Οργή για τη δήλωση παρουσιαστή του Russia Today: «Πνίξτε ή κάψτε τα παιδιά στην Ουκρανία»

Σάλος τόσο στο εξωτερικό όσο και εντός της Ρωσίας έχει προκληθεί με τις δηλώσεις ενός Ρώσου τηλεπαρουσιαστή, ο οποίος δήλωσε πως τα παιδιά στην Ουκρανία που θεωρούν ότι οι Ρώσοι είναι κατακτητές στη χώρα τους θα πρέπει είτε να πεταχτούν σε ένα ποτάμι με ισχυρό ρεύμα για να πνιγούν είτε να κλειστούν μέσα σε μια καλύβα και να πυρποληθούν.

Ο λόγος για τον 47χρονο παρουσιαστή του τηλεοπτικού δικτύου Russia Today Άντον Κρασόφσκι, ο οποίος έκανε τις συγκεκριμένες δηλώσεις σε εκπομπή που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα. Ο ίδιος αρνήθηκε επίσης το δικαίωμα ύπαρξης της Ουκρανίας, ζήτησε να πυροβολούνται οι Ουκρανοί και έκανε… αστεία για τις αναφορές περί βιασμών ηλικιωμένων γυναικών από Ρώσους στρατιώτες.

«Θα έπρεπε να είχαν πνιγεί στο ποτάμι, εκεί που κολυμπάνε το παπάκια. Απλώς πνίξτε αυτά τα παιδιά, πνίξτε τα στο Tysyna (ποτάμι). Τα πετάς στο ποτάμι που έχει ισχυρό ρεύμα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Κρασόφσκι.

Θέση για το θέμα πήρε η Μαργκαρίτα Σιμονιάν, διευθύντρια του σταθμού χαρακτηρίζοντας τα σχόλιά του «αηδιαστικά». Όπως έγραψε, ο Κρασόφσκι κατελήφθη από «προσωρινή παράνοια» και είπε ότι προσωρινά λήγει η συνεργασία του καναλιού μαζί του.

«Τα σχόλια του Άντον Κρασόφσκι είναι βάρβαρα και αποτρόπαια», σχολίασε σήμερα η Σιμονιάν στο Telegram υπογραμμίζοντας ότι κανένας εργαζόμενος στο δίκτυο δεν συμμερίζεται τις απόψεις του.

Σε ανακοίνωσή της στην ιστοσελίδα του RT, η Σιμονιάν έγραψε: «Για τα παιδιά στην Ουκρανία, καθώς και για τα παιδιά στο Ντονμπάς και για όλα τα άλλα παιδιά, εύχομαι όλο αυτό να λήξει το συντομότερο δυνατό και να μπορέσουν να ζήσουν και να πάνε στο σχολείο να διδαχτούν ειρηνικά και πάλι -στη γλώσσα που θεωρούν μητρική τους».

Η δημόσια τηλεόραση, η οποία ελέγχεται στενά από το Κρεμλίνο, στηρίζει ένθερμα την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, συχνά καλώντας τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να υιοθετήσει μια ακόμη πιο επιθετική στάση απέναντι στον πόλεμο.

Αυτά τα σχόλια του Κρασόφσκι, όμως, φαίνεται ότι ξεπέρασαν τα όρια και για τις αρχές. Η Ερευνητική Επιτροπή, η οποία διαχειρίζεται σοβαρές παραβιάσεις, είπε ότι κλήθηκε να διερευνήσει τις «αιχμηρές δηλώσεις» του και ότι διέταξε τη σύνταξη έκθεσης.

Χθες, η Ουκρανία χαρακτήρισε το RT υποκινητή γενοκτονίας και είπε ότι θα έπρεπε να έχει απαγορευτεί παγκοσμίως.

Ζήτησε συγγνώμη κατόπιν εορτής

Σήμερα, ο Ρώσος τηλεπαρουσιαστής ζήτησε δημόσια συγγνώμη γι’ αυτές τις δηλώσεις του που προκάλεσαν οργή. Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο ίδιος ο Κρασόφσκι έγραψε ότι »ντρέπεται πολύ».

«Συμβαίνει, βρίσκεσαι στον αέρα, παρασύρεσαι και δεν μπορείς να σταματήσεις. Ζητώ να με συγχωρέσουν όλοι όσοι σοκαρίστηκαν απ’ αυτό», έγραψε.

Ως επικεφαλής του ρωσόφωνου προγράμματος του σταθμού ο Κρασόφσκι εκφράζει εδώ και μήνες μίσος για την Ουκρανία. Ο 47χρονος βρίσκεται στη λίστα με τα πρόσωπα στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την ΕΕ από τον Φεβρουάριο.

Ο Κρασόφσκι, ο οποίος κάποτε θεωρείτο φιλελεύθερος δημοσιογράφος, έχει προσελκύσει πολλές φορές την προσοχή τα τελευταία χρόνια επειδή εξυμνούσε τη βία. Στις αρχές Οκτωβρίου πανηγύριζε για τα πυραυλικά πλήγματα των Ρώσων στην Ουκρανία. «Χορεύω στο μπαλκόνι μου φορώντας μια ρόμπα που γράφει πάνω ‘Ρωσικός Στρατός’», έλεγε τότε.

«Όσες κυβερνήσεις δεν έχουν ακόμα απαγορεύσει το RT θα πρέπει να παρακολουθήσουν αυτό το απόσπασμα», έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα στο Twitter αναρτώντας το επίμαχο απόσπασμα της εκπομπής.

Είπε ακόμη ότι η Ουκρανία θα παραπέμψει τον Κρασόφσκι σε δίκη για «επιθετική υποκίνηση σε γενοκτονία».

Κουλέμπα

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ