Πρωτοχρονιά στη Γάζα: «Η ευχή μου για το 2024 είναι να μην πεθάνω»

«Η ευχή μου για το 2024 είναι να μην πεθάνω… Η παιδική μας ηλικία έχει φύγει. Δεν υπάρχει μπάνιο, δεν υπάρχει φαγητό και νερό. Μόνο σκηνές. Δεν υπάρχει πουθενά ασφαλές. Δεν υπάρχει τίποτα. Η επιθυμία μας είναι να επιστρέψουμε στα σπίτια μας και τελειώστε αυτό», είπε η 11χρονη Layan Harara στη Ράφα της Γάζας.

Σύμφωνα με το Reuters, κάτοικοι της συνοικίας Sheikh Radwan στην πόλη της Γάζας, στο βόρειο τμήμα του θύλακα που επικεντρώθηκε πρώτα η επίθεση του Ισραήλ, είπαν ότι τα τανκς είχαν αποσυρθεί έπειτα από αυτό που περιέγραψαν ως τον πιο έντονο πόλεμο 10 ημερών από την έναρξη της σύγκρουσης.

«Τα τανκς ήταν πολύ κοντά. Τα βλέπαμε έξω από τα σπίτια. Δεν μπορούσαμε να βγούμε έξω για να γεμίσουμε νερό», είπε ο Νάσερ, πατέρας επτά παιδιών που ζει στο Sheikh Radwan.

Τα τανκς αποσύρθηκαν επίσης από τη συνοικία αλ Μίνα της πόλης της Γάζας και τμήματα της συνοικίας Τελ αλ-Χάουα, ενώ διατήρησαν ορισμένες θέσεις στο προάστιο που ελέγχει τον κύριο παραλιακό δρόμο του θύλακα, δήλωσαν κάτοικοι.

Ωστόσο, τανκς παρέμειναν σε άλλα μέρη της βόρειας Γάζας και αξιωματούχοι υγείας δήλωσαν ότι κάποιοι άνθρωποι που προσπαθούσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους σε μια νότια συνοικία της πόλης της Γάζας σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά την Κυριακή.

«Τους 22.000 αγγίζουν οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου»

Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 21.978 ανθρώπους από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Το τελευταίο 24ωρο, 156 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 246 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το υπουργείο .

Από την αρχή του πολέμου οι τραυματίες ανέρχονται σε 57.697.

Ρεκόρ βίαιων επιθέσεων Ισραηλινών εποίκων εναντίον Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη το 2023, σύμφωνα με ισραηλινή ΜΚΟ

Οι πράξεις βίας από Ισραηλινούς εποίκους εναντίον Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη έφτασαν σε αριθμό ρεκόρ το 2023, με τουλάχιστον δέκα ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους από τέτοιες βίαιες επιθέσεις, ανακοίνωσε σήμερα η ισραηλινή μη κυβερνητική οργάνωση Yesh Din.

«Η βία των εποίκων είναι η πολιτική της ισραηλινής κυβέρνησης», κατήγγειλε η μκο σε ανακοίνωσή της, διευκρινίζοντας ότι ο αριθμός των επεισοδίων, η σοβαρότητά τους, «ο αριθμός των Ισραηλινών που εμπλέκονται και ο αριθμός» των πράξεων βίας έφτασε στα ύψη το 2023, με πολλά περιστατικά να σημειώνονται ειδικά μετά τις 7 Οκτωβρίου.

«Οι τελευταίοι δύο μήνες» από εκείνη την ημερομηνία «ήταν ιδιαιτέρως βίαιοι», ανέφερε η Yesh Din, ο οποίος κατέγραψε 242 πράξεις βίας.

Δεκάδες σπίτια και οχήματα Παλαιστινίων υπέστησαν ζημιές από Ισραηλινούς εποίκους το 2023, σύμφωνα με αυτή την οργάνωση, η οποία καταγράφει τέτοια βίαια περιστατικά από το 2006.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ κατέγραψε 1.225 επιθέσεις εποίκων εναντίον Παλαιστινίων μέσα στο 2023.

Μεταξύ αυτών των επιθέσεων, η Yesh Din αναφέρει δύο μεγάλης έκτασης βίαια επεισόδια, που διαπράχθηκαν από «ένα μεγάλο αριθμό Ισραηλινών εποίκων»: το πρώτο στη Χαουάρα τον Φεβρουάριο και το δεύτερο στην Τουρμούς Αγιά τον Ιούνιο, δύο παλαιστινιακές πόλεις που βρίσκονται μεταξύ της Ναμπλούς και της Ραμάλα.

«Εκατοντάδες Ισραηλινοί επιτέθηκαν σε παλαιστινιακά χωριά, πυρπολώντας δεκάδες σπίτια και οχήματα», τόνισε η ισραηλινή μκο.

Στη Δυτική Όχθη, εδάφη που κατέχει από το 1967 το Ισραήλ, 490.000 έποικοι ζουν ανάμεσα σε τρία εκατομμύρια Παλαιστίνιους. Αυτοί οι οικισμοί θεωρούνται παράνομοι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Η Yesh Din εξέφρασε επιφυλάξεις για τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η ισραηλινή αστυνομία, η οποία υποστηρίζει ότι αυτές οι πράξεις βίας μειώθηκαν το 2023 σε σύγκριση με το 2022.

Για τη μκο, η αστυνομία μετρά μόνο τον αριθμό των καταγγελιών που υποβλήθηκαν, αριθμός κατά πολύ μικρότερος από τα βίαια περιστατικά που σημειώθηκαν και δεν καταγγέλλονται εξαιτίας της έλλειψης εμπιστοσύνης των Παλαιστινίων στις ισραηλινές αρχές, ειδικά μετά την άνοδο στην εξουσία τον Δεκέμβριο του 2022 της πιο ακροδεξιάς κυβέρνησης στην ιστορία του Ισραήλ υπό την πρωθυπουργία του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης «πιθανώς προκύπτει από μια διαρκή πολιτική επιείκειας» προς τους εποίκους.

Η Δυτική Όχθη βίωνει μια ένταση της βίας από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου. Τουλάχιστον 317 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τον στρατό, αλλά και από εποίκους, σύμφωνα με απολογισμό της Παλαιστινιακής Αρχής.

Ο πόλεμος στη Γάζα θα συνεχιστεί «καθ’ όλη τη διάρκεια» του 2024

Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας θα συνεχιστεί «καθ’ όλη τη διάρκεια» του 2024, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του προς τους Ισραηλινούς στρατιώτες.

«Ο ισραηλινός στρατός πρέπει να κάνει εκ των προτέρων σχέδια γιατί θα κληθούμε για πρόσθετα καθήκοντα και μάχες κατά τη διάρκεια αυτού του έτους», δήλωσε χθες βράδυ ο Ντάνιελ Χαγκάρι.

Πρόσθεσε ότι δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί έφεδροι θα χρειαστούν για τη συνέχιση των μαχών, τονίζοντας ωστόσο ότι ορισμένοι από αυτούς θα κάνουν ένα διάλειμμα από τον πόλεμο, για να προετοιμαστούν για «μακροχρόνιες μάχες».

«Ορισμένοι από τους εφέδρους θα επιστρέψουν στις οικογένειες και τις εργασίες τους ήδη από αυτήν την εβδομάδα», ανέφερε ο Χαγκάρι, κάτι που «θα τους επιτρέψει να ανακτήσουν δυνάμεις για επερχόμενες επιχειρήσεις το 2024».

Παράλληλα ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι ένας στους έξι Ισραηλινούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν από την έναρξη της χερσαίας επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας είτε σκοτώθηκαν από λάθος, είτε από φίλια πυρά.

Το σύνολο ανέρχεται σε 29 στρατιώτες, εκ των οποίων οι 18 σκοτώθηκαν από φίλια πυρά. Άλλοι δύο σκοτώθηκαν από από λάθος πυρά και άλλοι εννέα από ατυχήματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ισραηλινού στρατού, συνολικά 172 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της χερσαίας εισβολής στον παλαιστινιακό θύλακα. Περισσότεροι από 900 έχουν τραυματιστεί.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ