αποφάσεις την Τετάρτη, ενώ σημείωσε ότι παντού στην Ευρώπη οι χώρες προχωρούν σε χαλάρωση. “Παρακολουθούμε και σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη μία σταδιακή χαλάρωση, ως και κατάργηση των περιοριστικών μέτρων. Την Τετάρτη συνεδριάζει η Επιτροπή. Εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι τέτοια που θα επιτρέψουν και στη χώρα μας αυτή τη χαλάρωση -κάτι τέτοιο δείχνει μέχρι τώρα  η τάση σε βασικούς δείκτες- η Επιτροπή θα εισηγηθεί και η κυβέρνηση θα αποφασίσει, ακολουθώντας, νομίζω, την τάση που υπάρχει και στην υπόλοιπη Ευρώπη”, είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Οικονόμου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ