Ουκρανία: Συνομιλία Ερντογάν – Πούτιν για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις – Οι όροι, οι απώλειες και οι λεηλασίες

Διερευνητική επαφή με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με στόχο την έναρξη συνομιλιών για τερματισμό των συγκρούσεων στην Ουκρανία. Οι δύο ηγέτες διατύπωσαν τους όρους τους, ενώ στο μέτωπο, οι απώλειες Ρώσων και Ουκρανών είναι σημαντικές.

«Ο Πούτιν έχει καρκίνο και θα πεθάνει πολύ σύντομα» λέει ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε τηλεφωνική επαφή με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και του είπε ότι οι προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας θα πρέπει να υποστηριχθούν από μια μονομερή κατάπαυση του πυρός και ένα “όραμα για μια δίκαιη λύση”, ανέφερε σήμερα η τουρκική προεδρία.  Ο Ερντογάν και ο Πούτιν έχουν μιλήσει κατ’ επανάληψη αφότου οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Η Τουρκία μεσολαβεί σταθερά στην σύρραξη, όπως έκανε από κοινού με τα Ηνωμένα Έθνη για την επίτευξη της συμφωνίας που επέτρεψε την εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια.

“Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε πως οι εκκλήσεις για ειρήνη και διαπραγματεύσεις θα πρέπει να υποστηριχθούν από μια μονομερή κατάπαυση του πυρός και ένα όραμα για μια δίκαιη λύση”, ανέφερε η τουρκική ανακοίνωση στην οποία προστίθεται πως ο Ερντογάν υπενθύμισε στον Πούτιν τα θετικά αποτελέσματα της συμφωνίας για τον διάδρομο σιτηρών.  Η Ουκρανία είναι ένας σημαντικός παραγωγός σιτηρών, αλλά η παραγωγή και οι εξαγωγές έχουν μειωθεί αφότου η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα και άρχισε να αποκλείει τα λιμάνια της.

Ουκρανία: Ο «χάρτης» της φονικής επίθεσης στην Μακιίβκα

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης τη Συρία, με τον Ερντογάν να λέει στον Πούτιν πως πρέπει να γίνουν απτά βήματα για την εκδίωξη των Κούρδων μαχητών από την περιοχή των συνόρων με τη Συρία, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας. “Ο πρόεδρος Ερντογάν τόνισε ότι απτά βήματα πρέπει τώρα να γίνουν για την εκδίωξη της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK/PYD/YPG από τις περιοχές των συνόρων με την Τουρκία, ειδικά την Τελ Ρίφατ και τη Μάνμπιτζ”, ανέφερε η τουρκική ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση του Κρεμλίνου για τη συνομιλία Πούτιν – Ερντογάν

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε στον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν πως η Ρωσία είναι ανοικτή στον διάλογο για την Ουκρανία, αλλά το Κίεβο θα πρέπει να δεχθεί την απώλεια εδαφών τα οποία διεκδικεί η Ρωσία.  “Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επαναβεβαίωσε πως η Ρωσία είναι ανοικτή σε έναν σοβαρό διάλογο, υπό τον όρο ότι οι αρχές του Κιέβου θα εκπληρώσουν τις γνωστές και κατ΄επανάληψη διατυπωθείσες ρωσικές απαιτήσεις και  θα λάβει υπόψη τις νέες εδαφικές πραγματικότητες”, ανέφερε το Κρεμλίνο.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στους 89 νεκρούς ανεβάζει τον αριθμό των απωλειών του στη Μακίιβκα

Επίσης, ο Πούτιν “τόνισε τον καταστροφικό ρόλο της Δύσης, που διοχετεύει όπλα στο Κίεβο, παρέχει πληροφορίες και καθοδήγηση”, ανέφερε το Κρεμλίνο.

Οι πρόεδροι των δύο χωρών συζήτησαν επίσης έναν αριθμό ενεργειακών θεμάτων, περιλαμβανομένης της πρότασης για δημιουργία  κόμβου αερίου στην Τουρκία και της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου, ανέφερε  το Κρεμλίνο. Σύμφωνα πάντα με το Κρεμλίνο, ο Πούτιν είπε για άλλη μια φορά στον Ερντογάν πως πρέπει να αρθούν όλα τα εμπόδια τις ρωσικές εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων, όρο που η Ρωσία θεωρεί πως αποτελεί μέρος της συμφωνίας για τα σιτηρά.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι απώλειες

Προς το παρόν οι δύο πλευρές μετρούν απώλειες στο μέτωπο. Σημαντικές αλλά μικρότερες από αυτές των Ρώσων είναι οι στρατιωτικές απώλειες των Ουκρανών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διευθυντή του Γενικού Επιτελείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ερβέ Μπλεζάν τις οποίες έθεσε υπόψη των βουλευτών της γαλλικής Επιτροπής Εθνικής Άμυνας.  Σύμφωνα με τα πρακτικά που δόθηκαν στην δημοσιότητα, ο Μπλεζάν ανέφερε, ότι η Μόσχα, από την έναρξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», στις 24 Φεβρουαρίου, ως τον Δεκέμβριο, έχει χάσει «60% του συνολικού αποθέματός της σε άρματα μάχης και 70% του αποθέματος χερσαίων πυραύλων εδάφους – εδάφους», ενώ «το 40% των οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και το 20% του πυροβολικού της» είναι πλέον εκτός λειτουργίας.

Κατά την γαλλική  εφημερίδα Figaro, Ο Μπλεζάν ανέφερε, επίσης, ότι υπολογίζεται πως «τουλάχιστον 60.000 Ρώσοι μαχητές σκοτώθηκαν, με τρεις φορές περισσότερους τραυματίες, που σημαίνει, ότι περίπου 250.000 Ρώσοι μαχητές θα είναι σήμερα εκτός υπηρεσίας». Ως προς τις απώλειες της Ουκρανίας, σημείωσε,  ότι «παραδόξως» είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν και «είναι λιγότερο σημαντικές από αυτές των Ρώσων, αλλά και πάλι σημαντικές».  Κατά τον ίδιον, «ο βραχυπρόθεσμος στόχος για τους Ουκρανούς είναι να συγκροτήσουν τρία νέα σώματα στρατού μέχρι τον Μάρτιο του 2023, για έναν εκτιμώμενο όγκο 75.000 ανδρών», προκειμένου να μπορέσουν «να αναλάβουν την πρωτοβουλία στις επιχειρήσεις την επόμενη άνοιξη, στόχο που χαρακτήρισε «πολύ φιλόδοξο», συγκρίνοντας τον «με τον όγκο της χερσαίας επιχειρησιακής δύναμης του γαλλικού στρατού».

Η επιστράτευση και οι λεηλασίες

Ως προς τη μερική επιστράτευση από τη Μόσχα, στα τέλη Σεπτεμβρίου, 300.000 εφέδρων, αφού επεσήμανε την αναγνώριση από το Κρεμλίνο των «πολλών δυσλειτουργιών», εξέφρασε την εκτίμηση, ότι οι εν λόγω έφεδροι «θα χρησιμοποιηθούν για να πολλαπλασιάσουν τις γραμμές άμυνας στα παράνομα κατεχόμενα εδάφη». Τονίζοντας τον αντίκτυπο των κυρώσεων στη ρωσική οικονομία, που επηρεάστηκε από την «έλλειψη πρώτων υλών και ηλεκτρονικών εξαρτημάτων για την απόκτηση νέου εξοπλισμού», ανέφερε, ότι «γι’ αυτό οι Ρώσοι στρατιώτες παίρνουν τηλεοράσεις, πλυντήρια κ.λπ. όταν συνταξιοδοτηθούν, καθώς  ο στόχος δεν είναι τόσο να διακοσμήσουν τα σπίτια τους, αλλά να προμηθεύσουν τη ρωσική βιομηχανία με υλικά», το οποίο όμως, όπως σημείωσε, «δεν θα είναι αρκετό για να αποκαταστήσει τη δύναμή της».

Προέβλεψε, τέλος, ότι μια ρωσική «εαρινή επίθεση» θα «στόχευε στη συνέχιση της προόδου που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο» στο Χάρκοβο και τη Χερσώνα. Κατά την εκτίμησή του, «εάν δεν υπάρξει έκπληξη στις διαπραγματεύσεις, μια αιματηρή επίθεση θα έρθει την άνοιξη».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ