Πούτιν: Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ε.Ε. – Η Ρωσία είναι έτοιμη να δώσει φυσικό αέριο μέσω του Nord Stream 2

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 2 που παραμένει σε λειτουργία, στην ομιλία του στο διεθνές φόρουμ Russian Energy Week.

Ο Ρώσος ηγέτης είπε ότι «το φυσικό αέριο μπορεί ακόμα να παρέχεται από το άθικτο τμήμα του αγωγού Nord Stream 2. Το μπαλάκι είναι τώρα στο γήπεδο της ΕΕ για το αν ήθελε να παρέχεται φυσικό αέριο μέσω αυτής».

Ο Πούτιν συνεχίζει να κατηγορεί τις ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες για αυτό που αποκαλεί «τρομοκρατική επίθεση» στη γέφυρα του Κερτς που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία. Σύμφωνα με τον Πούτιν, οι μεγάλες διαρροές που ξέσπασαν ξαφνικά στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream που εκτείνονται από τη Ρωσία προς την Ευρώπη ήταν μια πράξη διεθνούς τρομοκρατίας που δημιούργησε ένα επικίνδυνο προηγούμενο.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου

Η Ρωσία είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις προμήθειες. Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ε.Ε. Αν θέλουν, μπορούν απλώς να ανοίξουν τη βρύση.

Η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με τις υπερβολικά υψηλές τιμές ενέργειας που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι αυτόν τον χειμώνα, αντίθετα φταίει η Δύση για την πυροδότηση μιας παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης.

Ήταν οι φτωχότερες χώρες που θα πλήρωναν το υψηλότερο τίμημα όσον αφορά το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος.

Θα μπορούσαμε επίσης να μεταφερθούμε στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, και έτσι να κάνουμε τους κύριους δρόμους για την προμήθεια των καυσίμων μας, του φυσικού μας αερίου στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας. Δημιουργώντας στην Τουρκία τον μεγαλύτερο κόμβο φυσικού αερίου για την Ευρώπη, αν, φυσικά, οι εταίροι μας ενδιαφέρονται για αυτό.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήταν μια πράξη διεθνούς τρομοκρατίας, με στόχο να υπονομεύσει την ενεργειακή ασφάλεια μιας ολόκληρης ηπείρου. Ο υπολογισμός πίσω από αυτό ήταν αρκετά κυνικός, για να μπλοκάρει και να καταστρέψει τις φθηνές πηγές ενέργειας και να στερήσει από εκατομμύρια ανθρώπους και βιομηχανικούς καταναλωτές φυσικό αέριο, θερμότητα, ενέργεια και άλλους πόρους.

Η επίθεση κατά των αγωγών Nord Stream ήταν ένα πιο επικίνδυνο προηγούμενο. Δείχνει ότι οποιοδήποτε κομμάτι κρίσιμης ενέργειας μεταφορών ή υποδομής επικοινωνιών βρίσκεται σε κίνδυνο τώρα.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ