Πόλεμος στο Ισραήλ: Αλλαγή σχεδίων για την χερσαία εισβολή στη Γάζα; – «Η επόμενη φάση μπορεί να είναι διαφορετική»

Ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγής των σχεδιασμών σχετικά με την αναμενόμενη χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα αφήνει εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. Μία μία λιτή δήλωσή του ότι «μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό» καταδεικνύει ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις φαίνεται πως εξετάζουν κι άλλες επιλογές για το επόμενο στάδιο της εκστρατείας τους, εκτός από μία χερσαία επίθεση στη Γάζα.

Απειλούν οι Φρουροί της Επανάστασης το Ισραήλ: «Σταματήστε τις φρικαλεότητες στη Γάζα»

Ο ισραηλινός στρατός ετοιμάζεται για την επόμενη φάση της επίθεσης, αλλά τα σχέδια ενδέχεται να μην ανταποκρίνονται στα όσα συζητούνται περί χερσαίας εισβολής, δήλωσε σήμερα (Τρίτη 17/10) εκπρόσωπος του στρατού.

«Ετοιμαζόμαστε για τα επόμενα στάδια του πολέμου. Δεν έχουμε πει ποια θα είναι. Όλοι μιλούν για χερσαία επίθεση. Μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Richard Hecht σε τακτική ενημέρωση με δημοσιογράφους, σύμφωνα με το Reuters. Ο Hecht δεν προχώρησε σε άλλες διευκρινίσεις.

Ισραήλ: Κραυγή αγωνίας από την μητέρα της 21χρονης ομήρου της Χαμάς – «Ικετεύω να μου δώσουν πίσω το μωρό μου»

Νωρίτερα σήμερα, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι η συζήτηση για το καθεστώς στη Γάζα, μετά τον πόλεμο, θα αποτελέσει ένα «παγκόσμιο ζήτημα».

Ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι το καθεστώς της Λωρίδας της Γάζας μετά την προγραμματισμένη χερσαία επίθεση του Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακα θα είναι ένα «παγκόσμιο ζήτημα» για συζήτηση από τους πολιτικούς του Ισραήλ και με άλλες χώρες.

Μαίνονται οι συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς – Διπλωματικός μαραθώνιος για τους αμάχους της Γάζας

«Έχουμε όλα τα πιθανά σενάρια κατάληξης», είπε ο υποναύαρχος Daniel Hagari στα ΜΜΕ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν ο ισραηλινός στρατός σχεδιάζει να παραμείνει και να κυβερνήσει την Γάζα, μετά την χερσαία εισβολή.

Η κατάσταση είναι απελπιστική στη Γάζα, όπου 2.800 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις ισραηλινές επιθέσεις και 11.000 έχουν τραυματιστεί, εκ των οποίων οι μισοί είναι γυναίκες και παιδιά. Μόνο κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, 71 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ εναντίον της Χαν Γιούνις και της Ράφα στη Λωρίδα της Γάζας. Από τις επιθέσεις επλήγησαν σπίτια, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο al Jazeera επικαλούμενο αξιωματούχους του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας.

Η Τουρκία σε συνομιλίες με την Χαμάς για τους ομήρους

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, η Άγκυρα βρίσκεται σε συνομιλίες με την Χαμάς για την απελευθέρωση των ξένων, των πολιτών και των παιδιών που κρατούνται όμηροι από την οργάνωση.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας βρίσκεται στην Βηρυτό ύστερα από πρόσκληση του Λιβανέζου ομολόγου του, Αμπντάλα Ρασίντ Μπουχαμπίμπ.

Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Εξωτερικών της Βηρυτού, ο Χακάν Φιντάν δήλωσε στο πλευρό του Λιβανέζου ομολόγου του ότι «πολλές χώρες» έχουν ζητήσει από την Τουρκία να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των πολιτών τους που κρατούνται από την Χαμάς. «Κατά συνέπεια, έχουμε αρχίσει να συνομιλούμε, ιδιαίτερα με την πολιτική πτέρυγα της Χαμάς».

Χθες, ο Φιντάν μίλησε για το θέμα με τον αρχηγό της Χαμάς, Ισμαΐλ Χανίγιε, σύμφωνα με πηγή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προλάβουμε την εξέλιξη του πολέμου κατά τρόπο που θα αποσταθεροποιήσει χώρες της περιοχής, κυρίως τον Λίβανο, την Αίγυπτο και την Ιορδανία, είπε.

Ήρθε η ώρα για τη διεθνή κοινότητα να κάνει ένα σοβαρό βήμα προς την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους εντός των συνόρων του 1967, με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Την περασμένη εβδομάδα η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Χαμάς, με στόχο την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από την ισλαμική οργάνωση.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρόσφερε την μεσολάβησή του και πολλαπλασίασε τις επαφές του με τους άραβες και δυτικούς ηγέτες, όπως και ο Τούρκος υπουργός των Εξωτερικών.

Ο Χακάν Φιντάν ανακοίνωσε σήμερα την συμμετοχή του στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, που θα πραγματοποιηθεί αύριο στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ