Πόλεμος στην Ουκρανία: “Ο Ερντογάν θέλει να τεθεί διαμεσολαβητής στη σύγκρουση” – Τι σχολιάζει η “Le Figaro”

Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην Αττάλεια στην πρώτη υψηλόβαθμη συνάντηση αξιωματούχων των δύο χωρών μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν οδήγησε στην εκεχειρία που ζήτησε το Κίεβο.

“Δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του, σημειώνει σε άρθρο της η Le Figaro.

Της Μαρίας Δεναξά

Ωστόσο, οι δύο άνδρες δεσμεύθηκαν να “συνεχίσουν τις συνομιλίες τους σε αυτήν τη μορφή”.

Aν υπάρχει μια χώρα που βγαίνει κερδισμένη από αυτή τη μίνι σύνοδο κορυφής, αυτή είναι η Τουρκία, σχολιάζει η ανταποκρίτρια της ε/φ στην Κωνσταντινούπολη.

Πριν από τη ρωσική επίθεση, ο Ερντογάν είχε προτείνει αρκετές φορές να οργανώσει συνομιλίες μεταξύ του Πούτιν και του Ζελένσκι, εκμεταλλευόμενος την εξαιρετική γεωστρατηγική θέση της χώρας του και τον πραγματισμό του, που του έχει εξασφαλίσει προνομιακές σχέσεις και με τα δύο μέρη.

Παρά τις διαφορές σχετικά με τις συγκρούσεις στη Λιβύη και τη Συρία, οι δύο χώρες, Ρωσία και Τουρκία, διατηρούν στενές εμπορικές σχέσεις. [..] Η Τουρκία, βασικό μέλος του ΝΑΤΟ, δεν διστάζει, από την άλλη, να καταγγείλει ανοιχτά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, στην οποία προμηθεύει πολεμικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και στην οποία σκοπεύει να προστατεύσει την τουρκόφωνη μειονότητα των Τατάρων (περιοχή της Κριμαίας).

Πάνω απ’ όλα, έκλεισε τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων για τα ρωσικά πολεμικά πλοία, εφαρμόζοντας τη Σύμβαση του Μοντρέ. Αυτή η επιδίωξη για αποφασιστικότητα ανταποκρίνεται στην επιθυμία να περιοριστούν οι ρωσικές επεκτατικές φιλοδοξίες στη Μαύρη Θάλασσα.

“Σε αντίθεση με το κλισέ περί συμμαχίας των περιστάσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας, η τελευταία είναι το μόνο μέλος του ΝΑΤΟ που κατάφερε να δείξει τα όρια στους Ρώσους στη Συρία, τη Λιβύη”, δήλωσε ο Τούρκος πρέσβης στη Γαλλία, Ali Onaner στο AFP. Κάποιοι θυμούνται το επεισόδιο με το ρωσικό αεροσκάφος που καταρρίφθηκε το 2015 στα τουρκοσυριακά σύνορα από την τουρκική πολεμική αεροπορία. [..]

Ερντογάν

Η μοναδικότητα αυτής της σχέσης μεταξύ των δύο χωρών, που αποτελείται από ανταγωνισμό, αμοιβαία δυσπιστία και αλληλεξάρτηση, προσφέρει στην Άγκυρα ένα περιθώριο ελιγμών που δεν έχει η Δύση – και το οποίο η Τουρκία σκοπεύει να εκμεταλλευτεί για να καλλιεργήσει το ρόλο της ως διαμεσολαβητή. “Κατά τη διάρκεια της συριακής κρίσης, οι Τούρκοι και οι Ρώσοι αξιωματούχοι διεξήγαγαν τακτικά τεταμένες διαπραγματεύσεις υπερασπιζόμενοι αντίθετες θέσεις. Η Τουρκία είναι το μέλος του ΝΑΤΟ που έχει αποκτήσει τη μεγαλύτερη εμπειρία στην αντιμετώπιση δύσκολων ζητημάτων με τη Ρωσία”, δήλωσε ο Onaner.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ