Ουκρανία: Φονικοί βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο – Τρόμος από τα πυρά στον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίγια

Τουλάχιστον 13 νεκροί και δεκάδες τραυματίες είναι ο απολογισμός του διήμερου βομβαρδισμού στο Χάρκοβο, ενώ Ρωσία και Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για τα συνεχιζόμενα πυρά στην περιοχή γύρω από τη Ζαπορίγια, όπου η Μόσχα απειλεί ότι θα κλείσει τον θερμοπυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι μπορεί να κλείσει ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία, αν οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίσουν να βομβαρδίζουν τις εγκαταστάσεις. Το Κίεβο διαψεύδει ότι βομβαρδίζει τις εγκαταστάσεις. Σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Ιγκόρ Κιρίλοφ, ο επικεφαλής των δυνάμεων πυρηνικής, χημικής και βιολογικής άμυνας της Ρωσίας, δήλωσε ότι τα εφεδρικά συστήματα υποστήριξης του σταθμού έχουν υποστεί ζημιές λόγω των βομβαρδισμών. Ο Κιρίλοφ πρόσθεσε ότι στην περίπτωση ατυχήματος στον σταθμό, το ραδιενεργό υλικό που θα διαρρεύσει μπορεί να καλύψει την Γερμανία, την Πολωνία και τη Σλοβακία.

Ο πυρηνικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ζαπορίζια κατελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις τον Μάρτιο. Από τότε οι μάχες μαίνονται στην ευρύτερη περιοχή με αποτέλεσμα το εργοστάσιο να πλήττεται συνεχώς. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας της κατηγόρησε μάλιστα σήμερα το Κίεβο ότι σχεδιάζει “προβοκάτσια” στον πυρηνικό σταθμό, αύριο, Παρασκευή, στη διάρκεια της επίσκεψης που θα πραγματοποιεί στη χώρα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Το Reuters που μετέδωσε την πληροφορία επισήμανε ότι το ρωσικό υπουργείο δεν παρέχει στοιχεία για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό του αυτό.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σημείωσε πάντως ότι ο ρωσικός στρατός δεν έχει αναπτύξει “βαριά όπλα” μέσα ή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό, ο οποίος βρίσκεται στη νότια Ουκρανία και τελεί υπό τον έλεγχο της Μόσχας. “Υπογραμμίζουμε ότι ο ρωσικός στρατός δεν έχει βαριά όπλα μέσα στον χώρο του (πυρηνικού) σταθμού και στις γύρω περιοχές. Μόνο μονάδες που εγγυώνται την ασφάλεια βρίσκονται εκεί”, ανέφερε η ανακοίνωση και συμπλήρωνε ότι οι “ρωσικές ένοπλες δυνάμεις λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθούν την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια.

Το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι η Μόσχα εκτιμά πως η προβοκάτσια στη Ζαπορίζια θα είναι “ηχηρή” και θα γίνει από ουκρανικές μονάδες πυροβολικού που θα ανοίξουν πυρ εναντίον του σταθμού για να κατηγορήσουν στη συνέχεια τη Ρωσία ότι προκάλεσε πυρηνικό ατύχημα.

Οι μάχες γύρω από τον κατεχόμενο από τις ρωσικές δυνάμεις πυρηνικό σταθμό έχουν εγείρει φόβους για καταστροφή και ο ΓΓ τπου ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έχει δηλώσει ότι θέλει την εγκαθίδρυση αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης γύρω από τον σταθμό. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι μίλησε με τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, ο οποίος είναι έτοιμος να ηγηθεί αντιπροσωπείας στον σταθμό.

Φονικοί βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο

Εντωμεταξύ συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα και ο βομβαρδισμός στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, όπου σήμερα σκοτώθηκαν τουλάχιστον έξι άτομα και τραυματίστηκαν 16, όπως ανακοίνωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης Όλεχ Σινεγκούμποφ. Στη συνοικία Σάλτιβκα, ξέσπασε πυρκαγιά σε μια πολυκατοικία που επλήγη από πύραυλο. «Πρόκειται για μια ύπουλη και κυνική επίθεση κατά αμάχων, που δεν έχει καμιά απολύτως δικαιολογία και καταδεικνύει την αδυναμία των επιτιθέμενων», ανέφερε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ανάρτησή του στο Telegram, συμπληρώνοντας: «Δεν μπορούμε να συγχωρήσουμε, θα εκδικηθούμε!»

Το Χάρκοβο της βορειοανατολικής Ουκρανίας, το οποίο βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα, σφυροκοπάται συχνά μετά την την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, αλλά οι δυνάμεις της Μόσχας δεν έχουν καταφέρει να καταλάβουν την πόλη. Εκατοντάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην ευρύτερη περιοχή από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα τις ουκρανικές αρχές, ενώ χθες σκοτώθηκαν επτά άτομα. Οι βομβαρδισμοί με πυραύλους συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα.

Τα πλήγματα αυτά σημειώνονται την ώρα που ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναμένεται να συναντηθούν σήμερα στην Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία. Στο μεταξύ το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ακόμη ένα πλοίο που μεταφέρει σιτηρά αναχώρησε από το λιμάνι Τσορνομόρσκ της Ουκρανίας, ενώ με αυτό ανέρχονται συνολικά σε 25 τα πλοία με σιτηρά που έχουν αναχωρήσει από ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα βάσει συμφωνίας που επετεύχθη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για τις εξαγωγές σιτηρών από τη χώρα.

Το πλοίο I Maria με σημαία Μπελίζ μεταφέρει αραβόσιτο, διευκρίνισε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, σημειώνοντας ότι άλλα τέσσερα πλοία θα φτάσουν σήμερα σε λιμάνια της Ουκρανίας για να φορτώσουν σιτηρά.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ