Πακιστάν: Η συγκλονιστική στιγμή της έκρηξης – ΒΙΝΤΕΟ

Ένας βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάχθηκε σε πολιτική συγκέντρωση σε πρώην προπύργιο των μαχητών στο βορειοδυτικό Πακιστάν που συνορεύει με το Αφγανιστάν την Κυριακή, σκοτώνοντας τουλάχιστον 44 ανθρώπους και τραυματίζοντας σχεδόν 200 σε μια επίθεση που, σύμφωνα με έναν ανώτερο ηγέτη, είχε στόχο να αποδυναμώσει τους πακιστανούς ισλαμιστές.

Μακελειό στο Πακιστάν: Τουλάχιστον 44 νεκροί και 130 τραυματίες έπειτα από βομβιστική επίθεση

Οι υποστηρικτές του σκληροπυρηνικού Πακιστανού κληρικού και ηγέτη πολιτικού κόμματος Φαζλούρ Ρεχμάν, του οποίου το συντηρητικό, θρησκευτικό κόμμα Τζαμιά Ουλεμά-ε-Ισλάμ υποστηρίζει γενικά τους περιφερειακούς ισλαμιστές, συναντήθηκαν στο Μπατζούρ σε μια αίθουσα κοντά σε μια αγορά έξω από την πρωτεύουσα της περιοχής. Αξιωματούχοι του κόμματος δήλωσαν ότι ο Ρεχμάν δεν ήταν στη συγκέντρωση.

Τα πλάνα από το μακελειό που προκάλεσε είναι σοκαριστικά.

Η αστυνομία της επαρχίας ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από βομβιστή αυτοκτονίας ο οποίος πυροδότησε το γιλέκο του με τα εκρηκτικά κοντά στη σκηνή όπου κάθονταν αρκετοί ανώτεροι ηγέτες του κόμματος. Είπε ότι οι αρχικές έρευνες υποδεικνύουν ότι η ομάδα Ισλαμικό Κράτος -η οποία δρα στο Αφγανιστάν και είναι εχθρός των Αφγανών Ταλιμπάν- θα μπορούσε να βρίσκεται πίσω από την επίθεση, και οι αστυνομικοί εξακολουθούν να ερευνούν.

“Υπήρχε σκόνη και καπνός τριγύρω, και ήμουν κάτω από κάποιους τραυματίες από όπου με δυσκολία μπορούσα να σηκωθώ, μόνο για να δω το χάος και κάποια διασκορπισμένα άκρα“, δήλωσε ο Adam Khan, 45 ετών, ο οποίος έπεσε στο έδαφος από την έκρηξη γύρω στις 4 μ.μ. και χτυπήθηκε από θραύσματα στο πόδι και στα δύο χέρια του.

Οι Ταλιμπάν του Πακιστάν, ή TTP, ανέφεραν σε ανακοίνωση που έστειλαν στο Associated Press ότι η βομβιστική επίθεση είχε στόχο να στρέψει τους ισλαμιστές ο ένας εναντίον του άλλου. Ο Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ, εκπρόσωπος των Αφγανών Ταλιμπάν, δήλωσε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, πρώην Twitter, ότι “τέτοια εγκλήματα δεν μπορούν να δικαιολογηθούν με κανέναν τρόπο“.

Η κατάληψη της εξουσίας από τους Αφγανούς Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν στα μέσα Αυγούστου του 2021 ενθάρρυνε την TTP. Αυτοί τερμάτισαν μονομερώς μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με την πακιστανική κυβέρνηση τον Νοέμβριο και έχουν εντείνει τις επιθέσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Η βομβιστική επίθεση σημειώθηκε λίγες ώρες πριν από την άφιξη του Κινέζου αντιπροέδρου Χε Λιφένγκ στο Ισλαμαμπάντ, όπου επρόκειτο να συμμετάσχει σε εκδήλωση για τον εορτασμό της δεκαετίας του Οικονομικού Διαδρόμου Κίνας-Πακιστάν ή CPEC, ενός εκτεταμένου πακέτου στο πλαίσιο του οποίου το Πεκίνο έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στο Πακιστάν.

Ο Φερόζ Τζαμάλ, υπουργός Πληροφοριών της επαρχίας, δήλωσε στο Associated Press ότι μέχρι στιγμής 44 άνθρωποι έχουν “μαρτυρήσει” και σχεδόν 200 έχουν τραυματιστεί από τη βομβιστική επίθεση. Η βομβιστική επίθεση ήταν μία από τις τέσσερις χειρότερες επιθέσεις στα βορειοδυτικά από το 2014, όταν 147 άνθρωποι, κυρίως μαθητές, σκοτώθηκαν σε επίθεση των Ταλιμπάν σε σχολείο του στρατού στην Πεσαβάρ. Τον Ιανουάριο, 74 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια βομβιστική επίθεση σε τζαμί. Τον Φεβρουάριο, περισσότεροι από 100 άνθρωποι, κυρίως αστυνομικοί, έχασαν τη ζωή τους σε βομβιστική επίθεση σε τζαμί μέσα σε συγκρότημα υψηλής ασφαλείας που στεγάζει το αρχηγείο της αστυνομίας της Πεσαβάρ.

Ο πρωθυπουργός Σεχμπάζ Σαρίφ και ο πρόεδρος Αρίφ Αλβί καταδίκασαν την επίθεση και ζήτησαν από τους αξιωματούχους να παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια στους τραυματίες και στις οικογένειες των πενθούντων. Ο Σαρίφ αργότερα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρεχμάν, τον επικεφαλής του JUI, του μετέφερε τα συλλυπητήριά του και τον διαβεβαίωσε ότι όσοι ενορχήστρωσαν την επίθεση θα τιμωρηθούν.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ