Πλοίο που βυθίστηκε πριν από 140 χρόνια βρέθηκε σχεδόν άθικτο – Φωτογραφίες από τον βυθό

Ένα πλοίο που βυθίστηκε στη λίμνη Μίσιγκαν πριν από 142 χρόνια βρέθηκε σχεδόν εντελώς άθικτο από ιστορικούς του Ουισκόνσιν. Η γολέτα Trinidad ανακαλύφθηκε σε βάθος 82 μέτρων στη λίμνη Μίσιγκαν στα ανοιχτά της ακτής του Algoma,από τους ιστορικούς Brendon Baillod και Bob Jaeck.

«Το ναυάγιο είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα ναυάγια στα ύδατα του Ουισκόνσιν, με το κατάστρωμά του να παραμένει άθικτο, να περιέχει τα υπάρχοντα του πληρώματος και τις άγκυρες και τον εξοπλισμό του καταστρώματος ακόμα», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους.

Το σκάφος βυθίστηκε στη λίμνη το 1881. Ο Baillod και ο Jaeck το βρήκαν τον Ιούλιο, χρησιμοποιώντας αφηγήσεις επιζώντων και ιστορικά αρχεία, και στη συνέχεια σόναρ πλάγιας σάρωσης, για να βρουν στην τοποθεσία του σκάφους.

Παρά το πέρασμα του χρόνου, το σκάφος ήταν σε σχεδόν παρθένα κατάσταση: ο τροχός του πλοίου βρέθηκε στον πυθμένα της θάλασσας χωρίς να λείπει ένα κομμάτι. Το κύριο τμήμα του σκάφους ήταν άθικτο, με τα κοντάρια αποκολλημένα. Το κατάστρωμα είχε μόνο μια εγκοπή στην οροφή, αλλά η κύρια δομή παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό ανέγγιχτη.

ναυάγιο πλοίο
Φωτογραφία: Tamara Thomsen, State Historical Society of Wisconsin

Η σκούνα μήκους 40 μέτρων – παρόμοια με ένα ιστιοφόρο με επιπλέον πανιά – χρησιμοποιήθηκε κυρίως στο εμπόριο σιτηρών μεταξύ Μιλγουόκι, Σικάγο και Oswego της Νέας Υόρκης.

ναυάγιο πλοίο
Φωτογραφία: Tamara Thomsen, State Historical Society of Wisconsin

Το τελευταίο ταξίδι πριν από το ναυάγιο

Το τελευταίο του ταξίδι έγινε στις 11 Μαΐου 1881, καθώς το Τρινιντάντ μετέφερε άνθρακα στο Μιλγουόκι και υπέστη διαρροή ενώ ταξίδευε στο Sturgeon Bay. Το σκάφος βυθίστηκε 10 μίλια από την ακτή του Algoma, «παίρνοντας μαζί του όλα τα υπάρχοντα του πληρώματος και τον σκύλο του καπετάνιου στη Νέα Γη», σύμφωνα με το δελτίο Τύπου.

Ο καπετάνιος John Higgins πίστευε ότι το κύτος είχε υποστεί ζημιά ενώ το πλοίο διέσχιζε πεδία πάγου στα στενά του Mackinac. Και οι εννέα επιβάτες – συμπεριλαμβανομένου του καπετάνιου – επέζησαν. Έκαναν κωπηλασία οκτώ ώρες με μια λέμβο μέχρι την ακτή.

Οι αρχικοί ιδιοκτήτες του σκάφους δεν το συντήρησαν, με αποτέλεσμα η αξία του να πέσει κατακόρυφα. Τα αρχεία ασφάλισης δείχνουν ότι το Τρινιντάντ αποτιμήθηκε στα 22.000 δολάρια το 1867, αλλά μέχρι το 1878, άξιζε μόνο το μισό από αυτό, είπε ο Baillod σε δελτίο Τύπου .

ναυάγιο πλοίο
Φωτογραφία: Tamara Thomsen, State Historical Society of Wisconsin
ναυάγιο πλοίο
Φωτογραφία: Tamara Thomsen, State Historical Society of Wisconsin

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ