Παραλύει η Γαλλία από την απεργία λόγω συνταξιοδοτικού – Επεισόδια στις διαδηλώσεις – ΒΙΝΤΕΟ

Χρήση δακρυγόνων έκανε η αστυνομία εναντίον διαδηλωτών στη γαλλική πόλη Ναντ, στα δυτικά της χώρας, στη διάρκεια διαδήλωσης εναντίον της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος που προωθεί ο Εμανουέλ Μακρόν.

Για πρώτη φορά, τα εργατικά συνδικάτα στη Γαλλία κατέβηκαν σήμερα σύσσωμα στους δρόμους για να διαδηλώσουν εναντίον της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού κατά τη 13η ημέρα των απεργιακών κινητοποιήσεων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, οι οποίες εξακολουθούν να παραλύουν το Παρίσι και άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας.

Στόχος των αντιτιθέμενων στο νέο καθολικό σύστημα συνταξιοδότησης που προωθεί ο Μακρόν είναι να πραγματοποιηθεί μια μαζική κινητοποίηση που θα αναγκάσει την κυβέρνηση σε υποχώρηση, τη στιγμή μάλιστα που αυτή έχει αποδυναμωθεί από την παραίτηση του “αρχιτέκτονα” της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, Ζαν-Πολ Ντελεβουά, ο οποίος είναι ύποπτος για σύγκρουση συμφερόντων.

Πρόκειται για την τρίτη ημέρα πανεθνικής απεργίας και διαδηλώσεων που πραγματοποιείται από την αρχή του μήνα στη Γαλλία. Στις 5 Δεκεμβρίου είχαν κατέβει στους δρόμους περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι στη χώρα. Στην επόμενη, στις 11 του μήνα, συμμετείχν λιγότεροι από τους μισούς (339.000). Ωστόσο σήμερα μετέχουν όλα τα συνδικάτα, ακόμη και τα πιο μεταρρυθμιστικά, όπως το CFDT, από το οποίο ο Μακρόν μπορεί να περίμενε ότι θα υιοθετούσε την μεταρρύθμισή του.

Παράλληλα με την τρίτη ημέρα διεπαγγελματικών διαδηλώσεων και απεργιών, σήμερα συνεχίζεται για 13η ημέρα η απεργιακή κινητοποίηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, κυρίως στο μετρό του Παρισιού και στο σιδηροδρομικό δίκτυο, μολονότι έχει αρχίσει η εξεταστική περίοδος για τους φοιτητές.

Η παραίτηση του Ντελεβουά

“Τα συνδικάτα στους δρόμους για να λυγίσουν την κυβέρνηση”, είναι ο τίτλος της Le Figaro, ενώ η Liberation, η οποία πρόσκειται στην αριστερά, επιμένει στον θόρυβο που προκάλεσε η αποχώρηση του Ντελεβουά, ο οποίος αναγκάστηκε σε παραίτηση επειδή είχε “παραλείψει” να δηλώσει, ως όφειλε βάσει του νόμου, περίπου δέκα άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες που είχε παράλληλα με τα κυβερνητικά του καθήκοντα.

“Ο Ντελεβουά στη σύνταξη. Η κυβέρνηση δεν παίρνει μόρια”, γράφει η Liberation κάνοντας ένα λογοπαίγνιο αναφερόμενη στο νέο καθολικό σύστημα συνταξιοδότησης μέσω μοριοδότησης που προωθεί η κυβέρνηση, το οποίο προορίζεται να αντικαταστήσει τα 42 υπάρχοντα καθεστώτα, μεταξύ των οποίων ειδικά καθεστώτα, τα οποία επιτρέπουν κυρίως, όπως συμβαίνει με την περίπτωση των οδηγών τρένων, στους εργαζόμενους σε κάποιους κλάδους να παίρνουν σύνταξη νωρίτερα.

Ωστόσο αυτό που ώθησε στους δρόμους ακόμη και τα συνδικάτα που έβλεπαν ευνοϊκά ένα νέο σύστημα συνταξιοδότησης μέσω μοριοδότησης είναι η προσθήκη που έγινε σε αυτό για την ηλικία πλήρους συνταξιοδότησης στα 64 έτη.

Σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασε ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, η νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης παραμένει βάσει της μεταρρύθμισης στα 62 έτη, αλλά “ένα σύστημα μπόνους-εκπτώσεων” παροτρύνει τους εργαζόμενους να δουλεύουν για μεγαλύτερο διάστημα, μέχρι τα 64 χρόνια τους, για να πάρουν πλήρη σύνταξη, κάτι που έχει στόχο να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός του συστήματος συνταξιοδότησης. Πρόκειται για μια “ισχυρή” παρότρυνση για να αποχωρήσει κανείς στα 64, σύμφωνα με τον ίδιο.

Φιλίπ: Η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμισηΠαρά τις συνεχιζόμενες σφοδρές αντιδράσεις, η γαλλική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ.«Η δημοκρατική και συνδικαλιστική αντιπολίτευση στο σχέδιό μας είναι απολύτως θεμιτή. Όμως έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα τι είναι το σχέδιό μας και η κυβέρνησή μου είναι πλήρως αποφασισμένη να μεταρρυθμίσει το σύστημα των συντάξεων και να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος», δήλωσε ο Φιλίπ στη διάρκεια ομιλίας του στο κοινοβούλιο υπερασπιζόμενος «τη δημιουργία ενός καθολικού συνταξιοδοτικού καθεστώτος» που θα αντικαταστήσει τα 42 διαφορετικά συνταξιοδοτικά καθεστώτα που υφίστανται τώρα.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων στη διάρκεια διαδήλωσης που οργάνωσαν τα συνδικάτα τα οποία αντιτίθενται στη μεταρρύθμιση. Τους προηγούμενους μήνες η Ναντ αποτέλεσε κατ’ επανάληψη σκηνικό συγκρούσεων ανάμεσα στην αστυνομία και οργανώσεις τις ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Πηγή φωτό: france3-regions.francetvinfo.fr/

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ