Paz Márquez-Benítez: Το Google Doodle για την Φιλιππινέζα συγγραφέα και δασκάλα

Το σημερινό Doodle γιορτάζει τα 129α γενέθλια της Φιλιππινέζας συγγραφέα, εκδότη και δασκάλας Paz Márquez-Benítez.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας της, ανέπτυξε τη λογοτεχνία των Φιλιππίνων και δίδαξε πολλούς από τους πιο διακεκριμένους συγγραφείς του έθνους.

Είναι γνωστή για τη συγγραφή του πρώτου σύγχρονου διηγήματος των Φιλιππίνων που γράφτηκε στα αγγλικά, Dead Stars.

Η Paz Márquez-Benítez γεννήθηκε σε μια οικογένεια δασκάλων στη Λουσένα της Κεζόν μία ημέρα σαν τη σημερινή το μακρινό 1894.

Ακαδημαϊκό θαύμα, γράφτηκε στο γυμνάσιο σε ηλικία εννέα ετών και επαινέστηκε ιδιαίτερα για την ικανότητά της στα αγγλικά.

Στη συνέχεια φοίτησε στο Philippine Normal University στη Μανίλα όπου ανακάλυψε την αγάπη της για το γράψιμο. Δύο χρόνια αργότερα, η Márquez-Benítez ίδρυσε και σπουδασε στο νέο Κολέγιο Φιλελεύθερων Τεχνών του Πανεπιστημίου των Φιλιππίνων, που αποφοίτησε το 1912.

Σύντομα επέστρεψε στο alma mater της ως καθηγήτρια γραφής και χρησιμοποίησε την πλατφόρμα της για να γράψει το Dead Stars το 1925. Ο Márquez-Benítez ήταν ισχυρός υποστηρικτής της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς των Φιλιππίνων και υποστήριξε σθεναρά την ανεξαρτησία.

Και οι δύο βασικοί χαρακτήρες του διηγήματος συμβόλιζαν τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό. Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Philippines Herald και απέσπασε την αποδοχή των κριτικών ως εθνικό λογοτεχνικό έργο.

Ήταν μέντορας πολλών συγγραφέων που αργότερα έγιναν διάσημοι και συνέταξαν την πρώτη ανθολογία φιλιππινέζικων ιστοριών στην αγγλική γλώσσα, Φιλιππινέζικα Love Stories (1928) με έργα των μαθητών της.

Πέρα από αυτά τα επιτεύγματα, η Márquez-Benítez βοήθησε στην ίδρυση του Πανεπιστημίου Γυναικών των Φιλιππίνων. Υπηρέτησε επίσης ως συντάκτρια στο Philippine Educational Magazine και στο Women’s Home Journal, το πρώτο γυναικείο περιοδικό της χώρας.

Η κόρη της, Virginia Benítez Licuanan, έγραψε τη βιογραφία της Paz Márquez-Benítez: One Woman’s Life, Letters, and Writings το 1995, η οποία περιλαμβάνει επίσης τις επιστολές και τις καταχωρίσεις του ημερολογίου της.

Χρόνια πολλά, Paz Márquez-Benitez!

Τι είναι τα Google Doodle

Τα google doodle δημιουργούνται από τη Google για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων.

Η ομάδα μηχανικών και σχεδιαστών doodle της Google (γνωστοί ως doodlers) ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες.

Το πρώτο doodle είχε δημιουργηθεί το 1998, όταν οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, προκειμένου να ενημερώσουν τους χρήστες ότι θα λείπουν (ήθελαν να πάνε σε φεστιβάλ στην έρημο της Νεβάδα), τοποθέτησαν το σχέδιο μίας φιγούρας σε ράβδο πίσω από το δεύτερο «ο» του λογοτύπου της εταιρείας, ενημερώνοντας έτσι τους χρήστες ότι βρίσκονται εκτός γραφείου.

Η ιδέα άρεσε και έκτοτε καθιερώθηκε και εμπλουτίσθηκε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ