Πρόκληση από Ισπανία και Πολωνία – Συμμετέχουν σε τουρκική άσκηση με το ψευδοκράτος

Μετά την «ωμή» παραχώρηση των σχεδίων ναυπήγησης του αεροπλανοφόρου Anadolu στην Τουρκία, τώρα η Ισπανία δίνει το «παρών» σε άσκηση που διεξάγεται στην στο Ικόνιο με τον στρατό από το ψευδοκράτος των κατεχομένων, στην Κύπρο. Από κοντά και η Πολωνία.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Αυτό που αρνήθηκαν να κάνουν η Σλοβακία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, με μεγάλη προθυμία δέχτηκαν η Ισπανία και η Πολωνία. Να συμμετάσχουν δηλαδή στην Άσκηση “ANATOLIAN PHOENIX 23” που διεξάγεται στο Ικόνιο της Τουρκίας.

Πρόκειται για άσκηση που πραγματοποιείται από τις 5 έως τις 16 Ιουνίου και στην οποία συμμετέχουν εκτός από την Τουρκία, δυνάμεις από το ψευδοκράτος, το Αζερμπαϊτζάν, το Κατάρ, την Πολωνία και την Ισπανία.

τουρκική άσκηση με το ψευδοκράτος

Η Πολωνία πρόσφατα συμφώνησε για την αγορά των Drones τουρκική κατασκευής, Bayraktar κι έγινε η δεύτερη χώρα του ΝΑΤΟ μετά την Αλβανία που ήρθε σε συμφωνία.

Όμως η συμμετοχή δύο χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε άσκηση με κατεχόμενο στρατό ευρωπαϊκού εδάφους  αποτελεί μείζονα πρόκληση απέναντι όχι μόνο στην Ελλάδα και την Κύπρο αλλά σε όλη την ΕΕ και τα ευρωπαϊκά κεκτημένα.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας πανηγυρίζει με ανάρτησή του στο Twitter, γράφοντας: «Η Διεθνής Άσκηση Φοίνικας της Ανατολίας-2023, η οποία διεξάγεται στην 3η Κύρια Διοίκηση Βάσης Αεριωθούμενων Αεροσκαφών μεταξύ 5-16 Ιουνίου 2023, συνεχίζεται με πλήρη ταχύτητα. Στην άσκηση συμμετέχουν το Αζερμπαϊτζάν, η «ΤΔΒΚ» (σ.σ. εννοεί τα κατεχόμενα), η Ισπανία, το Κατάρ και η Πολωνία».

Έχει σημασία να αναφερθεί ότι τόσο η Σλοβακία όσο και οι ΗΠΑ, που το 2021 είχαν αρχικά ανακοινώσει την συμμετοχή τους στην άσκηση, αποχώρησαν όταν έμαθαν ότι θα βρίσκεται ο κατοχικός στρατός του ψευδοκράτους. Τότε είχε εγκαίρως προχωρήσει σε ανάλογες κινήσεις το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας Ιίβαν Κόρτσοκ ενημέρωσε τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια για την αποχώρηση σε άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 26 Μαΐου 2021, τονίζοντας τη δέσμευσή του στο διεθνές δίκαιο και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

τουρκική άσκηση με το ψευδοκράτος

Μέχρι στιγμής, σε ότι αφορά την φετινή συμμετοχή δύο χωρών – μελών της ΕΕ σε κοινή άσκηση με το στρατό του ψευδοκράτους, το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει προβεί σε κάποια κίνηση. Το enikos.gr έκανε σχετικό ερώτημα, αλλά μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε λάβει κάποια απάντηση.

Υπενθυμίζεται ότι η Ισπανία έδωσε τα σχέδια και κάθε τεχνογνωσία που απαιτείτο για την ναυπήγηση του αεροπλανοφόρου Anadolu, του μεγαλύτερου πλοίου του τουρκικού ναυτικού με μήκος 231 μέτρα, πλάτος 32 μέτρα και εκτόπισμα 27.436 τόνους. Σχεδιάστηκε από την ισπανική Navantia και ναυπηγήθηκε στο ναυπηγείο Sedef στην Τουρκία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ