Πόλεμος στο Ισραήλ: «Μιλάμε για σύρραξη στην ευρύτερη περιοχή» – Διεθνολόγοι εξηγούν στο enikos.gr γιατί επιτέθηκε τώρα η Χαμάς

Σε μια πρώτη και άμεση ανάλυση για τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη προχώρησαν με δηλώσεις τους στο enikos.gr  διεθνολόγοι.

ΥΠΕΞ: 149 Έλληνες επισκέπτες στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά εδάφη – Άμεσες διαδικασίες για τον επαναπατρισμό τους

Του Μίλτου Σακελλάρη

«Χωρίς αμφιβολία έχουμε τη μεγαλύτερη έκρηξη στο Παλαιστινιακό. Έχουμε κάποια πρώτα συμπεράσματα. Οι Ισραηλινοί πιάστηκαν στον ύπνο. Το δεύτερο είναι πως είναι τέτοιας έντασης η επίθεση της Χαμάς που θεωρείται πως είχαν υποστήριξη από το Ιράν και τον Λίβανο. Οι χώρες θέλουν να σαμποτάρουν την προσέγγιση του Ισραήλ με τον δυτικό κόσμο. Αυτό δείχνουν τα δεδομένα. Με έμμεση υποστήριξη. Δεν φαίνεται πως πάμε σε κάτι γρήγορα. Τώρα μιλάμε για ολικό πόλεμο μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ. Δεν μιλάμε για τοπικό πόλεμο αλλά για σύρραξη στην ευρύτερη περιοχή» είπε αρχικά ο διεθνολόγος, Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Νεκρή Γερμανίδα που ήταν σε συναυλία στα σύνορα με τη Γάζα – ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ

«Το Ισραήλ θα μπορέσει να αντιμετωπίσει την κατάσταση αλλά επειδή πιάστηκαν στον ύπνο έχουν απώλειες. Θεωρώ δεδομένο ότι θα επικρατήσει το Ισραήλ. Συνήθως όταν είχαμε εχθροπραξίες μιλάμε για έναν νεκρό ισραηλινό προς οκτώ Παλαιστινίους. Τώρα έχουμε τον ίδιο αριθμό νεκρών και στις δυο πλευρές. Η κάθε ανθρώπινη ζωή έχει την αξία της. Ας ελπίσουμε ότι ο πόλεμος αυτός θα τελειώσει γρήγορα», τόνισε ενώ συνέχισε λέγοντας ότι:

«Μετά τη φωτιά πάντα οι δυνάμεις πυρόσβεσης γίνονται πιο ικανές. Η πολιτική κρίση του Ισραήλ έχει στοιχίσει σε επιχειρησιακό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών. Είναι εμφανές γιατί το έκανε τώρα η Χαμάς που βρήκε την υποστήριξη από άλλες δυνάμεις. Το Ισραήλ ήταν αδύναμο λόγω της πολιτικής κρίσης».

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ζευγάρι που ήταν σε φεστιβάλ απήχθη από μαχητές της Χαμάς – «Μην με σκοτώσετε» – ΒΙΝΤΕΟ

«Αυτή τη στιγμή έχουμε αρκετά ερωτήματα σε ό, τι αφορά την εξέλιξη της κρίσης στο Παλαιστινιακό. Η τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς έχει συγκλονίσει το Ισραήλ, με αποτέλεσμα βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε κατάσταση πολέμου», είπε ο διεθνολόγος, Γιώργος Τζογόπουλος.

Παράλληλα τόνισε πως «ο τρόπος με τον οποίο θα αντιδράσει δεν είναι δυνατόν να προδιαγραφεί τώρα. Γενικά, η κατάσταση είναι επικίνδυνη και υπενθυμίζει με τον πιο μελανό τρόπο πως το Παλαιστινιακό παραμένει ένα από τα πιο ακανθώδη θέματα των διεθνών σχέσεων».

Σύμφωνα με τον κ. Τζογόπουλο: «Κάθε άλλο παρά υπάρχει ελπίδα για ηρεμία στην περιοχή – πόσω μάλλον για επίλυση του προβλήματος».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ