Ουκρανία: Ο Ερντογάν μιλά για τα σχέδια του Πούτιν – «Είναι έτοιμος να τελειώσει με τον πόλεμο το συντομότερο»

Πεπεισμένος ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στη Ρωσία να εξασφαλίσει τα ουκρανικά εδάφη που ελέγχονται από τα στρατεύματά της με αντάλλαγμα τον τερματισμό του πολέμου δηλώνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο πρόεδρος της Τουρκίας υποστήριξε δε ότι από το 2014 καλεί τον Βλαντίμιρ Πούτιν να επιστρέψει στην Ουκρανία την Κριμαία.

Ο Ερντογάν, σε συνέντευξη του στο αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι PBS, εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι τα εδάφη που έχουν καταληφθεί από την Ρωσία θα επιστραφούν στην Ουκρανία. Ο ίδιος απέρριψε το ενδεχόμενο να κατοχυρώσει η Ρωσική Ομοσπονδία τμήματα των ελεγχόμενων από την ίδια περιοχών ως προϋπόθεση για μια ειρηνική συμφωνία με την Ουκρανία.

«Όχι, και πέραν πάσης αμφιβολίας όχι… Εάν πρόκειται να εδραιωθεί η ειρήνη στην Ουκρανία, η επιστροφή των καταληφθέντων εδαφών θα είναι πολύ σημαντική. Αυτό είναι αυτό που αναμένεται, αυτό που θέλουν… Τα καταληφθέντα εδάφη θα επιστραφούν στην Ουκρανία.» ανέφερε ο Ερντογάν, απαντώντας στο ερώτημα, αν πρέπει να κάνουν υποχωρήσεις στην Μόσχα.

Ταυτόχρονα ο Τούρκος πρόεδρος, δήλωσε ότι από το 2014 συνομιλεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον καλεί τον «να επιστρέψει την Κριμαία στους νόμιμους κατόχους». «Οι άνθρωποι που ζουν εκεί είναι ταυτόχρονα και δικοί μας απόγονοι», υπογράμμισε ο Ερντογάν και προσέθεσε ότι για την Άγκυρα έχει σημασία η υποστήριξη των Τατάρων της Κριμαίας.

Στην συνέντευξη που είχε δώσει ο Ερντογάν μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πούτιν στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης στην Σαμαρκάνδη, είχε δηλώσει ότι ο Ρώσος πρόεδρος επιδιώκει να τελειώσει το πόλεμο το συντομότερο δυνατόν. «Είχαμε ευρύτατες συζητήσεις με τον Πούτιν στο Ουζμπεκιστάν. Και μου κατέστησε σαφές ότι είναι έτοιμος να τελειώσει με τον πόλεμο το συντομότερο δυνατόν. Αυτή την εντύπωση αποκόμισα, επειδή η κατάσταση εξελίσσεται αρκετά προβληματικά» δήλωσε ο Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον ίδιο το Κρεμλίνο θα ήθελε «να ολοκληρώσει αυτή την μάχη ειρηνικά». «Αυτή τη διένεξη, που προκάλεσε ανθρώπινα θύματα. Οι άνθρωποι πεθαίνουν και τελικά κανείς δεν είναι κερδισμένος» πρόσθεσε ο Ερντογάν, δηλώνοντας ότι η Μόσχα και το Κίεβο επέτυχαν συμφωνία για την ανταλλαγή 200μ αιχμαλώτων.

«Αξιοπρεπής λύση και για τους δύο» στον πόλεμο

Μιλώντας αργότερα από το βήμα του ΟΗΕ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη να βρουν μια «αξιοπρεπή» έξοδο για όλα τα μέρη στον πόλεμο στην Ουκρανία. «Μαζί, πρέπει να βρούμε μια λογική διπλωματική λύση που θα προσφέρει και στα δύο μέρη μια αξιοπρεπή έξοδο από την κρίση», δήλωσε ο Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.  «Θα συνεχίσουμε να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για τον τερματισμό του πολέμου… στη βάση της εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας της Ουκρανίας», πρόσθεσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι ελπίζει ότι «ο πόλεμος δεν μπορεί να υπερτερήσει» και ότι μια «δίκαια ειρηνευτική διαδικασία μπορεί να υπερισχύσει», υπενθυμίζοντας ότι δύο φορές από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου, η Τουρκία κατάφερε να συγκεντρώσει τους εκπροσώπους της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Αττάλεια στην νότια Τουρκία και στην Κωνσταντινούπολη.  «Καλώ τους διεθνείς οργανισμούς και όλες τις χώρες να υποστηρίξουν ειλικρινά τις προσπάθειες της Τουρκίας», πρόσθεσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος έχει επιτύχει να διατηρήσει τους δεσμούς του με τη Μόσχα και το Κίεβο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, προσφέρει τακτικά τη μεσολάβησή του σε αυτόν τον πόλεμο, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη να βρεθεί μια συμφωνία που να ικανοποιεί τα δύο μέρη.

Πηγές: DPA, DW, AΠΕ-ΜΠΕ

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ