“Πόλεμος” για τα παγωτά: Η απόφαση της Ben & Jerry’s και η αντίδραση του Ισραήλ

Για “σοβαρές επιπτώσεις” προειδοποίησε το Ισραήλ την εταιρεία Unilever Plc, μετά την απόφαση της θυγατρικής της Ben & Jerry’s να σταματήσει να πουλά παγωτά στις κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές. Παράλληλα, ζήτησε από τις Πολιτείες των ΗΠΑ να επικαλεστούν τη νομοθεσία τους κατά του μποϊκοτάζ.

Σημειώνεται πως η αμερικανική εταιρεία παγωτών Ben & Jerry’s ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι πρόκειται να σταματήσει να πουλά τα προϊόντα της στις κατεχόμενες από το Ισραήλ παλαιστινιακές περιοχές, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση Ισραηλινών αξιωματούχων.

Όπως αναφέρθηκε στην ανακοίνωση της εταιρείας: “Πιστεύουμε ότι δεν συνάδει με τις αρχές μας τα παγωτά Ben & Jerry’s να πωλούνται στις κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές. Έχουμε μακρά συνεργασία με τους κατόχους της άδειάς μας που παρασκευάζουν τα παγωτά μας στο Ισραήλ και τα διανέμουν στην περιοχή” σημείωσε στην ανακοίνωσή της η Βen & Jerry’s, η οποία αποφάσισε να μην ανανεώσει την άδεια η οποία λήγει του χρόνου.

Ωστόσο η εταιρεία ξεκαθαρίζει ότι “θα παραμείνει στο Ισραήλ”, αν και τα προϊόντα της δεν θα πωλούνται στις κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές. Όπως ήταν αναμενόμενο, η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Ισραηλινών, που έσπευσαν να εκφράσουν τις σκέψεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και πολλών πολιτικών.

“Το μποϊκοτάζ δεν έχει και δεν θα έχει αποτέλεσμα και θα πολεμήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις”, αντέδρασε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ σε ανακοίνωσή του προς το AFP, ενώ πρόσθεσε “παγωτά υπάρχουν πολλά, αλλά έχουμε μία μόνο χώρα”.

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Γιαΐρ Λαπίντ σχολίασε σε βίντεο: “Η απόφαση της Ben & Jerry’s αποτελεί μια επονείδιστη υποχώρηση στον αντισημιτισμό, στο κίνημα BDS (μποϊκοτάζ, αποεπενδύσεις, κυρώσεις), σε όλα τα κακά της αντιισραηλινής και αντιεβραϊκής ρητορικής”.

Στην ανακοίνωση αυτή όμως αντέδρασε και ο τέως πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιιάχου ο οποίος έγραψε στο twitter: “Εμείς οι Ισραηλινοί γνωρίζουμε πλέον πιο παγωτό να ΜΗΝ αγοράσουμε”.

Εξάλλου, το γραφείο του Μπένετ ανακοίνωσε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός συνομίλησε με τον επικεφαλής της Unilever Άλαν Τζόουπ σχετικά με το “κατάφωρα αντιισραηλινό μέτρο”.

“Για το Ισραήλ αυτή η ενέργεια έχει σοβαρές επιπτώσεις, νομικές και άλλες, και θα κινηθούμε επιθετικά εναντίον οποιουδήποτε μέτρου μποϊκοτάζ που στοχοθετεί πολίτες”, τόνισε ο Μπένετ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Γκιλάντ Ερντάν, ο Ισραηλινός πρεσβευτής στην Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι έστειλε επιστολή για το θέμα σε 35 Αμερικανούς κυβερνήτες οι πολιτείες των οποίων έχουν νομοθετήσει κατά του μποϊκοτάζ εις βάρος του Ισραήλ.

Σύμφωνα με την επιστολή, ο Ερντάν καλεί τους κυβερνήτες “να λάβουν άμεση και αποφασιστική δράση για να αντιμετωπιστούν αυτές οι αντισημιτικές ενέργειες”. Από την πλευρά τους οι Παλαιστίνιοι χαιρέτισαν την απόφαση της Ben & Jerry’s.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ