Ουκρανία: «Ναι» στον πόλεμο λέει η συντριπτική πλειοψηφία των Ουκρανών

Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ απορρίπτουν τον ισχυρισμό της Ρωσίας ότι η Ουκρανία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει «βρώμικη» βόμβα στο έδαφός της, αναφέρει ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ μετά την επικοινωνία που είχε με τους υπουργούς Άμυνας των ΗΠΑ και της Βρετανίας, ενώ οι Ουκρανοί, παρά τα πλήγματα των Ρώσων τάσσονται μαζικά υπέρ του πολέμου.

«Μίλησα με τον υπουργό ‘Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν και με τον υπουργό ‘Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπεν Γουάλας, σχετικά με τον ψευδή ισχυρισμό της Ρωσίας ότι η Ουκρανία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει βρώμικη βόμβα στο έδαφός της. Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ απορρίπτουν αυτόν τον ισχυρισμό. Η Ρωσία δεν πρέπει να τον χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα για κλιμάκωση. Παραμένουμε σταθεροί στην υποστήριξή μας προς την Ουκρανία», σημειώνει στην ανάρτησή του ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Η δημοσκόπηση

Καθώς συνεχίζονται η αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων και οι βομβαρδισμοί των ουκρανικών πόλεμων από τη Ρωσία, η συντριπτική πλειοψηφία των Ουκρανών πιστεύει ότι η χώρα πρέπει να συνεχίσει την ένοπλη αντίστασή της απέναντι στη ρωσική εισβολή.  Σύμφωνα με μια έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, μετά από δύο εβδομάδες σφοδρών βομβαρδισμών ουκρανικών πόλεων, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Κίεβου, πάνω από το 80% των Ουκρανών θεωρεί ότι η αντίσταση πρέπει να συνεχιστεί.

Η σφυγμομέτρηση, που έγινε από το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου (KIIS) στο χρονικό διάστημα 21-23 Οκτωβρίου, έδειξε ότι το 86% των ερωτηθέντων απάντησε ότι είναι απαραίτητο να συνεχιστεί η μάχη κατά των εισβολέων, ακόμη και αν συνεχιστούν οι επιθέσεις με πυραύλους και με drones σε ουκρανικές πόλεις. Το ποσοστό των ανθρώπων που στηρίζει τη συνεχιζόμενη ένοπλη αντίσταση παραμένει υψηλό, στο 69%, ακόμη και στις ανατολικές περιφέρειες του Χαρκόβου και του Ντονέτσκ, που βιώνουν πολύ περισσότερες μάχες και όπου είναι πολύ μεγαλύτερος ο αριθμός των Ρωσόφωνων κατοίκων.

Τα δύο τρίτα όλων των ερωτηθέντων που απάντησαν στην ερώτηση και μίλησαν στα ρωσικά και όχι στα ουκρανικά (αν και οι δύο γλώσσες έχουν πολύ μεγάλο βαθμό συγγένειας) τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης του πολέμου εναντίον των Ρώσων εισβολέων, σύμφωνα με την έρευνα. Το ποσοστό εκτοξεύτηκε στο 89% μεταξύ εκείνων που απάντησαν στα ουκρανικά.
Ο υποδιευθυντής του KIIS, Αντόν Χρουσέτσκι δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι ο βομβαρδισμός ουκρανικών πόλεων από τη Ρωσία είχε τον αντίθετο από τον επιδιωκόμενο στόχο, που ήταν «να σπείρει πανικό, απόγνωση και να αναγκάσει τους Ουκρανούς να παραδοθούν».

«Ναι, ο τρόμος συνεχίζεται, άνθρωποι πεθαίνουν και τραυματίζονται, ουκρανικές οικογένειες αναγκάζονται να περνούν τα βράδια τους στο σκοτάδι. Ωστόσο, ο εθνικός πόνος από τις απώλειες και τις καταστροφές δεν φοβίζει τους ανθρώπους», είπε. «Ο ουκρανικός λαός διατηρεί ισχυρή ενότητα και σταθερότητα και είναι έτοιμος να συνεχίσει τον αγώνα μέχρι τη νίκη».
Μια δημοσκόπηση του KIIS που διεξήχθη τον περασμένο μήνα έδειξε ότι το 87% των Ουκρανών αντιτίθεται σε οποιαδήποτε εδαφική παραχώρηση στη Ρωσία.

Η Ρωσία σφυροκόπησε βασικές υποδομές της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής αυτόν τον μήνα. Η Μόσχα αρνείται ότι στοχεύει σκόπιμα αμάχους.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ