Πόλεμος στην Ουκρανία: Το “φάντασμα του Κιέβου”… ξαναχτυπά – Ο “ατρόμητος πιλότος” και το μήνυμα στους Ρώσους

Λίγες μόλις ημέρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τα social media πλημμύρισαν με την ηρωική ιστορία του αποκαλούμενου “το φάντασμα του Κιέβου”.

Πρόκειται για έναν ατρόμητο πιλότο μαχητικών αεροσκαφών, που, σύμφωνα με τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κατέρριψε πέντε ρωσικά αεροσκάφη μέσα σε μία μέρα.

Τώρα το “φάντασμα του Κιέβου” ξαναχτυπά και σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες έχει καταρρίψει συνολικά 49 ρωσικά αεροσκάφη.

Μάλιστα, το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας ανήρτησε φωτογραφία με το “φάντασμα του Κιέβου” και έγραψε: “Γεια σας ρωσικά τέρατα, έρχομαι για τις ψυχές σας!”

Το περιβόητο “φάντασμα”, που έχει γίνει κάτι σαν ένας λαϊκός ήρωας, ενδέχεται να αποτελεί ένα μυθικό κατασκεύασμα, αλλά σίγουρα εξυπηρετεί πολύ καλά τον σκοπό: να κρατά ανυψωμένο το ηθικό των Ουκρανών που πιστεύουν ότι ο ηρωικός πιλότος τους προστατεύει εξολοθρεύοντας τον εχθρό.

Οι αναφορές ξεκίνησαν από τον επίσημο λογαριασμό της Ουκρανίας στο twitter όταν ξεκίνησε η εισβολή στη χώρα. Τότε αναρτήθηκε ένα σκίτσο του πιλότου με τη φράση το “φάντασμα του Κιέβου” που έμελλε να κατακτήσει τους ουκρανικούς αιθέρες και τις καρδιές των Ουκρανών αλλά και να γίνει ο εφιάλτης των Ρώσων.

Η ιστορία του έγινε viral και μάλιστα, φωτογραφία του ανήρτησε και ο πρώην πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο αναδημοσιεύοντας τον… λαϊκό μύθο ότι ο πιλότος είχε καταρρίψει περισσότερα από πέντε ρωσικά μαχητικά.

Ωστόσο, η ιστορία του “φαντάσματος του Κιέβου” έγινε δεκτή με σκεπτικισμό από τους ειδικούς στην αεροπορία, οι οποίοι έσπευσαν να τονίσουν ότι είναι πολύ δύσκολο για έναν πιλότο να καταρρίψει έξι αεροσκάφη μόνος του σε μία ημέρα. Μάλιστα, επισημαίνουν ότι δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία μυθική ιστορία που διαδίδεται για να διατηρήσει ζωντανές τις ελπίδες ενός λαού.

Χρήστες του διαδικτύου σκάλισαν και ανακάλυψαν ότι οι συγκεκριμένες φωτογραφίες του πιλότου είχαν ανέβει στον επίσημο λογαριασμό του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, στις 25 Απριλίου 2019 για να παρουσιάσουν τη δοκιμή γαλλικού κράνους από Ουκρανούς πιλότους της τακτικής αεροπορίας.

Άλλοι επίσης δύσπιστοι ανέφεραν ότι όλα κι όλα είναι 49 τα ρωσικά μαχητικά που έχουν καταρριφθεί από την έναρξη της εισβολής, οπότε είναι δύσκολο να τα έχει καταρρίψει όλα ένας άνθρωπος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ